I anledning kvinnedagen spurte vi noen vinkyndige damer om å anbefale en god og rimelig priset vin laget av en kvinnelig vinmaker.
Publisert 7. mars 2021
Julie Chiku
→ @juliesmatblogg / @fyllechatten
Sybille Kuntz Riesling
Det er vanskelig å velge bare én kvinnelig vinmaker og vin, men jeg må nesten bare trekke frem Sybille Kuntz og hennes oransje riesling som fikk meg til å totalt endre synet på riesling.
Sybille Kuntz kommer kommer fra en vinfamilie som har dyrket og solgt vin i Mosel i generasjoner. Det jeg synes er så rått med henne, er at hun har valgt å ikke gå inn i noen appellasjoner, fordi hun har lyst å lage kompromissløs vin på sin egen måte. Vinmarkene har vært drevet økologisk siden 1990, og sertifisert siden 2013. Samtidig startet hun å legge om til biodynamisk dyrking, og ble Demeter-sertifisert i 2016. Rått!
Hun dyrker kun riesling, og har en serie klassiske biodynamiske viner med et smart fargespekter på etikettene ut fra hvor modne druene er ved innhøsting. I tillegg har hun en serie biodynamiske natur-rieslinger laget uten noen tilsetninger. Det er sistnevnte som fikk meg til å endre syn på riesling, og innse hvor komplekst og digg det kan være. Sybille Kuntz Riesling har oransje etikett som er lett å spotte på polet, og finnes i mange hyller!
Har drukket den både iskald i sommersola og til pinnekjøtt – en 10/10 kombo!
— Julie Chiku
Denne oransje saken lages på gammel metode med spontanfermentering og flere ukers skallkontakt. Vinen modnes seks måneder i tradisjonelle Fuder-tønner, før den tappes på flaske uten å bli filtrert eller tilsatt svovel. Resultatet er en «cloudy» gyllen oransjerosa vin med smak av honning, blomster og de søteste klementiner du kan tenke deg. Den er frisk og tørr, så forfriskende annerledes fra all den tradisjonelle rieslingen der ute!
Det er absolutt ingen hissig naturoransjevin, så vil tørre å påstå at denne passer også for skeptiske svigerforeldre. Har drukket den både iskald i sommersola og til pinnekjøtt – en 10/10 kombo! Snill pris for en god vin, rett under 300 kroner. Har hørt rykter om at denne vinen er laget som en pet nat nå, men kun tilgjengelig i Sverige foreløpig. Fingers crossed for at vi også får litt neste år!
Lise Aanes
→ @thatnorwegianwinelady / @esaias_vinbar
D.B. Schmitt Rosé 2019
🇩🇪 Rheinhessen, Tyskland
🍇 25% spätburgunder, 25% dornfelder, 25% merlot, 25% blauer portugieser
💴 310,20
📦 Mousey Wine AS
Bianka Schmitt er en beinhard ungarsk vinmaker bosatt i Rheinhessen i Tyskland. Hun møtte ektemannen som utvekslingsvinmaker: på nettsiden for praksisplassen Weingut Schmitt så hun et bilde av en familie som tilsynelatende hadde en tenåringsgutt. «Så bra, han er for ung for meg, da vil jeg ikke forelske meg og bli værende i Tyskland», tenkte hun. Bildet viste seg å være 10 år gammelt. På vingården ble hun møtt av en høy og solbrun mann, og Bianka forelsket seg i odelsgutten Daniel Schmitt.
Bianka ble først introdusert til naturvin som praktikant ved Dom. Julian Meyer. Hun jobber med flere gngarske druer: portguieser (Ungarns svar på Beaujolais), kékfrankos (bedre kjent som blaufränkish i Østerrike) og olaszrizling (welshriesling). I 2020 kjøpte hun en egen vinmark i tillegg til de felles markene hun driver sammen med Daniel.
Rosé 2019 er en dyp rosa rosévin laget på methode saignée, eller bløder-metoden, der man «blør» av den første frittflytende (free-run) saften til druene og overfører dette i en egen tank – Bianka bruker gamle eikefat.
Dette gir en mørk, moden og helt egenartet rosévin uten sidestykke. D.B. Schmitt Rosé 2019 er laget på den ungarske druen portugieser, samt merlot, pinot noir og ornfelder.
Alisa Larsen
Collecapretta Vigna Vecchia
Annalisa Mattioli er tredje generasjon vinmaker i familien og lager vin i Spoleto i Sør-Umbria, Italia. Det er en viss wow-faktor over hennes ekspressive Sangiovese, fra vanvittig saftige Rosso Di Tavola til dønn seriøse og vidunderlig velduftende Le Cese.
Collecaprettas ess i ermet er en 90 år gammel parsell med primært trebbiano spoletino, en hyperlokal, mer aromatisk variant av trebbiano-druen som uttrykker seg best ved skallmaserasjon.
Vigna Vecchia har ligget 48 timer med skallene, noe som resulterer i en zesty og leskende vin med masse salt og kjølige middelhavsvekster (tenk eukalyptus!) på smakspaletten. Det finnes få ting jeg heller vil drikke i solsteiken cirka juli måned.
Veslemøy Hvidsten
→ @veslemøyhvidsten / @nektarvinbar
Occhipinti SP 68 Rosso
🇮🇹 Sicilia, Italia
🍇 70% Frappato og 30% Nero d’Avola
💴 259,90
📦 Unico Real Wines AS
SP 68 er navnet på en vei, og ifølge Arianna Occhipinti en av de eldste vinveiene i verden. Ved denne veien på Sicilia, i et lite område som heter Fossa de Lupo, har Arianna sin vingård. Hun er ung, dynamisk og en av stjernene innen naturvin i Italia. Hun sier selv at hun lager viner i pakt med naturen, og er veldig opptatt av å ta vare på naturen i og rundt vinmarkene.
SP 68 er laget av 70% frappato og 30% nero d’Avola selektert fra ulike vinmarker der jordsmonnet består hovedsakelig av rød sand, kalk og kritt. Vinen er spontanfermentert og lagret på sementtanker. Den dufter nydelig av salte bær, litt urter og blomster, den er supersaftig i munnen, med gode tanniner og fin struktur, og en dyp og lang avslutning.