Restauranten til Michelle blir den første av sitt slag i Norge

Restauranten til Michelle blir den første av sitt slag i Norge

Men først skal hun lage spalte for Kabaret med fristende mat fra sør i Kina.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Foto

Silje Bryn Knutsen

@siljebkphotography

Publisert 24. februar 2021

– Jeg tror at jeg trengte å gjøre noe jeg kunne være stolt av, som betydde noe for meg.

Michelle Zhao hadde bodd i Bergen i seks års tid allerede da hun mot slutten av 2018 fant ut at hun måtte prøve noe nytt, noe som ga henne noe mer enn jobben i som stylist og innkjøper i klesbutikk.

– Når du flytter til et land, vil du etter hvert begynne å tenke mye på identitet. Hvem er jeg, hvor godt kjenner vennene mine meg egentlig?

Hun skjønte at det måtte bli gjennom mat. Med konseptet No Sweet Sour har hun siden delt digge retter fra hele Kina, og spesielt hjemprovinsen Yunnan sørvest i landet: Lekre dumplings, fosskokende hotpots, håndlagde nudler, fluoriserende røde chilioljer og et mylder av annet snadder som gir vann i munnen.

– Den beste måten å fortelle min egen historie på min måte, er gjennom maten jeg kjenner så godt. Navnet No Sweet Sour var nok et litt kynisk valg, hehe. Det var det jeg tenkte om nordmenns kunnskap om kinesisk mat! sier Michelle, men påpeker at det har vært en enorm vekst i interessen for og omtalen av kinesisk matkultur bare de to siste årene.

Planen er å vise frem alle de forskjellige smakene fra Yunnan. Det er en veldig mangfoldig provins, med 25 forskjellige minoriteter, og mange som holder fast ved gamle skikker

Michelle Zhao

Norges første Yunnan-restaurant

Heldige bergensere har fått med seg popups på steder som Hoggorm, Landmark, Allmuen og Bergen kaffebrenneri. I november skulle hun egentlig hatt et event på Katla i Oslo.

→ Les også: Katla-sjef Atli deler tre digge sjømatretter

Nå får også Michelle en egen spalte i Kabaret, også den under navnet No Sweet Sour. Om et halvt års tid åpner hun restauranten Banzha (uttales bandsja) sammen med Christopher Haatuft fra Lysverket, Hoggorm og Damsgård.

– Planen er å vise frem alle de forskjellige smakene fra Yunnan. Det er en veldig mangfoldig provins, med 25 forskjellige minoriteter, og mange som holder fast ved gamle skikker. Det er oppe i fjellene, så det er vanskelig å reise rundt. Derfor er mange tradisjonelle matlagingsteknikker bevart, sier Michelle.

Michelle Zhao lager en spalte med retter fra Kina. Først ut er wontons med sichuanpepper og chiliolje. Foto: Michelle Zhao
Michelle Zhao lager en spalte med retter fra Kina. Først ut er wontons med sichuanpepper og chiliolje. Foto: Michelle Zhao

Selv er hun fra provinshovedstaden Kunming nord i Yunnan, der det er sterk innflytelse fra naboprovinsen til nord, Sichuan. Mye sødme, en floral og aromatisk sterkhet fra tørket chili og sichuanpepper. Lenger sør er maten friskere og syrligere – lime i stedet for eddik, og fersk chili i stedet for chiliolje.

Banzha er lokal slang i hjembyen min Kunming. Det er et uttrykk for tilfredshet – noe du sier når du har fått skikkelig god mat, eller sett en fantastisk film.

– Finnes det noen andre restauranter i Norge som fokuserer på mat fra Yunnan?

– Nei, dette blir den første! Det er ganske sjeldent i Europa, men jeg veit om et par i statene. Yunnan er en ganske selvberget provins – det er ikke så vanlig å reise mye. Fra andre steder lenger øst i Kina, langs kysten, har utvandrere spredt sin lokale mattradisjon til hele verden. Men skal du oppleve Yunnans mat, må du reise dit!

I alle fall fram til Banzha åpner i Bergen om seks måneder (🤞🏻).

💸 Annonse

Familietradisjoner

Mat har alltid vært sentralt i familien til Michelle.

– Foreldrene mine var ganske fattig da de vokste opp i Kina på 60- og 70-tallet. De hadde lite mat, og spiste kjøtt én gang i året eller noe sånt. Så for dem er mat ekstremt viktig.

Selv har hun aldri opplevd å mangle mat. Etter hvert som inntektene og livskvaliteten til foreldrene økte, spiste de mer ute.

Mamma har kontaktlisten full av bønder og produsenter. De kan reise i en time for å få tak i gode egg eller kyllinger!

Michelle Zhao

– I helgene tok de meg med på restauranter, for eksempel for å spise sjømat. Kunming er jo veldig langt fra kysten, men de ville at jeg også skulle få oppleve kantonesisk matkultur.

Men nå, på sine eldre dager, går foreldrene motsatt vei.

– Nå har de gjenoppdaget å lage mat hjemme. Mamma har kontaktlisten full av bønder og produsenter. De kan reise i en time for å få tak i gode egg eller kyllinger! sier Michelle.

Syltede grønnsaker og sopp er utbredt i Yunnan, og mammaen til Michelle fermenterer selv.

– Det har hun lovet å lære meg! Jeg får det ikke til, for skikken er at grønnsakene skal lufttørke. Så nå har jeg skaffet meg en dehydrator.

Hun gleder seg til foreldrene kan komme på besøk til Banzha, om enn med en viss ærefrykt. Menyen vil inneholde mye inspirasjon fra familien. Og det vil også oppskriftsspalten i Kabaret!

– Hver vinter lager pappa en oksegryte. Han kjøper ferskt kjøtt fra en lokal bonde, som er av den muslimske Hui-minoriteten – de er kjent for å ha det beste oksekjøttet. Så koker han en enorm gryte, men ingefær og sort kardemomme. Det er en rett som jeg gleder meg til å dele!

Michelles spalte No Sweet Sour kommer annenhver uke, fra og med i morgen. Da deler hun oppskriften på wonton i sichuanpepper og chiliolje. Følg med!