Baba ghanoush
1 stor/2 små auberginer
1 ts spisskummenfrø
2 ts korianderfrø
1-2 ss tahini
½ fedd hvitløk
½ sitron
flaksalt
god olivenolje, persille og Aleppo-pepper til servering
Myntesalt
2 ss flaksalt
10 mynteblader
Auberginechips
2 store eller 6–8 babyauberginer
salt
ca. 1 l solsikkeolje
ca. 1 dl Maizena (evt. rismel)
Baba ghanoush
Forvarm ovnen til 200 grader.
Del auberginen(e) i to på langs, prikk dem litt med en gaffel i skinnet og bak dem i ovnen med snittsiden ned i ca. 1 time, til de er helt myke.
Rist spisskummen- og korianderfrø i en tørr stekepanne på middels varme til de lukter aromatisk. Knus dem til et pulver i en morter, jeg bruker en gammel kaffekvern.
Skrap ut aubergineinnmaten med en skje og legg det i en foodprosessor sammen med krydderet, 1 ss tahini, finrevet hvitløk, sitronsaft og en god (!) klype salt. Kjør det sammen og smak om du ønsker mer tahini, evt. mer salt.
Server toppet med en god klunk olje, finhakket persille og Aleppo-pepper.
Myntesalt
Legg halvparten av saltet og mynten i en liten foodprosessor. Pulsér det kjapt sammen. Du ønsker at bladene skal finhakkes, men ikke at de blir til en puré. Tilsett resten av saltet og pulsér én gang, så beholder du grovheten i saltet. Ferdig! Blir det for vått tilsetter du litt mer salt.
Auberginechips
Skjær auberginene i løvtynne skiver – bruk gjerne en mandolin.
Legg dem utover et par stekebrett og strø over en raus mengde salt. La dem svette i 15–30 minutter – væsken forhindrer at du får sprø chips!
Skyll og tørk auberginen godt med tørkepapir.
Varm opp oljen i en vid kjele eller sauterpanne på middels til høy varme. Stikk en spisepinne eller håndtaket på en tresleiv i oljen for å sjekke temperaturen – bruser det jevnt er den klar, spruter det er den for varm.
Hell maizenaen i en plastpose – legg i fire, fem aubergineskiver av gangen, rist dem godt så de blir helt dekket, rist av overflødig mel og legg dem i oljen.
Stek dem til de er gylne og sprø på begge sider, la dem renne av seg på et stort fat med tørkepapir og strø over myntesalt mens de fortsatt er varme – da fester saltet seg best.