En rett for oss som liker det sterkt

En rett for oss som liker det sterkt

Ciba chili-kylling inneholder en symfoni av chili, og får virkelig svetteperlene til å renne. Jeg kan love deg et minneverdig måltid!

Tekst og foto

Michelle Zhao

@nosweetsour

Publisert 26. mars 2021

Jeg har et barndomsminne av at en venn av min far var på besøk fra Quijing. Pappas venn hadde tatt med noen vakuumposer med nydelig chilikylling, klart til å serveres etter et raskt oppkok med nydampet ris. Zhanyi chili-kylling er selve spesialiteten fra kjøkkenet i Quijing, en by litt over 100 kilometer nordøst fra Kunming. Matglade folk fra Kunming kjører ens ærend turen nordøstover for å få seg en tallerken.

Vår lokale chili-kylling i Yunnan blir laget med ciba chilipasta, og fremstår mye mindre fryktinngytende enn den min fars venn hadde med seg. Men ikke la deg lure, for før eller senere vil du kjenne styrken fra chilien. Mot slutten av måltidet vil du definitivt kjenne svetteperlene renne nedover kinnet. Jeg kan love deg at det vil bli et minneverdig måltid.

Med så mye chilli er kanskje ikke denne retten for de sarteste sjelene. Men de som tåler en støyt får alt de ønsker seg.
Med så mye chili er kanskje ikke denne retten for de sarteste sjelene. Men de som tåler en støyt får alt de ønsker seg.

I Zhanyi bruker man en hel lokal frittgående hanekylling når man tilbereder chili-kylling. Den deles opp i biter på tre til fire centimeter rundt beinet. Sammenliknet med hønsekyllingen, har hanen mer kjøtt, og kjøttet er litt mindre mørt. Hanekylling er vanskelig å komme over i Norge, så jeg anbefaler å bruke kyllinglår og vinger. Del vingene i to med en hakkekniv.

Ciba chilipasta, som er selve basen for retten, er laget av forskjellige typer tørket chili. Chiliene skaper en veldig spicy aroma samtidig som den balanserer smaken. Den tørkede chilien jeg har klart å få tak i her til lands er av typen Facing heaven eller Cayenne. Begge er ganske sterke, og for å redusere styrken pleier jeg å dele de opp og fjerne en del av frøene. Hvis du får tak i indisk Kashmiri tørket chili kan du bruke det. Da er det lurt å blande omtrent 70 prosent av Kashmiri, og 30 prosent av Facing heaven eller Cayenne. I denne oppskriften bruker jeg fersk cayenne. Den er litt mildere, har en litt sterkere sødme – men gir ikke den samme aromaen sammenliknet med den tørkede chilien. En ting er sikkert: Du vil fortsatt få kjenne på svetteperlene.