Disse freshe boblene passer perfekt til 17. mai
Her er to sprudleviner i forskjellige prisklasser som begge er midt i blinken til både festfrokost, wiener i lompe og en bedre middag på nasjonaldagen.
Publisert 4. mai 2021
For at du skal rekke å bestille vin til 17. mai, er vi litt tidlig ute med feiringen.
Ukas vin døpes denne uka midlertidig om til Ukas viner. Jeg har nemlig valgt ut to forskjellige musserende viner til nasjonaldagen. Friske fjellbobler fra Dolomittene og sjelfull grower Champagne fra dynamiske Charles Dufour.
Velg én eller klink til med begge to!
Den første vinen kommer fra den italienske produsenten Cantina Furlani. På 700 meters høyde i Trentino lager Matteo Furlani friske fjellviner av lokale obskure druesorter. Fjellkjeden Dolomittene ruver i bakgrunnen og tilfører et kjølig klima til den nord-italienske regionen.
Furlani jobber biodynamisk i vinmarkene og med lav intervensjon i kjelleren. Vinene gjæres både på betong, demijohns (glassballonger) og ståltanker uten temperaturkontroll.
Det jobbes med en hel haug av rare lokale druesorter som nosiola, verdarbara, lagarino, teroldego, marzemino, pavana, rosara, turca og negrara, i tillegg til internasjonale sorter som chardonnay, muller-thürgau, pinot grigio, pinot bianco og pinot noir.
Vinene til Furlani er helt vanvittig friske i stilen, og hvis du setter alle flaskene hans ved siden av hverandre får du et fargespekter uten like.
Furlani Macerato 2018
🇮🇹 Trentino, Italia
🍇 100% pinot grigio
💴 234,90
📦 Blend Wines
Biodynamisk dyrket. 15 år gamle vinstokker plantet i et kalkholdig jordsmonn. Mosten spontanfermenteres med ti dager skallkontakt. Frossen druemost tilsettes for å sette i gang annengangsgjæring på flaske. Vinen gjæres helt tørr og boblene dannes naturlig i flasken. Flasken er ikke degorgert. Vinen er ufiltrert og usvovlet.
👀 Grårosa farge aka Pink Panther-brus, skitten grapefruktjuice og bestemors gamle, blekrosa skinnsofa.
👃 Lukter helt vanvittig tydelig av grapefrukt. Et pent lite urtetouch følger opp. Kjølig og friskt uttrykk. Litt bruspulver og et kledelig gjærpreg kjennes også – noe som nærmest er uunngåelig i pet nat, og på ingen måte forstyrrende her. Det hører rett og slett med til stilen. Ingen videre kompleks vin dette, men fruktdrevet, fresht og lett. Her kan man nærmest lukte syrligheten.
Furlani leverer noen av de diggeste pet nat'ene som finnes, og til en ganske pen pris
— Tommy Andresen
👅 Veldig fresh munnfølelse, ass. Sitter relativt lenge til å være en lettbeint vin av denne typen. Grapefrukt dominerer på smak også. Pen bitterhet i vinen. Den er ganske ren og frisk, men samtidig naturpreget og grumsete i stilen.
Det kommer tydelig frem at det er en ufiltrert og usvovlet vin. Definitivt litt funk her som er veldig kledelig og tilfører personlighet. Rivende syre. Forsiktige bobler som forsvinner raskt.
Absolutt en parkvin, men kan også tåle litt matfølge. Behagelig alkohol på 11,5%. Balansert, fresh og vellaget vin. Urtepreget kommer mer og mer frem etterhvert som temperaturen stiger.
Furlani leverer noen av de diggeste pet nat'ene som finnes, og til en ganske pen pris.
Vin nummer to er en prisgustig Champagne fra Charles Dufour. En ung og dynamisk vinmaker fra regionen Côtes des Bars i Aube som regnes for å være en slags rebell i en ellers ganske så tradisjonell og anstendig region.
Familien Dufour har lenge produsert vin i denne regionen, som først ganske nylig har begynt å få den oppmerksomheten den fortjener. Charles dyrker seks hektar vinmark etter økologiske prinsipper, hvorav mange av vinstokker er gamle og ble plantet av hans bestefar.
Vinene hans spontanfermenteres alltid, det tilsettes veldig lite dosage (tilsatt sukker) og kun litt svovel ved pressing, noe som er relativt uvanlig i Champagne. Dufour skiller seg også ut fra mange andre produsenter i regionen ved sitt sterke fokus på pinot blanc, en av de mindre viktige druene i Champagne.
I Norge er det kun innstegscuvéen Bulles de Comptoir som er tilgjengelig, men Dufour lager også andre cuvéer i et litt høyere prissjikte som inkluderer både enkeltvinmarkscuvéer og éndruecuvéer. En liten fun fact til slutt; cuvéen Bulles de Comptoir var faktisk lenge huschampagnen på Noma i København.
Charles Dufour Bulles de Comptoir #9 Tradition
🇫🇷 Champagne, Frankrike
🍇 55% pinot noir, 35% chardonnay, 10% pinot blanc
💴 419,90
✅ Tilgjengelig på polet (Etiketten byttes hvert år, så ikke la deg skremme av at den ikke matcher bildet vårt)
📦 Winning Brands
Økologisk dyrket. Gamle vinstokker er plantet i et jordsmonn av leire og kalk. Druematerialet består av 85% basevin fra 2018, samt 15% reservevin fra 2010–2017. Mosten spontanfermenteres på brukte fat og modnes først i ni måneder på fat før tre måneder på ståltanker. Deretter følger tradisjonell annengangsgjæring på flaske i 15 måneder med bunnfallet. Degorgering i januar 2021. Dosage på 3 g/l. Vinen er ufiltrert og usvovlet.
👀 Svakt gyldengul farge med kobberskjær.
👃 Håhå! Dette er ett stykk uttrykksfull Champagne. Utrolig spennende nese som balanserer elegante briochetoner med punchy frukttoner i retning røde høstepler og fersken. Autolysepreget er absolutt tilstede, men det er veldig pent balansert opp mot frukten. Lett moden og oksidativ i stilen, og veldig typeriktig for den moderne grower-bevegelsen i sørlige Champagne. Med litt tid i glasset åpner vinen seg mer opp og blir mer elegant og floral. Utrolig sjarmerende og sammensatt. Gode greier!
Dette er en mye mer oksidativ, gjøglete og uttrykksfull type – samtidig som den har nok friskhet til å balansere det hele
— Tommy Andresen
👅 Utrolig fresh munnfølelse og et slankere uttrykk enn på nesa. Tydelig naturpreget stil – her kreves det et åpent sinn for dette er noe annet enn det man forbinder med klassisk Champagne. Hvis man forventer en syreskarp og sitrusdrevet ståltanksmodnet Champagne, så er dette den absolutte motpol. Dette er en mye mer oksidativ, gjøglete og uttrykksfull type – samtidig som den har nok friskhet til å balansere det hele. Høy syre og energiske bobler. Intens og livlig vin med masse karakter og egenart.
Veldig spennende vin som ble degorgert ganske nylig for bare noen måneder siden. Det er helt klart at det ligger mye uforløst potensiale her, samtidig som det er helt innafor å drikke den nå. Kan drikkes både før maten, underveis i matlagingen, til maten og etterpå. Veldig gøy med produsenter som tørr å gjøre noe annerledes i Champagne. Tommel opp herfra!