Labneh (Gir ca. 7 dl)
1 l gresk/tyrkisk yoghurt
et par klyper salt
Dukkah (1 stort glass)
2 dl hasselnøtter
2 dl hvite sesamfrø
2 ss hele spisskummenfrø
2 ss hele korianderfrø
½ ts hvite (eller rosa) pepperkorn
1 ts nigellafrø (kan sløyfes)
1 ss tørkede kamilleblomster (kan sløyfes)
litt flaksalt
Ovnsbakt asparges med dukkah-skorpe og labneh (2 personer som en snack)
1 pk. asparges
1 egg, pisket
3-4 ss dukkah
ca. 1,5 dl labneh
god olivenolje
½ sitron
1 ss nigellafrø (kan sløyfes)
Labneh
Rør saltet inn i yoghurten. Sett en sil over en bolle, legg i et stort bomullsklede (store babybomullskluter er perfekt) og hell i yoghurten.
Knyt kledet sammen med en gummistrikk, tyng den ned med en vekt, en tung bok eller full fruktskål, og la yoghurten renne av seg i kjøleskapet i minst et døgn.
Dukkah
Rist hasselnøttene gylne, enten i ovnen på 180 grader eller på middels varme i en tørr stekepanne.
Gni av den brune hinnen og knus nøttene grovt i en morter eller foodprosessor. Legg dem til side.
Rist sesamfrø, spisskummen og koriander hver for seg til de lukter aromatisk. De steker ulikt, så det er best å gjøre det separat.
Knus frøene fint i morteren sammen med pepperet og rør det sammen med nøttene og nigellafrøene. Smak til med salt.
Oppbevar dukkahen på et glass med lokk, så varer den i ukesvis.
Ovnsbakt asparges med dukkah-skorpe og labneh (2 personer som en snack)
Forvarm ovnen til 200 grader.
Bøy hver asparges til den trevlete enden brekker av. Kast den.
Gjør klar to separate dyppeskåler, en med egg og en med dukkah.
Dypp aspargesendene i egget til halve er dekket, la det renne litt av seg og dypp så i dukkahen. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med alle og bak dem i ca. 3 minutter i ovnen. Du ønsker at frøene skal danne en sprø skorpe, uten at aspargesen blir myk.
Smør labneh utover tallerkenen. Legg på asparges og hell over litt god olivenolje og sitronsaft. Jeg malte nigellafrø til et pulver i en morter og strødde det over til slutt, men du kan gjerne bruke dem som de er eller droppe dem helt.