Strøken syretripp fra Georges Laval

Strøken syretripp fra Georges Laval

Ukas vin er superfreshe champagnebobler basert på 100% pinot meunier 🍾

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 10. mars 2021

Georges Laval startet å lage vin under eget navn i 1971 i landsbyen Cumières i Vallée de la Marne, og har siden 1996 vært drevet av sønnen Vincent Laval.

Han kultiverer totalt 2,5 hektar vinmark, hvorav 0,5 hektar er plantet med pinot meunier i Chambrecy, og 2 hektar er plantet med pinot noir, pinot meunier og chardonnay i Cumières.

Laval-familien har røtter helt tilbake til 1694 i Cumières og har drevet økologisk jordbruk helt siden starten i 1971. Vinstokkene deres er nå mellom 30–70 år gamle. Alt arbeid i vinmarkene blir gjort for hånd og i kjelleren er det kun brukte eikefat som gjelder.

Vinene gjennomgår alltid malolaktisk gjæring – altså omdannelsen av eplesyre til melkesyre. Kombinasjonen av fatgjæring og malo gir vinene til Laval et uttrykksfullt, avrundet og generøst uttrykk som er lett å la seg sjarmere av.

Les også: Denne vinstilen gir utrolig mye verdi for pengene

Det produseres ca. 20.000 flasker årlig – 4400 av cuvéen Garennes. Laval sine viner er veldig etterspurt internasjonalt, og gjorde et lite comeback i Norge først for et par år siden. For øyeblikket finnes fem cuvéer tilgjengelig på polet. To litt rimeligere ved navn Garennes og Cumières som koster 600-700, samt tre enkeltvinmarksviner som ligger på over 1500,-

Georges Laval Garennes Extra Brut NV

🇫🇷 Champagne, Frankrike

🍇 100% pinot meunier

💴 599,90

Tilgjengelig på polet

📦 Dørstad Grapes

Biodynamisk dyrket. 30–70 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av leire og kalkstein. 40 % av druene kommer fra 2017-årgangen, mens resten er reservevin fra årgangene 2013–2016. Mosten spontanfermenteres på brukte fat i åtte måneder før tradisjonell annengangsgjæring på flaske i 18 måneder med bunnfallet. Dosage på 1 g/l. Degorgert i juli 2019. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Klar, lys gul farge.

👃Veldig fresh, elegant og fruktdrevet nese. Sitron og grønne epler. Kalkmineraler og litt florale toner i retning sommerblomster, fennikel og anis dukker også opp. Et pent lite autolysepreg finnes lusker i bakgrunnen, men det er først og fremst frukten som spiller hovedrollen her. En Champagne som absolutt har godt av bittelitt luft og gjerne temperatur opp mot 10–12 grader. Da kommer aromaene og smakene bedre frem. Strøkent.

👅 Skyhøy syre som river godt fra seg! Stram, lineær og beintørr vin med 1 gram per liter med dosage (altså tilsatt sukker før flaskegjæring) og 11,5% alkohol. Frukten er på den syrlige siden, med sitrondrops og grønne epler. Slank, elegant og sitrusdrevet Champagne med ganske unik karakter. Intens munnfølelse med småhissige bobler. Boblene forsvinner relativt raskt, men syren driver vinen såpass godt at det ikke er noe særlig problematisk.

Utrolig freshe og energiske bobler. Frisk og fruktdrevet stil som viser drue og voksested på en veldig fin måte. Slankere og mer sitrusaktig karakter enn forrige årgang av Garennes, der 2016-årgangen utgjorde basevinen. Nok et strålende eksempel på hva pinot meunier-druen kan få til på egenhånd, og ikke minst strøkent håndarbeid fra monsieur Laval.