Nok til 2–3 porsjoner
Havregrøt
2,5 dl havregryn (jeg bruker lettkokte, noen ganger steel cut, men de tar lenger tid å koke)
2,5 dl vann
2,5 dl lettmelk (eller den typen melk du foretrekker)
1 klype flaksalt
½-1 ts kardemomme (helst grovmalt – den stiller i egen klasse!)
aprikos- og fennikelkompott
mandelsmør
god (!) olivenolje
hakkede nøtter
Aprikos- og fennikelkompott (et glass)
1,5 ts fennikelfrø
150 g tørket aprikos
4 dl vann
4 ss honning
1 vaniljestang (ev. vaniljepulver/-sukker/-essens)
1 klype flaksalt
Mandelsmør
7 dl mandler
1 dl kokosolje (eller olivenolje)
1 ts kardemommefrø (evt. grovmalt, men helst ikke pulverisert)
1 dl gresskarfrø (bruk det du har av frø her. Det er ikke så nøye)
2 ss solsikkefrø
3 ss hirse- eller sorghumfrø
1 dl sesamfrø
3 ss chiafrø
1 ss honning (evt. lønnesirup)
1 ts Aleppo-pepper (pul biber)
1 ts flaksalt
Havregrøt
1. Bland havregryn, vann, melk, salt og kardemomme i en liten kjele. Kok raskt opp og senk temperaturen til lav. La grøten putre til den er passe tykk, rør om litt underveis (eller hopp i dusjen).
2. Fordel grøten i to skåler og topp med kompott, mandelsmør, litt olje og hakkede nøtter.
Aprikos- og fennikelkompott
Rist fennikelfrøene i en tørr stekepanne på middels varme til de lukter aromatisk. Så maler du dem. Grovhakk aprikosen og legg i en kjele med resten av ingrediensene. Vaniljestangen snitter du på langs, skraper ut frøene og legger i hele poden for å få maks ut av den.
Gi blandingen et oppkok og la den småputre i 15 minutter. Fjern vaniljestangen og kjør blandingen grovt sammen med en stavmikser. La den putre i 5 minutter til før du heller den på et glass.
Mandelsmør
1. Rist mandlene i ovnen på 180 grader til de er gylne, ca. 7–8 min. Avkjøl og legg dem i en foodprocessor.
2. Kjør dem sammen til et rennende og kremet mandelsmør, ca. 15 min. Skrap ned litt fra sidene underveis. Det vil ikke skje mye i starten, men plutselig (!) skjer det noe magisk, når nøtteoljen binder alt sammen og blandingen gradvis blir mer og mer rennende.
3. Varm opp oljen i en liten kjele, tilsett kardemomme, gresskar-, solsikke- og hirsefrø og la det putre i ca. 3 minutter før du tilsetter de siste frøene. Stek i ca. 1 minutt til. Du ønsker at alle frøene skal bli gyllenbrune, men pass på – de brenner seg raskt.
4. Avkjøl blandingen litt før du heller det i foodprosessoren og pulserer det raskt sammen med honning, Aleppo-pepper og salt. Smøret holder seg i noen uker på et lukket glass i skapet.