Prøv alkoholfri norsk musserende på nasjonaldagen

Prøv alkoholfri norsk musserende på nasjonaldagen

Sprudlende og barnevennlige alternativer til champisfrokosten.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 12. mai 2021

Ikke et vondt ord om champagnefrokost, altså!

Eller ... kanskje et par vonde ord? Det blir gjerne en tidlig krasj, er lite stilig i kombinasjon med kids, og neppe bra for smittevernet.

Heldigvis finnes sprudlende og digge alternativer, brygget i Norge. Med disse tre alkofri flaskene blir det kanskje litt mindre rølp når du i 14-draget synger «En Skaal for Dig, min kjække Ven, og for de norske Piger!» Men det kan vi ta igjen neste år!

🌚 Pet nat-killeren

Empress er noe mer enn nok en kombuchamaker. Med kyndig smaksutforsking og en aura av New Age-mystikk har ekteparet Christer Andersson og Anna Karenina gått fra fire liters testbrygg på kjøkkenbenken til et produksjonslokale med kapasitet på 7000 liter.

Følg dem på Insta for et fascinerende innblikk i bryggeprosessen – eller den moderne alkymien, som de kaller det.

Moonbrew er deres mest vellykkede eliksir hittil – en floral og sommerlys fermentert te. Her balanserer de kombuchaens eddikpreg og struktur med en digg fruktsødme som smaker av gule steinfrukter som nektarin. Ganske salt, på en kledelig måte.

Denne står ikke tilbake for god petnat! Og den er definitivt en stjerne på kombucha-himmelen. Perf til en feiring, eller en måneskinnskveld i parken. En alkofri drikk i equilibrium!

🌲 En smak av norske skoger

Ambijus er det ambisiøse prosjektet til Leske-gründer Christian Stray-Jansen. Målet er å lage sofistikert alkofri drikke som kan appellere til vin-elskere. Finne noe av den samme kompleksiteten, og utvikle originale smaker ved å ekstrahere urter, røtter, frukt og alskens greier fra naturen. Laben er deres terroir, sier de!

Clearly Confused minner om skauen – den smaker det villmarka lukter. Her er det einebær, multer, kvannrot og til og med den malaria-kurerende cinchona-barken.

Resultatet er en begeistrende spritz som forteller en historie, intet mindre!

Flaska vi drakk var litt for søt. Ifølge produsenten var det en batch der bryggeriet ved uhell tilsatte for lite syre. Vi skviset litt sitron i, og det gjorde susen. Dette er fikset i nyere batcher, melder Ambijus – så om du har smakt en og tenkt at den var for søt, prøv igjen!

Flaskene er også spesielt lekre. Faktisk så vant designbyrået Olssøn Barbieri gull i designkonkurransen Visuelt for denne emballasjen! 🏆

🍎 Kom mai, du skjønne milde

Til å mase så mye om måtehold, har Vinmonopolet er sjokkerende stusslig utvalg av god alkoholfri drikke. Polet er litt som de restaurantene som ikke har fulgt med i timen, og tror at de samme gamle Ringi-flaskene duger som alkofritt alternativ.

Men noe godt finnes i alkoholfritt-hylla. Som denne sprudlende mosten med eple og rabarbra fra Balholm. Produsenten fra Kjartan Lauritzens hjembygd i Sogn lager 300 000 liter drikke i året. Storskala i norsk sammenheng!

Rabarbralukten er markant, og hva er vel mer sesongriktig! Eplesmaken er moden, men har fortsatt friskhet. De har nok tilsatt hakket for mye sukker, som gjør at denne egner seg aller best til dessertene. På tampen av festfrokosten er Sprudlande Margaret ei likandes dame!

Apropos eple: En mellomting mellom champisfylla og avholdsfeiring er norsk sider. Veldig nasjonalromantisk!

Sider-sommelier Thomas Digervold i Bergen har begynt å promotere #siderfrokost på nasjonaldagen. I Kabarets sak om den store bølgen av hjemmelaga sider sa han dette:

– Det slo meg på en 17. mai-frokost. Vi sto der i bunad og spiste røkelaks og kransekake og norsk spekemat, og var så sjukt nasjonalromantiske. På den måten vi i Norge klarer å være nasjonalromantiske på en … ehm …

– Ikke-nazistisk måte?

– Takk! Men så drikker vi den dårlige proseccoen med det norske flaggbåndet på. Om du bare går ti kroner opp i pris kan du få sider fra Hardanger som smaker sjukt mye bedre, som faktisk passer til maten – et skikkelig godt norsk produkt, sa Thomas den gang.

Til nyttårsaften anbefalte han dessuten fire norske sidere som er like aktuelle til 17. mai: