Denne aubergine-salaten er som startkabler for appetitten

Denne aubergine-salaten er som startkabler for appetitten

Den eneste retten du trenger for å overleve en hetebølge.

Tekst og foto

Michelle Zhao

@nosweetsour

Publisert 3. mai 2021

Grillet aubergine er en veldig populær rett i Yunnan i sommermånedene. På noen sommerdager er ofte varmen så heftig at man kan miste all matlyst, og da vil denne forfriskende retten få magen til å våkne. Den er sterk, og proppfull av syre – og fungerer som en appetittvekker i ordets rette forstand.

Les også: Den beste måten å takle chilistyrken, er å fortsette å spise!

Det er en enkel rett som jeg lærte av følge med på hvordan faren min lagde den. Han la noen auberginer og røde paprikaer på grillen. Når skallet ble mørkt og kjøttet mørt tok han de av grillen og skrelte av skinnet. Så delte han grønnsakene i lange stykker, la de på en tallerken og helte over en ferdiglaget saus sammen med finhakket koriander

Denne varianten av retten er en Dai-versjon fra søndre Yunnan. Dai er en etnisk gruppe som bor i tropisk klima, helt sørvest, på grensa mot Laos og Myanmar. I dette området er klimaet varmt og med høy luftfuktighet hele året. Surt, sterkt, søtt og bittert er smakene som kjennetegner Dai-kjøkkenet.

Aubergine-salaten er et eksempel på surt og sterkt. Den skiller seg fra versjonen faren min lagde. Han brukte riseddik, mens dai-versjonen bruker limejuice og tamarillo. Friskheten fra limejuicen og fruktigheten fra tamarilloen skaper en nydelig, forfriskende opplevelse.

Ring inn våren med denne friske og sterke grillede aubergine-salaten fra Yunnan.
Ring inn våren med denne friske og sterke grillede aubergine-salaten fra Yunnan.

For å tilberede denne retten trenger vi en lang og slank aubergine, gjerne av kinesisk eller japansk type. Det er vrient å få tak i dette i vanlige, norske matvarebutikker, men grønnsakshandlere tilbyr ofte importerte grønnsaker fra Asia.

En annen ingrediens du finner i denne oppskriften, culantro, er en urt i plantefamilie med koriander. Den ser helt annerledes ut, og har en annen tekstur – men har ganske lik aroma. Om du ikke får tak i den kan du bruke thai-koriander.

Lange, slanke auberginer fra Japan eller Kina er perfekte til denne retten.
Lange, slanke auberginer fra Japan eller Kina er perfekte til denne retten.

I Yunnan tilberedes grønnsakene helst på en kullgrill eller en gassovn, men om du ikke har tilgang til det kan du bruke en gassgrill eller stekeovn.