Til 2 personer
4 skiver surdeigsbrød
4 kuler marinert labneh
4 fikener
ca. 2 ss honning
ca. 2 ss dukkah
Marinerte labneh-kuler
(1 stort glass)
1 l gresk yoghurt
1 god klype flaksalt
ca. 5 dl olivenolje
skallet av ½ sitron
2 stilker rosmarin
ca. 20 rosa pepperkorn (ev. svarte)
1 ts fennikelfrø
1 ts Aleppo-pepper (Pul Biber, evt. vanlige chiliflak)
Dukkah
(1 stort glass)
2 dl hasselnøtter
2 dl hvite sesamfrø
2 ss spisskummenfrø
2 ss korianderfrø
½ ts hvite pepperkorn
½ ts rosa pepperkorn
1 ts nigellafrø (kan sløyfes)
1 ss tørkede kamilleblomster (kan sløyfes)
½ ts flaksalt (smak til)
Marinerte labneh-kuler
Rør saltet inn i yoghurten. Sett en sil over en bolle, legg i et stort bomullsklede (store babybomullskluter er perfekt) og hell i yoghurten. Knyt kledet sammen med en gummistrikk, tyng den ned med en vekt (en skål med noe i) og la yoghurten renne av seg i kjøleskapet i minst et døgn i kjøleskapet, gjerne to.
Når labnehen er klar triller du den til små kuler (ca. 3cm), fyller et stort sylteglass (1l) halvfullt med olje og slipper kulene forsiktig i, én etter én. Legg i sitronskallstrimler, urter og krydder underveis så de blir fordelt over hele glasset. Topp med olje så kulene er helt dekket. All oljen kan du senere bruke hvor enn du ellers ville brukt olje, så ikke heng deg opp i mengden.
Sett på et lokk og oppbevar det i kjøleskapet. Husk å ta glasset ut i god tid før servering – oljen stivner når den blir kald.
Dukkah
Rist hasselnøttene gylne (i ovnen eller i en tørr stekepanne).
Gni av den brune hinnen og knus dem i en morter eller foodprosessor. Du ønsker noen litt større biter, men i all hovedsak ganske godt knuste nøtter. Legg dem til side.
Rist sesamfrø, spisskummen og koriander hver for seg til de lukter aromatisk. De steker ulikt, så det er best å steke dem separat. Knus dem fint i morteren sammen med pepperet og bland i nøttene, nigellafrøene og kamilleblomstene (gni dem til pulver mellom fingrene).
Smak til med salt. Dukkahen varer i ukesvis på et glass med lokk.
Surdeigstoast
Rist brødet, smør på labneh, legg på fikenbåter, hell over flytende honning og topp med dukkah.