Atli serverer sjøkreps med et hint av Midtøsten

Atli serverer sjøkreps med et hint av Midtøsten

Katla-sjefen har fått dilla på den aromatiske krydderblandingen za’atar. – Når vi åpner igjen nå, kommer vi til å ha sinnssykt mye av det.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 1. mars 2021

– Jeg fikk ideen i går! Så jeg har ikke smakt det. Men det blir jo godt. Za’atar er godt, sjøkreps er godt, og syrligheten fra sumak vil passe fint, sier Atli Már Yngvason.

Hovedstaden stenger ned nok en gang, og restaurantbesøk virker som en fjern drøm. Flaks at kjøkkensjefen på oslorestauranten Katla deler tre sjømatretter med Kabarets lesere.

Sjøkreps med et hint av Midtøsten er andre rett ut.

– Med sjøkreps skal du gjøre det enkelt! Jeg hadde aldri lagd en grønn curry med sjøkreps, liksom.

→ Se oppskriften på første rett i miniserien: Pasta vongole

Sjøkreps med za’atarsmør og pita til er kanskje noe du ikke har smakt før. Norske råvarer kombinert med impulser fra forskjellige verdenshjørner er et kjennetegn ved Atlis stil.

– Katla er ikke stuck i et konsept. Vi kan plutselig være nordiske om våren, når vi får alle de gode grønnsakene. Men så reiser man og får nye impulser. Jeg har tenkt til å reise til Beirut. Hadde jeg dratt dit, hadde nok Katla tatt en ny retning mot Midtøsten, sier Atli.

Atli er lei av å gå hjemme. – Fy faen, jeg har lyst til å åpne igjen nå.
Atli er lei av å gå hjemme. – Fy faen, jeg har lyst til å åpne igjen nå.

– Kommer til å ha sinnssykt mye za'atar

Pandemi og turbulente forhold i landet satte en stopper for Libanon-turen. Men det aromatiske krydderet za’atar finner nok likevel veien til restauranten på Tullinløkka i Oslo – faktisk er det allerede å finne som tilbehør i matkitene deres.

– Broren til kjæresten min er journalist, og har vært mye i Libanon og Syria. Han ga moren sin en boks med za’atar, og hun brukte det da hun lagde mat til oss. Za’atar og olivenolje, fy faen det er godt altså. Når vi åpner igjen nå, kommer vi til å ha sinnssykt mye za’atar på noen ting, sier Atli.

Blandingen består av forskjellige urter, sesamfrø og det karakteristiske krydderet sumak, som er laget av syrlige røde bær som er tørket og malt. Litt ren sumak kan også strøs på pitabrødene for en ekstra spiss.

Det er ikke som at du kun smaker kun za’ataren. Men for all del – hvis du skal spise sjøkreps en gang i tiåret, så spis det gjerne med hvitløk og persille og sitron

Atli Már Yngvason

– Jeg snakka med Lars som er assisterende kjøkkensjef om denne sjøkrepsretten i går. Han lurte på om ikke krydderet stjeler smaken fra krepsen. Men når jeg lager mat, tenker jeg hvis det råvarene er gode, så blir det godt, sier Atli.

💸 Annonse

Sjøkrepsen har enormt mye smak, og en karakteristisk sødme. Det handler heller ikke om å overdøve krepsesmaken, bare tilføre en liten vri.

– Det er ikke som at du kun smaker kun za’ataren. Men for all del – hvis du skal spise sjøkreps en gang i tiåret, så spis det gjerne med hvitløk og persille og sitron, sier han.

– Det eneste jeg er litt usikker på, er hvordan det vil se ut. Jeg får kanskje slenge på noen urter!

Matkits-vinneren

Katla er nok den oslorestauranten som har hatt mest suksess med matkits under nedstengingen. Restauranten er gjort om til et produksjonskjøkken, og daglig pusher de ut porsjonspakker med blant annet kebab, blåskjell i grønn curry, andelår i sichuan-stil og takoyaki – friterte akkarboller.

Jeg er gira! Når du har vært kokk i 22 år, så får du jo nedturer når du ikke orker å stå å lage mat, være kreativ. Du bare går på jobb og gjør det samme. Men nå har jeg kjent på å være lei av å være hjemme

Atli Már Yngvason

– Jeg tror det er veldig mange som ikke har vært på Katla før som nå har smakt den kebaben og syntes at den var digg. Det er en fordel! Det er mange restauranter som har vært stengt, som ikke har hatt noen grunn til å poste noe på Insta. Da kan de jo fort bli glemt.

Omsetningspeaken kom fredagen etter at DN anmeldte Katlas matkits til full pott. Omriggingen har gjort at restauranten går i null, og at ansatte på kjøkkenet kan holdes i arbeid. Dessuten har det rekruttert nye spisegjester til gjenåpningen.

– Fy faen, jeg har lyst til å åpne igjen nå. Jeg er gira! Når du har vært kokk i 22 år, så får du jo nedturer når du ikke orker å stå å lage mat, være kreativ. Du bare går på jobb og gjør det samme. Men nå har jeg kjent på å være lei av å være hjemme. Det har mye å si! sier Atli.

– Jeg gleder meg til å stå på kjøkkenet. Og jeg har fått tid til å tenke ut nye oppskrifter!