Prøv denne rødvinen lett avkjølt i sommervarmen

Prøv denne rødvinen lett avkjølt i sommervarmen

Ukas vin er en saftig, funky og energisk pineau d'aunis fra naturvinsikonet Jean-Pierre Robinot – perfekt for varme sommerkvelder.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 22. juni 2021

Rødvin er gjerne ikke det første du tenker på når temperaturen smyger seg over 20 grader og sola tar godt på ettermiddagen.

Heldigvis finnes det druetyper som kommer til unnsetning med sin fruktdrevne og saftige stil. Gamay er et naturlig valg, men jeg vil også slå et slag for Loires røde druetyper pineau d'aunis og grolleau.

Pineau d'aunis er en spesielt spennende rakker med masse digge toner av pepper, jordbær og jordlig funk. En undervurdert og uanstrengt druetype med masse personlighet, som virkelig skinner i rette hender. La Grapperie, Domaine de Belliviere og Jean-Christophe Garnier er noen gode navn som er verdt å sjekke ut, men druens allmektige yppersteprest er helt klart legenden Jean-Pierre Robinot.

Jean-Pierre er en artig skrue og et fyrverkeri av et menneske. Godt over 70 år, og med energien til en tenåring. På slutten av 1980-tallet ble han kjent med Jules Chauvet og Marcel Lapierre i Beaujolais som revolusjonerte måten han så på vin.

Kort tid etter startet Jean-Pierre opp L’Ange Vin, én av de første naturvinbarene i Paris. I tillegg skapte han og vinkritikeren Michel Bettane magasinet Le Rouge et Blanc, som ble sett på som en slags bibel for den franske naturvinsbevegelsen.

Etter å ha drevet vinbaren og magasinet i 12 år bestemte Robinot seg for å prøve lykken som vinmaker.

I 2001 flyttet han tilbake til landsbyen Chahaignes i Loire hvor han selv vokste opp. Her skaffet han seg sitt eget vineri, og begynte plantingen av de lokale druesortene chenin blanc, pineau d'aunis og gamay.

Robinot jobber biodynamisk i vinmarkene (noen er hele 110 år gamle) og helt naturlig i kjelleren. Han gjærer vinene langsomt i dype, kalde kjellere, og flere av vinene hans ligger ofte mellom to og fem år på fat med bunnfallet før de flaskes.

Det er helt klart vinene på chenin blanc og pineau d'aunis som er hans varemerke. Noen mener at han lager de beste vinene som finnes på pineau d'aunis. Jeg er ikke uenig!

Jean-Pierre deler produksjonen sin i to deler – Les Vignes de l’Ange Vin, som er druer fra hans egne vinmarker samt L’Opera des Vins som består av innkjøpte druer fra likesinnede vinbønder rundtom i Frankrike.

Her i landet er vi ganske bortskjemte med tilgangen på Robinot sine viner – hele 14 ulike cuvéer er tilgjengelig per i dag. Det er faktisk ganske sjukt med tanke på hvor utilgjengelige disse vinene er ellers i Europa.

Vi skylder importøren Non Dos en stor takk. De har et langvarig samarbeid med Robinot gående. Alle de psykedeliske flaskeetikettene med forvridde nattfotografier og abstrakte malerier er det faktisk Robinot selv og datteren som lager.

Jean-Pierre Robinot Le Regard 2018

🇫🇷 Loire, Frankrike

🍇 100% pineau d'aunis

💴 399,90

Tilgjengelig på polet

📦 Non Dos

Biodynamisk dyrket. 30 år gamle vinstokker er plantet i et jordsmonn av rød leire, kvarts og kalkstein. Hele klaser spontanfermenteres med to ukers skallkontakt før pressing. Videre modning på glassfibertanker i ni måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Transparent, lavmettet rødfarge.

👃 Fantastisk nese her! Masse pepper og jordbær. Floral og løftet stil med en superpent jordlig touch. Finfine topptoner. Fruktdreven og elegant stil med masse personlighet. Herlig druetypisitet. Stinky, men på den gode måten. Bondsk, sjarmerende og ytterst eksentrisk. Pineau d'aunis akkurat som det skal være!

👅 Frisk og balansert munnfølelse med masse toner av nyknuste jordbær. Litt Co2 som forsvinner med litt tid i glasset. Lette, ferske og finkornede tanniner. Superhøy syre. Pepper og de jordlige tonene følger med videre. Syrlig frukt i en lett undermoden stil. Behagelige 10% alkohol. Naturpreget er sterkere i munnen enn på nesa. Litt volatile syrer, men på ingen måte overdøvende. Fruktdrevet, floral og tilgjengelig stil. Dette er blant Robinot sine lyseste og letteste røde. Herlig fjærlett og vektløs. Føles nesten ut som den har fått kortere skallkontakt enn de to ukene den faktisk har fått. Sjarmerende og sjelfull vin som representerer rød naturvin fra Loire på en fin måte. Naturpreget, men på den rene siden. Flott håndverk. Chapeau!

Vinen gjør seg best lett avkjølt ved 10–14 grader – følg gjerne vinens utvikling i glasset mens temperatuen stiger.

På matsiden er dette en ganske allsidig sak vil jeg si. Friskheten og jordligheten i vinen kunne nok gjort seg bra til både charcuterie, chevre- og rødbetesalat samt asiatisk mat som er heavy på pepperet. Trår nok ikke feil med litt fugl eller andre lette kjøttretter fra grillen heller.

Eller bare helt på egenhånd, lett avkjølt i sommervarmen.