Her er en vin som utfordrer dagens satte sjangre

Her er en vin som utfordrer dagens satte sjangre

Ukas vin er en lettbeint og supersaftig hybrid mellom rødvin, hvitvin og rosé som passer perfekt i sommersola.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 8. juni 2021

Dette er en vin som utfordrer dagens satte sjangre når det kommer til farge og stil.

Opi d'Aquí Massale er en blanding av tre ulike typer grenache-druer, nemlig noir, gris og blanc. Altså det vi litt inkonsekvent på norsk kaller en blå drue, en grå drue og en grønn drue. Samme slektskap, og plantet side om side, men de tre druesortene har allikevel helt ulike egenskaper.

Når de er plantet og gjæret sammen slik som i denne vinen, ender man opp med en vin som er lys, glødende rød av farge, og som inneholder et kaleidoskop av ulike smaksnyanser. Litt hvitvin, litt rosévin og litt rødvin.

Denne type samplanting og co-fermentering blir mer og mer vanlig hos innovative, lekne produsenter. Cosmic Vinyaters' vin Encarinyades som kom til landet i fjor og som nettopp kom tilbake i ny årgang går også under samme kategori. Det samme gjør også blant annet Matassa Tattouine og Serragghia Fanino.

Philippe Formentin er mannen bak Opi d'Aquí, en nykommer på det norske markedet med sine fantastiske viner fra Languedoc i det sørlige Frankrike.

Etter å ha jobbet i ti år som vinmaker nær Montpellier, bestemte Formentin seg for å dra ut på en liten verdensturné som konsulterende vinmaker. Han jobbet i både California, Korsika, Russland og India før han returnerte til hjemlandet og startet opp egen produksjon i 2011.

Der kom han over et lite vineri med vinmarker omkranset av viltvoksende garrigue (busker som vokser på steingrunn) like utenfor kommunen Clermont l’Hérault.

Formentin jobber etter biodynamiske prinsipper og med fokus på lokale druesorter som blant annet picpoul, rollé, marsanne, grenache blanc, grenache gris, grenache noir, mouvèdre og syrah.

Alt arbeid i vinmarken gjøres manuelt uten kjemikalier, og i kjelleren er det ikke overraskende så lite innblanding som mulig som gjelder. Vi snakker da spontanfermentering av alle vinene, skånsom pressing, ingen filtrering og ingen svovling. Hundre prosent druer, altså.

Formentin er glad i å eksperimentere med ulike blandinger og teknikker. Opi d'Aquí lager totalt ti ulike viner – tre hvite, én oransje, én hybrid (Massale, som vi skal smake i dag) samt fem røde viner.

Massale og oransjevinen l'Orangeade er de eneste vinene som er tilgjengelige for det norske markedet per i dag. Fingre og tær krysses for at flere kommer inn med neste års allokasjon.

Opi d'Aquí Massale 2018

🇫🇷 Languedoc, Frankrike

🍇 40% grenache noir, 30% grenache blanc og 30% grenache gris

💴 319,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. Gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av leire og kalkstein. Grenache blanc, gris og noir er plantet om hverandre i samme vinmark. Druene spontanfermenteres med karbonisk maserasjon over tre-fire uker før mosten presses. Videre modning på ståltanker i seks måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Finfin ufiltrert og rødglødende farge

👃 Superintens og innbydende nese med masse druetypisk grenache-aromatikk. Sommerblomster, jordbær, rips og diverse hagebær. Tomater og litt urter i retning sør-fransk garrigue (typ einer, rosmarin, lavendel, timian). Floral, parfymert og sjarmerende stil med fin jordlighet som ligger i bakkant og gir kompleksitet. Naturpreget. Vanvittig digg og elegant lukt.

👅 Munnfølelsen er mye mer intens og konsentrert enn man ser for seg. Saftig og bærpreget med høy fruktkonsentrasjon. Skyhøy og drivende syre. En god del volatile syrer gir et aromatisk løft og spiller pent på lag med frukten som går i retning syrlige røde hagebær. Litt tomataktig umamipreg. Livlig, energisk og saftig vin med lav alkohol og nada tanniner. Herlig balanse mellom nerverik frukt og jordlig funk. Masse herlig aromatikk. Fin tekstur og topp fruktkonsentrasjon.

Grenache-druen er absolutt gjenkjennelig, men i en helt ny innpakning. Får nesten litt poulsard-vibber her. Ytterst juicy og lettdrikkelig vin som er veldig naturpreget i stilen. Her må man være åpen for litt ufiltrert og høyspent galskap. Skjør og levende med masse flyktige aromaer. Uperfekt kan da være vel så fint som perfekt? Gjør seg best lett nedkjølt ved rundt 12 grader. Kan være en idé å være flere om flasken her – ville nok tømt den på én kveld.

Ser for meg at denne er perfekt til sommerlige retter med tomat og basilikum, elegante fiskeretter og diverse charcuterie. Selvfølgelig også på egenhånd. Opi d'Aquí er et veldig hyggelig nytt bekjentskap i Norge. Deres oransje cuvée l'Orangeade er også definitivt verdt å sjekke ut!