Saftig, friskt, søtt og syrlig. Ikke rart at sitrusfamilien er så populær! De fleste spiser og bruker mye sitrusfrukter, først og fremst naturell og til drikke. Her kommer noen tips om hvordan du kan bruke disse vakre velduftende fruktene til litt mer enn et mellommåltid.
Hva med å tilføre smaker som rom, ingefær, koriander, chili, cointreau, mynte og kardemomme? Begynn med syltetøyet, hvis du er i tvil.
Saftig, friskt, søtt og syrlig. Sitrus er en veldig anvendelig fruktfamilie! Det blir dessverre en del skall til overs, men det kan du utnytte og ta vare på! Vask fruktene godt før du går i gang, og bruk aller helst økologiske så skallet ikke er fullt av sprøytemidler. Riv skallet med et rivjern, spre det utover kjøkkenpapir og la det lufttørke til det er helt tørt. Obs: det hvite under skallet er bittert, bruk kun det fargede skallet. Fyll på rene glass og sett mørkt og tørt. Dette er fint å strø i dressinger, desserter, supper, sauser, marinader og lignende.
Et annet tips er syltet eller kandisert skall. En liten runde på Google tipser om skall som jager katter fra blomsterbed og om skall som rengjøringsmiddel og luftoppfrisker. Det er jo dumt å kaste!
Skallet trenger ikke å rett gå i matsøpla – det kan brukes til så mangt. Av gammel vane bruker jeg navnet blodappelsin i oppskriftene. For noen år tilbake skiftet Bama navnet fra blodappelsin til rød appelsin, et litt hyggeligere navn, og salget økte formidabel!
Blod eller rød, uansett samme gode smaken og fantastisk flott. I motsetning til de andre sitrusfruktene har den røde kort sesong: Den er kun i butikk frem til påske, så det er bare å komme i gang.
Deig 400 g hvetemel
250 g smør, kaldt
100 g melis
2 egg
2 ss kaldt vann
Sitrusfyll 800–900 g sitrusfrukter, skrelt og skivet
1,5 dl sukker
2 ss maisennamel
1 ss cointreau, valgfritt
0,5-1 dl sukker til topping
Galette er en enklere form for pai hvor du slipper å styre med paiform. Like lett å lage som en pizza og like lett å variere. Eplegalette er kanskje mest kjent, men prøv deg frem med andre frukter og bær, men pass på at fyllet ikke er for bløtt.
Kutt det kalde smøret i små terninger og smuldre det sammen med hvetemel. Bland inn melis og egg og tilsett det kalde vannet. Kna deigen forsiktig sammen til den er fast. Prøv å bearbeide deigen så lite som mulig. Pakk den i plastfolie og sett den kjølig i ca. 1 time. Kjevle ut deigen i en oval på et bakepapir til den er utenfor arket da deigen skal brettes inn igjen, ca 4 cm over fyllet. Dette er en stor galette og fyller et stekebrett til ovn.
Bland sukker og maisenna og spre det utover deigen, men ikke helt ut langs kantene.
Skjær av skallet på for eksempel klementiner, appelsiner, blodappelsin, grapefrukt sitron og lime. Skjær i tynne skiver. Dekk deigen med fruktskivene i for eksempel taksteinsmønster, bortsett fra ytterst i kantene (ca. 4 cm).
Dryss sukker og litt cointreau over sitrusskivene og brett kantene innover fyllet, det er bare fint at det ser litt rustikt ut. I denne galetten har vi med skiver med lime og sitron for å få til en regnbue-effekt. Pass på å sukre litt ekstra over de syrligste fruktene.
Forvarm stekeovnen til 200 °C. Stek galetten midt i ovnen i ca. 40–45 minutter, eller til den har fått en fin gyllen farge. Avkjøles på rist. Serveres gjerne lun, med for eksempel rørt Røros-rømme eller vaniljeis.
2 blodappelsiner
8 appelsiner (eller 10 hvis du ikke har blodappelsin)
ca 2 ss appelsinskall
500 g rørsukker
4 dl vann
6 ss cointreau, valgfritt
1 vaniljestang
2 ss finkakket ingefær
1 chili, finhakket
Vask og skyll appelsinene godt. Rasp de med et rivjern eller skrell med høvel og kutt skrellet i tynne strimler. Du trenger ca. 2 ss skall. Pass på å få minst mulig av det hvite med, det smaker bittert. Skjær av skallet og det hvite på appelsinene og fjern eventuelle steiner og hvit midtstengel. Kutt deretter de rensede appelsinene i skiver.
Kok opp skall, sukker og vann og la det koke til sukkeret er oppløst. Tilsett appelsinskivene, cointreau, saften fra en sitron, finhakket chili og ingefær samt frøene fra en vaniljestang. La alt koke i 30 minutter på lav varme, rør av og til. Følg med og ta marmeladen når den har tyknet noe, husk at den tykner ytterligere når den er avkjølt. Fylles på rene glass med lokk og oppbevares i kjøleskap.
Server syltetøyet på for eksempel grillet landbrød, med ricotta og noen blader rosmarin.
800 g gulrot
4 appelsiner
1 liten gul løk
2 fedd hvitløk
1-2 ss ingefær
1/8 ts kajennepepper
0,5 ts spisskummen
1 l grønnsaks eller hønse-kraft
1 appelsin, saften
3 dl crème fraîche (kan sløyfes)
salt og pepper
2 ss olje
frisk koriander
Dukkah 2 ss korianderfrø
2 ss spisskummenfrø
2 ss fennikelfrø
2 ss sort pepper
2 ss tørket timian
0,5 dl sesamfrø hvite
0,5 dl sesamfrø sorte
2 dl hasselnøtter/pistasjnøtter
1 ts chiliflak
1 ts salt
Ta deg tid til å lage den egyptiske krydderblandingen dukkah. Den kan du drysse på masse annet godt – som egg, tomater, bakte grønnsaker, avokado, poteter, hummus, labneh, supper, sauser, dipp, og så videre.
→ Les også: Mette Mortensens surdeigstoast med labneh, fiken, honning og dukkah
Skrell og skjær gulrøtter i biter. Skjær av skallet på 4 appelsiner, få vekk alt det hvite bitre og eventuelt midtstengel og steiner. Kutt de i skiver/terninger. Press saften av en appelsin. Hakk løk og hvitløk og fres det blankt i en kasserolle med olje. Hell kraften og appelsinsaft over løken og kok opp. Tilsett hakkede appelsiner, ingefær, gulrøtter og krydder og la koke til gulrøttene er møre. Mos suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker. Du får en mildere og rundere suppe hvis du rører inn 3 dl crème fraîche, eventuelt server ved siden av.
Dryss dukkah og litt frisk koriander over.
Dukkah Rist frø, pepper og nøtter i tørr panne. Grovhakk nøttene, og knus krydderene i en morter. Bland alt sammen, bortsett fra sesamfrøene, og finhakk med en stavmikser eller matmølle. Bland inn sesamfrø. Fyll på rent glass og la stå mørkt og tørt.
1 appelsin
1 blodappelsin
0,5 grapefrukt
1 mandarin
1 liten rødløk
1 liten rødbete
1 liten gulbete
1 liten fennikel
1 neve pistasjnøtter, ristet og grovhakket
Vinaigrette 3 ss oliven olje
1 ss akasiehonning
1 ss sitronsaft
salt og pepper
Fetaostkrem 3 dl gresk yoghurt eller crème fraîche
200 g fetaost
Skrell beter og skjær av skallet på sitrusfruktene. Skjær sitrus, beter, fennikel og løk i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin på beter, løk og fennikel for å få løvtynne skiver. Legg skivene lagvis på en seng av fetaostkrem, ringle litt vinaigrette mellom lagene. Avslutt med et dryss av hakkede ristede pistasjnøtter og det grønne på fennikelen.
Vinaigrette Bland alle ingrediensene sammen og rør godt sammen.
Fetaostkrem Mos osten fint i en bolle med en gaffel. Rør inn litt og litt yoghurt/crème fraîche til du får en glatt krem.
5 klementiner
5 små blodappelsiner
6 dl eplejuice
6 dl rørsukker
2-3 ss rom, valgfritt
2 stjerneanis
10 kardemommefrø
Mandarin eller klementin? Jeg har alltid trodd jeg spiser mandariner, men høyst sannsynlig er det klementiner. Tradisjonelt sett var mandarinene syrligere, hadde mange steiner og var vanskeligere å skrelle, mens klementiner hadde mildere og søtere smak, uten steiner og lettskrelt. Mandarinen har derfor vært mer eller mindre borte fra det norske marked lenge men er nå tilbake i ny og bedre utgave, tilnærmet lik klementin.
Skjær bort skallet på fruktene, få vekk alt det hvite bitre og eventuelt midtstengel og steiner. Bland de øvrige ingrediensene i en kjele, kok opp til sukkeret er løst opp. Legg fruktene i laken og la det få et raskt oppkok. Sett kjelen til side og legg på lokk, la trekke 7-10 minutter. Snu de av og til og pass på at de har godt med lake på seg. Ta fruktene ut og la de kjølne. Kok inn laken til rennende sirupskonsistens, ca. 30 minutter (sirupen tykner ytterligere ved avkjøling). Kjøl ned. Server sirup og fruktene (hel eller skivet) lune med is eller krem og litt hakket frisk mynte.
diverse sitrus i skiver (for eksempel lime, sitron, grapefrukt, pomelo, kumquat, blodappelsin)
1 l god eplejuice (ikke fra konsentrat)
1 l club soda
1 l ferskpressede appelsiner/blodappelsiner (evt. ferskpresset appelsinjuice)
ca. 4 dl myntesirup (se oppskrift)
isbiter
mynteblader til pynt
Barndomsminner på godt og vondt, både som tørstedrikk og blandevann. Det meste er lov – bortsett fra hermetisk frukt og billig konsentratjuice.
Vask og skrubb sitrusfruktene godt og skjær de i skiver. Press saften av appelsinene. Bland eplejuice og myntesirup til den er utrørt, tilsett appelsinsaft, sodavann og isbiter i en stor serveringsbolle. Legg i rikelig med sitrusskiver og pynt med noen mynteblader. Server umiddelbart.