Denne vinen tar deg rett til en neobistro i Paris

Denne vinen tar deg rett til en neobistro i Paris

🇫🇷 Ukas vin er en juicy cabernet franc fra Catherine og Pierre Breton i Loire.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 23. februar 2021

Catherine og Pierre Breton må være en av de mest underkommuniserte produsentene her til lands.

Vinene deres finner du på nærmest alle bistroer i Paris med fokus på naturvin. Ekteparet har flasket viner under eget navn siden 1985, og var tidlige forkjempere for naturlig landbruk.

På slutten av 80-tallet hadde de konvertert til økologisk landbruk, og i 1990 hadde de gått helt over til biodynamikk og lavintervensjonsvinmaking. Cuvéen Nuits d'Ivresse var faktisk den første vinen paret laget helt uten tilsatt svovel i 1994.

Fun fact: det lokale navnet på cabernet franc i Loire er faktisk cabernet breton

Tommy Andresen

Det er definitivt de røde vinene laget på cabernet franc som er hovedfokuset til Breton. Paret lager både enkle, lettdrikkelige utgaver av druen og mer seriøse enkeltmarksviner med masse lagringspotensiale.

De fleste av vinene kommer fra deres hjemkommune Bourgueil, men de lager også viner fra nabokommunen Chinon og i Vouvray. Fun fact; det lokale navnet på cabernet franc i Loire er faktisk cabernet breton.

I tillegg til cabernet franc lager Catherine og Pierre også noen veldig friske og spennende viner på chenin blanc samt én cuvée på grolleau. En pet nat på chenin blanc har også tidligere vært tilgjengelig i Norge, men er dessverre utsolgt per dags dato.

→ Les også: Solmoden vulkanvin fra Etna

Følg med på nyhetsslippet i neste uke – da kommer det påfyll av nye årganger fra Breton, samt den etterlengtede grolleau'en deres!

Dom. Breton Bourgueil Nuits d'Ivresse 2018

🇫🇷 Loire, Frankrike

🍇 100% cabernet franc

💴 264,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. 50 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av leire og kalkstein. Druene kommer fra kommunen Bourgueil, rett nord for Chinon. Druene avstilkes og spontanfermenteres med tre uker skallkontakt. Videre modning på gamle 225-liters eikefat i 12 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Middels tett og fersk rødlilla farge.

👃 Mmm, utrolig fruktdrevet og digg nese! 100% rett fra åpning. Flott ufiltrert og saftig fruktkarakter i lilla retning. Bjørnebær og andre bær du kan finne på å snuble over i skogen. Floral og elegant lukt med fine topptoner. Mindre paprika enn man ellers ville forventet av en cabernet franc fra Loire. Her går det mer i retning urter og blomster. Masse sjarm her – dette oser av den franske landsbygda. Stor stas!

👅 Ren, fersk og saftig frukt med god struktur og fin fruktkonsentrasjon. I munnen skinner druen mer gjennom og viser hva slags struktur den gir. Tanninene er absolutt tilstede, men totalt i balanse med frukten. Leskende, sjelfull og fresh vin med en herlig ufiltrert nerve. Bittelitt volatile syrer, men fullstendig på den rene siden. Kun god stemning.

Glir raskt ned i gapet dette her. Vinen er enkel, men på ingen måte kjedelig. Flott håndverk med en pen prislapp. Dette er en vin du lett kan få servert i små glass på en trendy neobistro i Paris. Høy femmer til herr og fru Breton!