– Dette er andre gangen i mitt liv jeg har lang ferie. Den første gangen var i mars

– Dette er andre gangen i mitt liv jeg har lang ferie. Den første gangen var i mars

Jo Bøe Klakegg fra restaurant Hot Shop bruker ventetiden på familiemiddager og oppussing.

Tekst

Anya Seeberg Liaaen

@anyasee

Foto

Anne Valeur

@annevaleur

Publisert 27. desember 2020

Hva driver de med nå, alle kokkene som vanligvis løper beina av seg i hele desember? Går de på veggen av stress over stengte restauranter, eller klarer de å nyte å ha fri, og kanskje gjøre noe nytt eller annerledes i denne tiden?

Jo er en ekte matkunstner med lang fartstid i fine dining. Han har jobbet hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, så gikk turen til Noma i København, fulgt av et år i Australia.

Samtidig begynte han og Björn Svensson å snakke om å gjøre noe sammen, og Jo opplever selv at han omtrent kom til dekket bord da restaurant Fauna åpnet på Solli i Oslo sentrum i 2012, vegg i vegg med Palace Grill.

Fauna ble raskt belønnet med en Michelinstjerne, men etter hvert ønsket kjøkkensjefene seg mer moro og mindre stjernejakt, og lukket dørene sommeren 2016.

Så ble det barn med samboer Siri Haslund, og Jo jobbet flere forskjellige steder i en periode for å kunne styre tiden hjemme litt bedre. I 2018 åpnet paret restauranten sin i en nedlagt «hot shop» på Rodeløkka, som med dette fikk endret alt annet enn det opprinnelige navnet.

→ Les også: Ove André Jakobsen savner å servere fondue til gjestene på Le Benjamin

Anmelderne elsker Hot Shop, og restauranten hadde fått mange fantastiske tilbakemeldinger da den første koronabølgen traff Oslo som en tsunami, og de måtte stenge, og permittere de ansatte. Nå holder Jo seg stort sett i og rundt leiligheten på St. Hanshaugen og venter på bedre tider.

Det er andre gangen i mitt liv jeg har lang ferie, den første gangen var i mars

Jo Bøe Klakegg

– Hei, Jo! Hva driver du med i dag?
– Vi benytter muligheten til å få pusset opp kjøkkenet og gulvet hjemme i leiligheten vår. Vi som driver restaurant får jo aldri tid til sånt, og dette ville vi veldig gjerne få gjort nå, ellers måtte det ha ventet til sommerferien.
Omstendighetene er jo helt forferdelige, og vi er ikke blant dem det er mest synd, men det er om å gjøre å bruke denne uventede fritiden til noe bra for og med familien. Det er andre gangen i mitt liv jeg har lang ferie. Den første gangen var i mars. Nå får jeg vært veldig mye sammen med samboer Siri og sønnen vår på snart fire, og jeg har aldri kjøpt julegavene så tidlig før.

– Hva er din favorittråvare på denne årstiden?
– Sjømat og vilt! For eksempel kjøper vi vanligvis fantastiske små grønne kråkeboller som de flotte folkene i Statsnail snorkler etter langs Trøndelagskysten. Det er veldig synd vi ikke får mulighetene til å bruke denne flotte råvaren nå, og det er fryktelig å tenke på hvordan mange råvareprodusenter sitter inne med varer, og kanskje til og med må kaste ting de ikke får solgt til restaurantene. Dette er et kjempeproblem.

– Hva skal du spise og drikke i dag?
– Pasta og tomatsaus med kjøttboller. Og så drikker vi vann til.
Mio, sønnen vår, elsker kjøttbollene, Siri er glad i pasta og jeg spiser jo alt. Det er hyggelig å spise middag sammen nå som vi har tid, og å lage mat vi alle setter pris på. Jeg lagde pastadeigen i går, men Mio liker egentlig best de ferdige pastaskruene.

– Hva ville du elsket å servere gjestene dine om Hot Shop hadde åpent?
– Kråkeboller og reinsdyr er det jeg ville hatt lyst til å lage akkurat nå.

Sist vi la ned, i mars, fikk jeg helt hetta. Denne gangen har jeg bestemt meg for å bruke tiden min litt mer på familien og meg selv

Jo Bøe Klakegg

­– Er det noe med koronaen som inspirerer deg til tiden som kommer etterpå?
– Synes ikke koronaen er så veldig inspirerende, og gleder jeg meg til å begynne å jobbe igjen.
Sist vi la ned, i mars, fikk jeg helt hetta. Denne gangen har jeg bestemt meg for å bruke tiden min litt mer på familien og meg selv, og prøve å ikke tenke så mye restaurant før det faktisk nærmer seg muligheten for å åpne igjen. Jeg håper det blir veldig snart.

– Har du lært deg noe nytt, eller har restauranten gjort noe nytt eller annerledes under nedstengingen?
– Nei, restauranten er stengt. Vi har ikke satt i gang noe take-away eller noe sånt. Andre gjør sånne ting mye bedre enn oss. Det ville uansett ikke ha hjulpet hele personalet i arbeid. Vi har forresten spist en del take-away fra de forskjellige restaurantene i denne tiden, og setter ekstra stor pris på maten fra Bass, Hyde og Katla.

– Hva får du tid til nå som du ikke rekker til vanlig?
– Jeg har ryddet i boden! Og så spiser vi middag sammen hjemme. Det er skikkelig hyggelig!
En annen ting er at det har alltid vært mye press fra familien min om at jeg burde ta lappen. Bestemor sier det til og med! Så nå har jeg øvelseskjørt litt med pappa. Da jeg begynte i læra som 17-åring var løpet kjørt for å rekke sånt. Så gikk det slag i slag med enda mer jobb, og så har jeg ikke trengt den før. Nå er jeg 35, så det har jo gått en stund. Men med en sønn på snart fire, ville det gjøre en del ting enklere.

– Mener du at noe kunne vært gjort annerledes, som ivaretok smittevernet, og samtidig bidro til at restaurantene kunne holdt åpent nå?
– For vår egen del må jeg si vi føler sikkerheten til både ansatte og gjester var godt ivaretatt med tiltakene som ble innført både i mars og tidligere i høst. Restaurantene gjorde en veldig god jobb. Tilbakemeldinger fra gjester tyder også på det.