Prøv en grillfest med uimotståelige smaker fra Yunnan

Prøv en grillfest med uimotståelige smaker fra Yunnan

På sommerkveldene er det grilling som gjelder i min hjemprovins Yunnan. Da møtes venner og familier til grillfester som varer hele kvelden.

Tekst og foto

Michelle Zhao

@nosweetsour

Publisert 20. mai 2021

Når det blir kveld i Yunnan, begynner røyken å stige fra grillbodene.

Grilling dominerer kveldsmatscenen i denne kinesiske provinsen der jeg er fra. En grillfest seint på kvelden markerer slutten på en travel dag.

Da samles venner, familie og kolleger for å slappe av, dele gleder og få utløp for livets frustrasjoner mens de spiser nygrillede kjøttstykker fra grillspyd og drikker iskaldt øl.

Les også: Denne aubergine-salaten er som startkabler for appetitten

Mange av grillbodene selger spyd med små biter av krydret kjøtt og grønnsaker fra en lang kullgrill.

Om sommeren kunne jeg fort finne på å droppe middag og gå rett til en slik sted med self-service-grilling, og tilbringe hele kvelden der

Michelle Zhao

Noen steder er det gjestene som er kokker: Da sitter gjerne hele gjengen rundt et uthulet bord med grill i midten, og en bøtte med kull under. Da serveres maten på tallerken i stedet for spyd.

Om sommeren kunne jeg fort finne på å droppe middag og gå rett til en slik sted med self-service-grilling, og tilbringe hele kvelden der.

Det mest karakteristiske med grilling i Yunnan er alle dippene. En som gir vann i munnen er en tørr dip med røstede chiliflak og en krydderblanding. En annen er en umamirik dip med fermentert tofu, fersk chili og urter.

Det er dippene som er det karakteristiske med grilling i Yunnan. Her er en aromatisk tørrdip og en umamirik dip med fermentert tofu.
Det er dippene som er det karakteristiske med grilling i Yunnan. Her er en aromatisk tørrdip og en umamirik dip med fermentert tofu.

Når maten er klar fra grillen, er det bare å dyppe den i en av disse for et ekstra lag med uimotståelige smaker.