17. mai er dagen de fleste av oss har lengtet mot, etter det som føles som tidenes lengste vinter. Nå er den rett rundt hjørnet, om enn i en litt annen drakt enn vi er vant til.
Vi får være ti personer i selskap, som betyr at vi fort må holde oss med samme kohort hele dagen, vi må kanskje være litt mer selektive med hvem vi inviterer, og vi må ta strenge valg om hva som skal på koldtbordet.
På mange måter kan det minne litt om bryllupsplanlegging – uten familiefeidene og den enorme regninga.
Dette er viktig å tenke på Det er mange forutsetninger for en god 17. mai-meny. Man skal ha noe salt, noe søtt.
Maten bør være ganske lett, så man ikke må åpne tre knapper på dressbuksa før klokka slår 12. Samtidig skal den også sørge for at sprudlevannet ikke går rett i fletta og gir en tidlig kveld. Maten er forsikringa som sørger for at bunaden og dressen kommer trygt hjem.
Rettene bør også være greie å ta med seg, eventuelt enkle å fullføre der du skal feire. Det er også fint om du kan forberede det meste dagen før så ikke morgenlogistikken blir for kaotisk. Mange kan nok kjenne seg igjen i en morgen med litt dårlig tid med en krøllete skjorte som må strykes – og det vil du helst ikke gjøre samtidig som du bruner sjalottløk og pisker marengs.
Munche hele dagen Sist men ikke minst skal det være nok til at man kan munche hele dagen frem til wienerpølsene trekkes i seks-syv tiden.
Vi har samlet Kabaret-redaksjonens beste tips til et variert og godt koldtbord for ti personer. Det inneholder litt av det meste. Og kan fint kombineres med spekemat og andre digge ting.
Du trenger ikke en oppskrift fra oss på eggerøre – det finnes det uendelig av på internett. Men om du trenger litt inspirasjon til resten av koldtbordet, er dette en deilig meny med noe for de fleste.
Lykke til og nyt feiringen!
Ingredienser En potte basilikum
10 g ruccola
1 dl olivenolje
500–600 g tomater (de beste du får tak i, gjerne en blanding av røde og oransje)
1 burrata (evt. god bøffelmozzarella)
flaksalt og nykverna pepper
Hva er cluet når du skal ta med en rett til frokostbordet? Jo, en skyhøy digghet per innsats -ratio!
Denne klassiske tomatsalaten er alltid en vinner. Standarden er å bruke bøffelmozzarella, som lages i regionen Campania der salatens opphavsøy Capri ligger. Men burrata er en hakket hvassere ferskost med en rennende kjerne. Den lages riktignok i Puglia på andre siden av støvelen, men livet er for kort til å være for fiksert på sånt.
Bor du i Oslo har drømmebutikken Smak av Italia burrata som er rimeligere enn alle andre steder.
I en så enkel rett er kvaliteten på råvarene avgjørende. Kjøp skikkelig gode tomater på en fancy grønnsakshandler eller Meny. De ekstra kronene tredobler resultatet! Og prøv å få tak i burrata, eller i det minste god bøffelmozzarella.
Slik gjør du Lag urteolje kvelden før. Ha ruccola og ca. 20 gram av basilikumen i en hurtigmikser eller beholder som er egna til stavmikser. Varm olivenolje til 60 grader og hell over urtene. Kjør det helt jevnt. La blandingen stå over natta. Sil om morgenen. De silede urtene tar du vare på til en pastarett.
Om du skal bort, tar du med tomater, olje og uåpnet burrata. Skjær tomatene når du er på plass. Heller chunks enn skiver – med den myke burrataen får du uansett ikke lagt tomater og ost lagvis. Vend tomatene i mesteparten av olja – spar litt til å risle over. Strø salt og pepper over. Om tomatene du har fått tak i er litt for syrlige, kan du ha en liten klype sukker i.
Ha tomatene i en skål, legg burrataen oppå og riv den litt fra hverandre så den myke kjernen synes. Risle over resten av oljen. Topp med mer flaksalt og nykverna pepper.
PS: Pass på at osten er romtemperert, ikke kjøleskapskald.
Tilbereding: 45 minutter, inkludert hviletid for paideigen
Steketid: 25 minutter
Ingredienser (8 store stykker, eller 10 litt mindre stykker) Paibunn
125 g kaldt smør
200 g hvetemel (3,3 dl)
1 klype flaksalt
2 ss kaldt vann
Paifyll
1 boks hermetiske tomater, så god kvalitet som du vil
2 egg
2 dl melk (kan erstattes med 1 dl vann)
4 dl revet ost (her kan du være kreativ! Bland for eksempel like deler parmesan, cheddar og en vellagret Jarlsberg, men vanlig gulost går også helt fint)
2 fedd hvitløk, finhakket
Valgfritt: 1 halv rødløk i tynne skiver (resten kan du for eksempel sylte!)
5 kvern med pepperkverna
1,5 ts flaksalt
1 ts tørket flakchili
2 ts tørket oregano
2 ss olivenolje av god kvalitet
cherrytomater, delt i to (disse kan danderes rett før steking)
En god (!) pai som er like god i parken som på koldbordet, og kan også spises til middag. Mamma lager alltid denne paien og alle spør alltid om oppskrift. Her er den!
Denne paien kan fint lages et par dager i forveien og varmes opp igjen når den skal spises.
Paideig Begynn med å lage paideigen. Skjær smøret i firkanter. Ha melet og salt i en bolle, ta smøret over i bollen og smuldre smøret sammen med melet med kalde hender. Klem smøret flatt mellom fingertuppene, da får du flakete og sprø paibunn. Jobb raskt. Hold på til smøret er smuldret helt opp og du kan klemme deigen sammen til en porøs ball som så vidt holder seg sammen. Ha i 2 ss iskaldt vann og klem deigen sammen. Kna den lett til bollen er ren. Legg i plast/bivoksstoff og la hvile i minst 30 minutter. Sett ovnen på 200 grader, under- og overvarme. Mens du venter kan du stryke skjorta og lage paifyllet.
Paifyll Ha egg, melk/vann, finhakket hvitløk og krydder i en bolle og bland med en gaffel til eggene er blandet sammen med det andre. Ha i tomater, ost, krydder og rødløk og bland sammen med gaffelen. Bruker du hele, hermetiske tomater må du huske å kutte dem litt opp eller mose dem med gaffelen. La fyllet stå i romtemperatur.
Kna paideigen lett sånn at den blir grei å jobbe med. Det er viktig at den ikke blir for varm, da smelter smøret før steking og paibunnen blir deigete og rar. Ha litt mel på overflaten du jobber på og kjevle deigen sånn at den passer i en form som er ca 25 cm i diameter. Kjevle fra deg og snu deigen underveis. Trykk deigen ut i formen sånn at den ser ut som en paideig skal gjøre. Prikk den med en gaffel.
Ha i fyllet. Dander de halve tomatene hvis du bruker dette. Sett paien midt i oven og senk temperaturen til 180 grader. Stek i 25 minutter. Den vil være litt løs i midten, for fyllet stivner mer når den svalner. Passer like fint inne som ute i en park!
Majones 1 eggeplomme, romtemperert
1 ts dijonsennep
0,5 ts salt
1 økologisk sitron (ca. 2 ss saft)
2,5 dl olje
Skagenrøre 500 g reker med skall
2 ss dill, finhakket
2 ss gressløk, finhakket
1 ts sitronskall fra økologisk sitron, finrevet
3 ss crème fraîche
3 ss majones
2 ss ørretrogn eller løyrom, pluss mer til topping
pepper
Skagenrøre er en klassiker som aldri slår feil, og kan lages kvelden før. Mange har også krepsehaler i – jeg synes det blir best med håndpillede reker heller enn reker og kreps som har ligget i lake.
Den lille ekstra innsatsen med hjemmelaget majones er verdt det, men om du har et kobbel med kids som skal gjøres klar til feiringen er det kurant med kjøpemajo også.
Ørretrogn gir en eksklusiv finish. Eventuelt løyrom, men i Oslo er det ganske utsolgt for bokser mindre enn en dyr halvkilo – mer kommer med løyromsesongen i juni.
Majones Visp alt utenom olje til majonesen. Pisk mens oljen helles inn i en tynn stråle. Bruk metoden du ønsker – jeg foretrekker kjøkkenmaskin med ballongvisp. Da kan jeg også temperere eggeplommen med litt varmt vann mot stålbollen, siden jeg har glemt å ta den ut av kjøleskapet!
Skagenrøre Bland urter og sitronskall og knus litt sammen så smakene får satt seg. Ha i crème fraîche.
Pill rekene. Finner du noen med mye rogn, kan du skrape ut med en teskje og mikse med litt røre før du har oppi. Frys rekeskallet i en pose, hoder og skall gir mye smak til en fiskesuppekraft.
Vend inn reker og majones før servering. Server på ristet, godt brød og topp med en liten teskje ørretrogn.
Ingredienser 4,5 dl helmelk
150 g hvetemel
150 g serranoskinke (i terninger)
150 g smør
50 g revet parmesan
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts hakket timian
Panering
2 egg
1,5 dl hvetemel
2 dl knust kavring (eventuelt panko, tørre brødsmuler eller liknende)
1 l solsikkeolje (eller annen nøytral olje som tåler høy temperatur)
En krokett kan være så mangt, men denne gangen skal vi til de spanske høyslettene for en versjon med serranoskinke. De er salte, fyldige, crispy og enkle å spise med hånda.
Når måltidet begynner og magen rumler på sitt verste er det disse du bør søke for å slukke den verste sulten – før du fortsetter etegildet.
En av nøkkel-ingrediensene er nettopp serranoskinka. Du kan selvsagt bruke det du har eller får tak i, men en skikkelig god skinke løfter hele retten. Gå til din lokale slakter eller deli og be de skjære et godt stykke til deg.
For å gjøre krokettene litt ekstra fyldige har jeg også jukset litt og slengt inn en god dose parmesan. Hvorfor ikke?
Slik gjør du
Skjær serranoskinke i små terninger før du surrer de i stekepanna på svak varme til de er gylne. Ha i sjalottløk og timian og la det steke i et par minutter.
Ha så i hvetemelet og rør godt rundt. Så skal helmelken i og sausen tykne på svak varme. Når sausen har fått en farsekonsistens kan du ta den av plata og ha den over i en bolle.
Bland inn parmesan og kjør farsen med en stavmikser til den er helt glatt. Smak til med salt og pepper. Jeg liker å bruke godt med grovkornet pepper, men her må du velge etter egne preferanser. Nå er vi kommet til formingen, noe jeg ikke er verdens beste på. Men den enkleste måten å få de fine er ved å bruke en sprøytepose med tykt hull og rett og slett sprøyte ut fine sylindre. Om du ikke har sprøyteposer kan du fint forme de akkurat som du vil med henda. Da anbefaler jeg enten å lagde de som nuggets eller i små boller.
Vend de i hvetemel før du pensler de med egg og til slutt en runde med knust kavring. Det er viktig at de er helt dekket med panering så ikke farsen tyter ut under fritering.
Friter de på ikke altfor høy varme i oljen. Det skal så vidt piple om du har en liten dråpe vann i olja. Når krokettene er gyldne og sprø kan du ta de av og la de dryppe av olje på en rist.
Krokettene kan lages ferdig kvelden før og varmes opp i ovn på 180 grader i 5–10 minutter før servering.
Ingredienser (2 stk) 225 g kikertmel
6 dl vann
20 ml olivenolje
1 ts havsalt
rosmarin, en god neve
Farinata er en slags tynn pannekake som stammer fra Genova. Den er laget av kikertmel, og derfor en ypperlig brød-erstatter for glutenfrifolket!
Passer perfekt til urtericotta med squash som er en liten scroll ned.
Slik gjør du Ha kikertmelet i en stor blandebolle og visp inn vannet gradvis til du har en fin og jevn røre fri for klumper. Dekk til med klede og la bollen stå på et lunt sted i minst to timer.
Finn frem en stekepanne som tåler ovnen, altså uten plast- eller trehåndtak. Bruk gjerne støpejern. Sett stekepannen inn i kald ovn og varm opp til 225 grader. Rør olivenolje og havsalt inn i røren. Når ovnen er varm tar du stekepannen forsiktig ut. Hell en god klunk med olivenolje i pannen og deretter halvparten av røren. Topp med rosmarin i grove biter og stek farinataen i ca 15–20 min til den er gylden.
Ta farinataen ut av ovnen dryss over raust med havsalt. Del i 6 eller 8 stykker og server.
Ingredienser 250 g ricotta
en håndfull mynte, finhakket
en håndfull basilikum, finhakket
en håndfull persille, finhakket
1 ss olivenolje
1/2 sitron, saft og zest
1 fedd hvitløk
30 g pinjekjerner
1 squash, kuttet i én cm tykke staver
Spesielt mynte og sitronzest gjør denne enkle og freshe retten til et perfekt valg om sommeren.
Slik gjør du Bland sammen ricotta, urter, olivenolje, saften av sitronen og hvitløk. Smak til med salt og pepper. Sett til side. Rist pinjekjernene i en tørr panne til de er gyldne. Stek squashstavene i olivenolje på medium varme til de er myke og såvidt gyldne.
Finn frem en flat tallerken og smør urtericottaen utover i et flatt lag. Topp med squash, pinjekjerner, sitronzest, basilikum, havsalt og en litt olivenolje.
Ingredienser god olivenolje
1 aubergine, i terninger
1/2 løk, finhakket
1 selleristang, i tynne skiver
4 hvitløksfedd, finsnittet
1 paprika, i terninger
1 neve gode, grønne oliven, grovhakket
2 ss kapers
1 boks tomater, gjerne San Marzano-tomater
2 ss tomatpuré
3 ss sukker
6 ss eddik (gjerne half-and-half rødvinseddik og hvitvinseddik – ikke balsamico)
en håndfull persille, finhakket (+ ekstra til topping)
en håndfull mynte, finhakket (+ ekstra til topping)
1 laurbærblad
1 dl rosiner
60 g pinjekjerner, røstet
1/4 ts kanel
salt og pepper
Caponata er en siciliansk sursøt aubergine-relish som blir bedre av å stå over natta i kjøleskapet, og skal serveres i romtemperatur. Altså perfekt å lage kvelden før selskapet!
Slik gjør du Gjør all kuttejobben før du begynner med stekingen, om du er typen som klarer sånt.
Bruk en stor kjele for enkelhets skyld. Stek aubergine på middels høy varme i noen gode klunker olivenolje (ca. 4 ss) til den er myk.
Ha i løken. og evt. mer olje om nødvendig. Stek videre til løken er myk og auberginen litt brunflekket, og begynner å slippe litt av oljen den sugde til seg i starten.
Ha i paprika, selleri og hvitløk. Stek videre til det begynner å få en seig konsistens og alt er mykt. Skru ned varmen. Ha i oliven, kapers, urter, laurbærblad og rosiner.
I en annen kjele eller panne, ha i tomatene og knus hvis du bruker san marzano eller andre hele tomater. Ha i sukker og eddik. Smak til – det skal være ganske søtt og ganske surt.
Ha tomatene i auberginegryta. Ha i pinjekjerner, dekk gryta og la putre i 20 minutters til til en slags chutneykonsistens. La stå over natta.
Ha i en skål, topp med ekstra urter og server som en siderett, eller på crostini eller bruschetta.
Konfiterte mandler og dadler (ca. 4 personer) ca. 12 tørkede dadler
1,5 dl mandler
ca. 4 dl god olivenolje
½ appelsin
3 stilker rosmarin
1 kanelstang
½ ts Aleppo-pepper (evt. vanlige chiliflak)
flaksalt
Sitrussalat og servering (2 personer) 1 grapefrukt
1 appelsin
1 klementin
naturell yoghurt
aleppo-pepper
Konfiterte mandler og dadler Forvarm ovnen til 150 grader.
Riv dadlene i to og legg dem i en liten ildfast form sammen med mandlene. Hell i oljen. Den skal dekke mandlene i hvert fall halvveis. Husk at du kan bruke oljen igjen til annen matlaging, så ikke bekymre deg over den meget rause mengden her.
Skjær skallet av appelsinen med en potetskreller og legg det i sammen med rosmarinen. Gi kanelstangen et slag så den deler seg litt og legg den i. Klem i appelsinsaften. Strø over Aleppo-pepper og en god klype salt.
Bak blandingen i ovnen i ca. 20 minutter til nøttene er sprø og dadlene har blitt litt seige, du må gjerne vende på blandingen en gang underveis.
Nøttemiksen holder seg godt i kjøleskapet på et glass, men oljen stivner, så husk å ta glasset ut i god tid før servering.
Sitrussalat og servering Skjær vekk alt sitrusskallet og skjær frukten i skiver.
Fyll porsjonsskåler med yoghurt, dandér sitrusen pent oppå og topp med nøtter og dadler (lettere avkjølt), inkludert litt av oljen. Strø over litt ekstra Aleppo-pepper og server.
Ingredienser (et stort bananbrød) 3 modne bananer
3 egg
1 dl melk
50 g smør, smeltet
200 g havregryn (evt. havremel)
50 g brunt sukker
50 g hvitt sukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
1 klype salt
100 g selskapssjokolade (valgfritt)
Slik gjør du Forvarm ovnen til 180 grader.
Start med å mose bananene i en bolle. Jeg synes konsistensen av brødet blir best hvis det er litt tekstur i bananene, så her er en gaffel fint å bruke.
Tilsett melk, egg og smeltet smør, og rør godt.
Bruker du havegryn skal dette blendes til mel i en blender. Ha i røren.
Tilsett sukker, bakepulver, vaniljesukker, kanel og salt. Rør godt om.
Sjokolade er digg om du ønsker å piffe opp bananbrødet litt, og servere til desserten. Kutt opp sjokoladen, og spar ca. en tredjedel av den til å toppe brødet med.
Ha røren i en brødform, før du topper det med litt kanel og sjokolade. Den skal stekes i 40–50 minutter, eller til den er helt gjennomstekt. Brødet smaker like godt varmt som avkjølt til servering!
Tilbereding: 35 minutter
Steketid: 25 minutter
Marengs: 15 minutter
Ingredienser (8 store stykker, eller 10 litt mindre stykker) Paibunn
125 g smør, smeltet
200 g hvetemel (3,3 dl)
1 klype flaksalt
½ dl sukker
2 ss kaldt vann, ved behov.
Sitronfyll
1 boks søt, kondensert melk (sweet condensed milk) 397 g
3 store eggeplommer (spar hvitene til marengsen)
Finrevet skall fra en sitron, ca 2 ss.
Saften fra 2 sitroner, ca 2 dl. Smak på sitronene og sjekk at de er sure og gode!
2 klyper flaksalt
Marengs
3 eggehviter
1 3/4 dl sukker
Bytt ut pavlovaen med en frisk og kremete sitronpai med fluffy og myk marengs på toppen. Eller lag begge deler.
Paibunn Sett ovnen på 175 grader. Ha smøret i en tykkbunnet kjele og smelt på lav varme. Ha mel, salt og sukker i en bolle. Lag en dam i midten av bollen og hell smøret i midten. Bruk fingrene og klyp sammen til en deig. Er deigen litt tørr kan du ha i 1 eller 2 spiseskjeer kaldt vann. Trykk deigen ut i en paiform på rundt 24 cm i diameter, men du kan også bruke to små former på 16 cm. Bruk en gaffel og stikk ut paideigen jevnt over hele bunnen. Du kan forsteke paibunnen (med paivekt!) i 10 minutter, men det er ikke nødvendig.
Sitronfyll Bruk en slikkepott til å tømme den kondenserte melken i en bolle. Riv sitronskallet rett i bollen, da får du med all den deilige aromaen. Ha i sitronsaft, eggeplommene og saltet. Bland sammen til en jevn røre. Hell røren i paiformen og stek paien midt i oven i 18 minutter.
Marengs Samme dag som paien serveres lager du marengsen. Pass på at paien er helt kald hvis du gjør dette samme dag som den stekes. Ha sukker og eggehviter i en stor bolle som tåler varme. Finn en kasserolle som bollen passer over, kok opp vann. Vannet skal ikke være i kontakt med bollen, men bare varme den opp. Ha bollen over vannbadet og visp med en håndvisp i 5–6 minutter til sukkeret er oppløst/er 65 grader. Bruk fingrene og kjenn på røren om det er noen sukkerkorn igjen. Når den er helt jevn og fin tar du bollen av vannbadet og visper med en elektrisk visp til marengsen er helt fluffy og du kan lage stive topper.
Ha marengsen i en sprøytepose og dander marengsen på paien. Du kan bruke dobbel plast-/frysepose og klippe et lite hull hvis du ikke har sprøytepose, men vær forsiktig så posen ikke sprekker! Brun marengsen forsiktig med en gassbrenner.