Vulkansk superjuice fra Tricot

Vulkansk superjuice fra Tricot

Ukas vin er en saftig og energisk gamay fra vulkansk jord i Auvergne.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 18. mai 2021

Auvergne – en region som for de fleste er ganske så ukjent, men er du ordentlig naturvingeek så vet du hva regionen betyr og står for.

Rent geografisk så ligger Auvergne ganske sentralt i Frankrike, omtrent to timers kjøring vest for Lyon. Regionen hadde definitivt sin storhetstid før vinlusen phylloxera herjet landet. I senere tid er regionen lite kjent, både nasjonalt og internasjonalt.

Geografien preges av en rekke inaktive vulkaner som er med på å gi jordsmonnet et tydelig uttrykk. Regionen er også nokså høytliggende – de fleste vinmarkene befinner seg på rundt 400–500 meter over havet, noe som gir et betraktelig kjøligere klima enn hos naboene i Burgund og Rhône.

Druene som dyrkes i regionen er hovedsakelig chardonnay for de hvite vinene og gamay for de røde, men som i de fleste andre regioner så dyrkes det andre sorter også. Både pinot noir, sauvignon blanc og den lokale varianten sacy er vanlig å finne her.

Vinmarkene i Auvergne har lenge vært rimelige å kjøpe, og derfor har mange unge vinmakere med fokus på naturlig vinmaking slått seg ned her.

Navn som Patrick Bouju, Aurelien Lefort, No Control, Domaine Peyra, L’Arbre Blanc, Jean Maupertuis og Francois Dhumes er blant noen av produsentene fra Auvergne som har høy status i den naturlige vinverdenen.

Marie & Vincent Tricot jobbet i Beaujolais på 1990-tallet og hentet stor inspirasjon fra produsenter som Jules Chauvet og Marcel Lapierre. Etter en lengre søken etter egne vinmarker falt valget på Auvergne, hovedsakelig av økonomiske grunner. I 2002 tok de over 4,5 hektar vinmark plantet med gamay, pinot noir og chardonnay samt en liten andel sauvignon blanc og muscat.

Vinmarkene de kjøpte har vært sertifisert økologisk siden 1972. I tillegg plantet de 6 hektar med vinmark på egenhånd. I 2003 produserte paret sin første cuvée Les Marcottes uten tilsatt svovel, og har siden den gang fortsatt med samme tilnærming for resten av sine viner.

I kjelleren jobbes det også naturlig, og gjæringen foregår både på glassfibertanker, ståltanker, betongtanker og gamle fat – avhengig av cuvéen. En del av de røde vinene deres som er laget på gamay gjæres også med karbonisk maserasjon som i naboregionen Beaujolais. Paret lager i overkant av ti forskjellige cuvéer, litt avhengig av værforholdene.

Her føler man virkelig den franske landsbygda på en utrolig elegant og fin måte. Latterlig fresht og maks tiltalende

Tommy Andresen

Fire av vinene ble tilgjengelige på polet i Norge først i fjor, og tre av de er fremdeles mulig å bestille – én gamay, én pinot noir og én chardonnay.

Felles for Tricot sine viner er at de er saftige og med et digg saltpreg som er ganske så avhengighetsskapende. De har en energi og nerve som er ganske unik og veldig tiltalende.

Marie & Vincent Tricot Les Marcottes 2019

🇫🇷 Auvergne, Frankrike

🍇 100% gamay

💴 380,20

Tilgjengelig på polet

📦 Mousey Wine

Økologisk dyrket. 57 år gamle vinstokker plantet i et vulkansk jordsmonn av basalt, leire og kalkstein. Druene spontanfermenteres over tre uker med karbonisk maserasjon før pressing. Videre modning på store, gamle eikefat i 12 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Fersk ufiltrert rød med et lett lillaskjær.

👃 Ah, dette er så sjukt nice! Superelegant og fruktdrevet gamay med tydelig vulkansk avtrykk. Elegant og parfymert. Kirsebær, skogsbær og sommerblomster. Naturpreget, men fullstendig ren. Her føler man virkelig den franske landsbygda på en utrolig elegant og fin måte. Latterlig fresht og maks tiltalende.

👅 Syrlig, frisk og primærfruktig, drevet av en energisk kirsebærfrukt. Et lett røykpreg ligger i bakkant og bygger kompleksitet. Dyp og kompleks med høy fruktkonsentrasjon, men samtidig utrolig lettbeint og leskende vin med høy drikkbarhet. Tanninene er der, men de er pent integrerte. Lang, syrlig og salt finish som er skikkelig avhengighetsskapende. Litt volatile syrer som er helt på den ryddige siden. Overall er dette meget rent, pent og vellaget. Kun kledelig naturvinsfunk som gir karakter og bygger opp om bildet man har av en landsens vinmaker i Auvergne.

Kler en litt lavere temperatur på rundt 10–14 grader. Litt smale glass samler frukten pent – tror ikke burgundglass hadde vært tingen her altså.

2019 fortsetter å imponere og gir inntrykk av å være en sjarmerende, åpen og drikkevennlig årgang. Dette er topp juice med en herlig ufiltrert nerve. Perfekt for vår- og sommersola. Ren og ukomplisert glede. Vin de soif som de sier.