Åpnet restaurant på en øy med ni fastboende

Åpnet restaurant på en øy med ni fastboende

Kokk Stian Floer forelsket seg i det lille øysamfunnet Myken.

Tekst

Signe Elise Morthen Stenersen

@signe__elise

Foto

Marthe Thu

@marthethu

Publisert 29. juli 2021

I juni åpnet sesongen på Fiskebruket, den nye restauranten til Stian Floer, som ligger på øya Myken uti havgapet, 32 kilometer fra nærmeste fastland.

– Jeg har alltid elsket den råskapen med fjell og hav. Over deg seiler det en havørn, og er du heldig ser du en sel eller en hval. Og så kommer det noen fiskere inn med sjarken sin. Jeg var solgt med en gang, det er så utrolig fint, forteller Stian Floer.

Det er mye historie i veggene i det gamle fiskemottaket.
Det er mye historie i veggene i det gamle fiskemottaket.

Sjarmert i senk

Det hele startet for fem år siden da Stian Floer spilte inn tv-serien «Nordens perler» sammen med Jannecke Weeden. Han falt først pladask for uttrykket til den lille øya langs Helgelandskysten, og etter å ha kommet i land var det de ni fastboende, og de utrolige ressursene, som sjarmerte videre.

Man blir invitert på krabbelag i naustet på andre siden. Der er det kassegitar og historier. Kanskje blir man litt sliten dagen etterpå, men da er det bare å hoppe i havet og fridykke litt

Stian Floer

– Det er en butikk der som er åpen to timer om dagen hvor alle fastboende må innom hver dag. Der sitter det noen og strikker, man drikker kaffe og så er det alltid noen som baker en kake, forteller Stian.

– Man blir invitert på krabbelag i naustet på andre siden. Der er det kassegitar og historier. Kanskje blir man litt sliten dagen etterpå, men da er det bare å hoppe i havet og fridykke litt. Hente noen kamskjell, så kan vi spise det den dagen. Og slik går no dagan, forteller han.

Det lille øysamfunnet Myken har bare ni fastboende. Om sommeren er det langt flere her.
Det lille øysamfunnet Myken har bare ni fastboende. Om sommeren er det langt flere her.

To år etter innspillingen holdt han ikke lenger ut, og var nødt til å dra tilbake til den idylliske øya. Floer hadde da et gjestespill på Bruket Bord & Bar. Han ble spurt om han ikke visste om noen som kunne tenke seg å ta over restauranten.

– Hva med meg, da?

Etter å ha tatt med seg kjæresten Tuva over, som falt like hardt og fort som Stian, kunne eventyret starte.

– Det var ikke så vanskelig å få henne til å bli forelsket også. Vi landet en avtale i høst, så nå ser vi fram mot mange år på Myken.

Kjæresteparet Stian Floer og Tuva Bohne Sætnøe driver Fiskebruket på Myken. Foto: Privat
Kjæresteparet Stian Floer og Tuva Bohne Sætnøe driver Fiskebruket på Myken. Foto: Privat

Behandla som konger

Fiskebruket er i all hovedsak en sommer-restaurant. Dette fordi øya fyller seg opp på sommeren. Noen er innom øya bare for en natt, noen arbeider som fiskere hele sommeren gjennom, og noen kommer på 14 dagers ferie.

– Jeg skryter det jo opp i skyene til alle jeg kjenner. Men når de som har vært her skal dra igjen er de alltid sånn: «Herregud, vi har blitt behandla som konger i en uke nå, er det mulig?» forteller Stian.

– Det er så tungt å dra herfra igjen. Det er bare det verste! Når du står opp og hurtigbåten går tidlig om morgenen, det er veldig, veldig vanskelig.

Fiskebruket er åpent hver dag fram til 15. august.
Fiskebruket er åpent hver dag fram til 15. august.

Lokale råvarer

Stian er opptatt av å bruke lokale råvarer, og menyen på Fiskebruket vil derfor variere fra dag til dag. Hver dag setter de opp en tre-retters meny som baseres på det de fisker eller henter selv, og det er kun denne menyen som tilbys.

– Kamskjell, kråkebolle, kveite, sjøkreps, dyptvannstorsk. Og nå på sommeren er jo seien her oppe helt magisk. Sånn stor, feit sei du ikke kan få tak i med mindre du fisker den selv, forteller Stian.

– Man får jo et litt annet forhold til kamskjell, da, når du kan ha kamskjell til hovedrett fordi du hadde så mye.

Det bugner av kamskjell på Myken.
Det bugner av kamskjell på Myken.

Det meste av poteter blir plukket opp hos mammaen til en kompis, og jordbær kjøper de lokalt hos «Fra Marius til Elise» som ligger på fastlandet.

– Og så blir det is! Ikke soft-is, men Myk-is. Vi låner en fantastisk is-maskin av Eivind Hellstrøm. Helt enkel is med en dråpe whisky eller granskudd og urter vi finner på øya. Det er den beste isen jeg har smakt, sier han.

Whiskyen kommer fra Myken. Øya rommer nemlig Norges største whiskydestilleri, som har høstet ekstremt mye internasjonal annerkjennelse. De lager whiskyen på lokalt, malta korn og filtrert sjøvann.

– De har også bygd et nytt whisky-lager nå, som blir kalt katedralen. Det er et helt unikt bygg, og man blir nesten litt satt ut når man går inn der. Man ser fastlandsfjellkjeden hvis man ser gjennom bygget på den ene siden, og utover til Træna og utover hele havgapet. Neste stopp er Island, sier Stian.

Myk-is laget med en liten dråpe lokal whisky.
Myk-is laget med en liten dråpe lokal whisky.

Kortreist chili

Også det nye chili-prosjektet Haabrann har vært med opp på Myken i sommer. Stian startet Haabrann tidligere i år sammen med Arnt Harald Stange. Arnt gror egen chili, og etter å ha kjøpt halve produksjonen hans en stund, så Stian en mulighet for dem.

– Det blir jo importert helt enorme mengder med chili og chilisauser, og jeg liker best å bruke kortreiste produkter. Vi måtte jo bare lage produkter av det, forteller han.

De har nå et drivhus på 600 kvadratmeter, stappfullt av chili-planter. De første ble modne allerede i starten av juni. Planen er å tørke og fermentere, og lage tilbehørsprodukter av de forskjellige typene. Og så blir det noe limited edition.

– Vi hadde en Lemondrop som klona seg med en Carolina Reeper i januar, den har vi kalt Korona-Reeper, sier han.

Haabrann vil prøve å kun bruke norske produkter i sin produksjon. Innovasjon Norge har vært veldig positive, og Stian jobber med å få tilgang på såkalte b-produkter som ikke selges i butikken fordi de ser litt annerledes ut. Hovedfokuset skal ligge på å være bærekraftige, men også på å få frem ulikheten på de forskjellige typene chili.

– Chili har så ekstremt stort smaksspekter, det er ikke bare sterkt. Vi vil jobbe med å finne kombinasjoner til produkter som fremhever de ulike smakene og fokuserer på dem, forteller Stian.

Det lille øysamfunnet ligger 32 kilometer fra fastlandet.
Det lille øysamfunnet ligger 32 kilometer fra fastlandet.

– Bonus hvis det blir suksess!

Stian har flere prosjekter på gang. Han er eier og styremedlem i Lava Oslo som står bak en rekke suksesser i hovedstaden. Han har også startet selskapet Foldenbande, for å ha enda større frihet til å utforske ideene sine. Foldenbanden står i dag bak blant annet Stasjonen i Tønsberg, Strand i Stabekk og Fiskebruket på Myken.

– Jeg begynte å bli sulten og rastløs. Det må selvfølgelig være business i bunnen, men det viktigste er å ha noe litt spesielt som jeg syntes er gøy å gjøre. Alt går mye lettere hvis man syntes det er gøy. Men det er klart, man må jo ha til salt til maten så får det bli bonus hvis det blir suksess, forteller Stian.

Fiskebruket er åpent fram til 15. august.

På Fiskebruket får du kortreist sjømat og en fantastisk utsikt.
På Fiskebruket får du kortreist sjømat og en fantastisk utsikt.