Akkurat nå er sitrus på sitt aller beste

Akkurat nå er sitrus på sitt aller beste

Tørk støv av sitruspressa og fyll opp handlekurven! Her er seks friske sitrusoppskrifter.

Tekst

Anne Mæhlum

@annepanne.no

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 21. januar 2021

Saftig, friskt, søtt og syrlig. Ikke rart at sitrusfamilien er så populær! De fleste spiser og bruker mye sitrusfrukter, først og fremst naturell og til drikke. Her kommer noen tips om hvordan du kan bruke disse vakre velduftende fruktene til litt mer enn et mellommåltid.

Hva med å tilføre smaker som rom, ingefær, koriander, chili, cointreau, mynte og kardemomme? Begynn med syltetøyet, hvis du er i tvil.

Saftig, friskt, søtt og syrlig. Sitrus er en veldig anvendelig fruktfamilie!
Saftig, friskt, søtt og syrlig. Sitrus er en veldig anvendelig fruktfamilie!

Det blir dessverre en del skall til overs, men det kan du utnytte og ta vare på! Vask fruktene godt før du går i gang, og bruk aller helst økologiske så skallet ikke er fullt av sprøytemidler. Riv skallet med et rivjern, spre det utover kjøkkenpapir og la det lufttørke til det er helt tørt. Obs: det hvite under skallet er bittert, bruk kun det fargede skallet. Fyll på rene glass og sett mørkt og tørt. Dette er fint å strø i dressinger, desserter, supper, sauser, marinader og lignende.

Et annet tips er syltet eller kandisert skall. En liten runde på Google tipser om skall som jager katter fra blomsterbed og om skall som rengjøringsmiddel og luftoppfrisker. Det er jo dumt å kaste!

Skallet trenger ikke å rett gå i matsøpla – det kan brukes til så mangt.
Skallet trenger ikke å rett gå i matsøpla – det kan brukes til så mangt.

Av gammel vane bruker jeg navnet blodappelsin i oppskriftene. For noen år tilbake skiftet Bama navnet fra blodappelsin til rød appelsin, et litt hyggeligere navn, og salget økte formidabel!

Blod eller rød, uansett samme gode smaken og fantastisk flott. I motsetning til de andre sitrusfruktene har den røde kort sesong: Den er kun i butikk frem til påske, så det er bare å komme i gang.