Attenzione alle pastaelskere!

Attenzione alle pastaelskere!

Denne kokeboken kan fort bli en liten besettelse.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 23. januar 2021

Med jevne mellomrom vil Kabarets bidragsytere anbefale inspirerende bøker om mat eller drikke. Dette tipset kommer fra Tommy Andresen, vår fotosjef som også skriver spalten Ukas vin.

American Sfoglino er utvilsomt både det vakreste og mest grundige oppslagsverket jeg har sett om pasta fatta a mano – håndlaget pasta. Etter å ha studert kunsten hos noen av pastaverdenens mestere i Bologna, flyttet kokken Evan Funke tilbake til Los Angeles hvor han driver restauranten Felix Trattoria.

Sfoglino betyr pastamester på italensk, og mesterne lager selvsagt pastaen for hånd.
Sfoglino betyr pastamester på italensk, og mesterne lager selvsagt pastaen for hånd.

I boka går Funke gjennom alt fra forskjellige grunndeiger og nødvendig utstyr til de viktigste pastaformene med tilhørende oppskrifter. Både tradisjonelle og moderne retter dukker opp, og blant høydepunktene vil jeg nevne tortellini in brodo (fylt tortellini i kraft), garganelli med lammeragù og gnocci di ricotta med hvite trøfler.

Perfeksjoner pastaskillsene dine med denne strøkne kokeboka
Perfeksjoner pastaskillsene dine med denne strøkne kokeboka

Boka er som nevnt sjukt grundig og inneholder mange fine prosessbilder som gjør alle stegene med finurlig bretting litt lettere å ta fatt på. Hvis du digger pasta er det bare å bestille seg denne sporenstreks. Det er en luskende fare for at håndlaget pasta blir en bitteliten besettelse.

Etter å ha lest ferdig boka og sett diverse videoer av Funke på Youtube, dro jeg rett til Maxbo hvor jeg kjøpte en unødvendig lang rundstokk som jeg kappet og pusset så det ble til tre meterlange mattarelloer – pastakjevlene som brukes av proffene og bestemødrene. Elsker gluten ass.

MAKE IT RAIN. Garganelli med lammeragu er bare én av de fristende rettene i boka.
MAKE IT RAIN. Garganelli med lammeragù er bare én av de fristende rettene i boka.