Hvordan blir årets 17. mai, Kari Innerå?

Hvordan blir årets 17. mai, Kari Innerå?

Kokk Kari Innerå er oppvokst med rømmegrøt og spekemat på 17. mai. Nå er det venninnens lune vårsalat som er et must på frokostbordet.

Tekst

Marcelle Mauritzson

@marcellemauritzson

Publisert 13. mai 2021

Vi i Kabaret gleder oss til 17. mai! I den anledning har vi spurt et par fine folk som er flinke på mat om hvordan de skal feire i år, og hva som kan friste til matserveringen.

Denne gangen er det Kari Innerå, eier og driver av Brasserie Rivoli, som står for tur.

Hvordan skal du feire 17. mai i år?

– Godt spørsmål! Vi pleier vanligvis å dra til et vennepar av oss. I år blir vi hjemme med søsteren min og barna, og jeg vet veldig godt hva jeg vil spise i år!

Hvordan har du pleid å markere grunnlovsdagen tidligere år?

– Vi har som nevnt en tradisjon med et vennepar av oss. Venninnen min som jobber som vinkelner og vinjournalist lager en fantastisk vårsalat, og denne må jeg ha uansett.

Tradisjonell mat eller ei, hva gleder du deg til å spise på årets feiring?

– Jeg gleder meg veldig til denne vårsalaten venninnen min lager, en veldig lun og god salat. Den er fylt opp med små nypoteter, grønne og hvite asparges og en gribichesaus. I denne har hun kapers, sitron og dill. Hun topper også salaten med røkt og kokt svineknoke.

Fra Nord-Norge har rømmegrøt blitt tradisjon. Jeg er fra gård med sau, og til 17. mai har det rukket å roe seg i fjøset etter velkomsten av årets lam. Da har vi laget koldtbord med rømmegrøt, fenalår og god spekemat. Litt laks, eggerøre og pavlova er også på plass!

Hva er undervurdert å ta med seg til champagnefrokosten?

– Ja, hva kan det være? De fleste frokoster involverer salater og pålegg, men det kan være fint å ta meg seg noe hjemmelaget. Aioli og chilimajones er noe som krever veldig lite, men løfter maten veldig mye.

Nå kommer de gode tomatene i butikk, blant annet de gode norske fra Finnøy. Du trenger heller ikke mange tomater for å lage en god tomatsalat.

Kari Innerå

Jeg vil imponere med en enkel og digg rett koldtbordet, har du et tips?

Caprese er enkelt og digg! Nå kommer de gode tomatene i butikk, blant annet de gode norske fra Finnøy. Du trenger heller ikke mange tomater for å lage en god tomatsalat. Får du også tak i mozzarella eller burrata, litt basilikum, ristede pinjekjerner og en god olivenolje er det i boks. Husk salt og pepper. Dette er jo også så enkelt å stelle i stand at du kan lage det hos besøket, vi snakker toppen tre og et halvt minutt!

Er det en aperitiff eller to som kunne trengt litt ekstra oppmerksomhet til anledningen?

– Vi pleier å drikke champagne, men skal du lage en drink er det veldig festlig med Bellini, en italiensk klassiker. Den er med ferskenpure, ofte med prosecco, men kan også toppes med andre bobler!

Det er også fint å tenke sesong, hva er godt nå? Nå er rabarbra i sesong, og med denne kan man lage en god juice eller en liten Rabarbra Spritz. Kanskje også sirup eller en sukkerlake med rabarbra i.

Foto: Marte Garmann