Ukas vin er en likandes lettvekter fra Preisinger

Ukas vin er en likandes lettvekter fra Preisinger

Fjærlett og supersaftig pinot noir fra Østerrike.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 13. april 2021

Claus Preisinger er bare 41 år gammel, men har allerede rukket å produsere 19 årganger med vin. Etter å ha studert ønologi og jobbet hos ulike vinmakere i California og hjemme i Østerrike, flasket han sin første egne årgang i 2002.

Allerede i 2004 ble han tatt opp i en vinmakergruppe i Burgenland som heter Pannobile. Gruppen består av ni vinmakere som fokuserer på lokale druesorter for å dele idéer og å styrke Burgenlands profil internasjonalt.

Vineriet til Preisinger befinner seg i landsbyen Gols på nordsiden av innsjøen Neusiedler see. Han konverterte til biodynamisk jordbruk allerede i 2006 og fokuserer sterkt på lokale druetyper som blaufränkisch, zweigelt, st.-laurent, grüner veltliner, welschriesling og weissburgunder. I tillegg dyrker han også litt pinot noir, merlot og muscat.

I kjelleren liker han å jobbe så enkelt som mulig, og bruker en blanding av ståltanker, gamle eikefat og amforaer for å gjære vinene sine.

Preisinger produserer både pet nat, hvitt og rødt, og i Norge får vi en ganske brukbar allokasjon av vinene hans. Per i dag er hele ti ulike forskjellige viner tilgjengelig på polet.

Innstegsvinen Kalkundkiesel, som finnes i både rød og hvit versjon, gir utrolig mye vin for pengene, mens de litt mer kostbare cuvéene ved navn Erdeluftgrasundreben er virkelig imponerende viner med masse dybde og kompleksitet.

Les også: Oppløftende oransjevin fra Domaine Milan

Claus Preisinger Pinot Noir 2019

🇦🇹 Burgenland, Østerrike

🍇 100% pinot noir

💴 389,90

Tilgjengelig på polet

📦 Holst Wines

Biodynamisk dyrket. 40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av kalkstein. Druematerialet kommer fra en enkeltvinmark i et svært vindutsatt område som heter Parndorf-platået i Neusiedlersee i Burgenland. Druene spontanfermenteres på åpne ståltanker i tre til fire uker. Videre modning i 14 måneder på gamle eikefat før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Lys, ufiltrert rød farge.

👃 Salige sekkepipe, for en fantastisk nese! Lyse, røde bær som rips, nype, tranebær og jordbær dominerer fruktbildet. Dette er så lyst i karakteren at det også driver mot den røde sitrusverdenen – typ blodappelsin og rød grapefrukt. Utrolig elegant, nyansert og finstemt nese med masse digge sommervibber. Det er så og si bare frukt å finne, men til gjengjeld så er det så mange ulike nyanser av frukt! En utrolig ren og klar nese. Høy klasse.

👅 I munnen er det fullstendig silkeføre. Fjærlett og rett slett sjukt behagelig munnfølelse. Supersaftig og innsmigrende stil som glir farlig fort ned. Klokker inn på 11% alkohol – noe som er finfint på én måte, men som også merkes i form av en bittelitt kort ettersmak.

Er det én ting jeg kunne ønsket meg litt mer av her, så er det et knepp opp i konsentrasjon og struktur. Ellers helt sømløst og strøkent arbeid fra herr Preisinger.

Naturpreget, men på den rene siden. Relativt druetypisk, men allikevel ganske ulikt pinot noir av den litt mer klassiske sorten fra Burgund eller California. Topp, topp, gode greier!