Eid mubarak! Vi spurte tre matglade muslimer om hvilke retter som er et must i feiringen.
Publisert 12. mai 2021
I disse dager feires eid al-fitr, som markerer slutten på den muslimske fastemåneden ramadan.
Høytiden forbindes gjerne med store familiesamlinger og festmåltider. Men hvordan blir det i år, med den pandemiske festbremsen?
Vi spurte tre matglade muslimer.
Mohammad Ataey
Fotograf og medlem av Lunsjklubben – Oslo/Iran
– Hvordan feirer du og familien eid i år?
– Vanligvis ville jeg feiret eid hos foreldrene mine hjemme i Skien, men på grunn av korona blir det middag med nær familie på Nordstrand. Der nok en rolig middag hos min onkel og tante, samt mine søskenbarn.
– Hvilken matrett må du ha til feiringen?
– Det er vanskelig å velge seg ut én enkelt rett, da vi har så mye god mat i Iran. Men hvis jeg må velge, blir det nok Jujeh-kabab. Det er kylling marinert i limejuice, løk, safran og diverse andre krydder (gjerne over natten), som deretter grilles over kull. Det serveres zereshk polo. Det er tørkede berberisbær som varmes opp i en slags sukkerlake sammen med safran, og deretter blandes det hele sammen med basmatiris, til du får en saftig og gyllen ris. Komboen med de sure bærene og den søte laken er vilt god, og er noe jeg aldri kan få nok av.
Det er alltid en stor happening når det serveres Jujeh-kabab, og jeg assosierer det med mange gode minner med familie og venner som samles rundt grillen, både i Iran, og her hjemme i Norge. Gleder meg veldig til vi kan samles slik igjen!
Sima Sadeghi-Braathen
Radiograf, Trosterud/Baluchistan i Iran
– Hvordan feirer du og familien eid i år?
– Jeg har ikke en typisk storfamilie i Norge, men da jeg vokste opp på Trosterud inviterte mamma alltid familie, venner og egentlig alle som hadde lyst på baluchisk mat. Hun lever dessverre ikke lenger, så pappa har tatt over stafettpinnen – og jeg, min mann og våre to barn feirer alltid med ham.
– Hvilken matrett må du ha til feiringen?
– Det er alltid ris, masse ris, vi elsker ris i Baluchistan! (en provins i Iran, red.anm.)
Målet med risen er å kunne skille riskornene fra hverandre og oppnå den beste tahdigen! Vi krangler alltid om den crispy risen – tahdig. Min snart 4 år gamle datter har også skjønt konseptet, og ønsker kun å spise tahdig hos morfar. Risen er et eget kunststykke i det baluchiske kjøkkenet. Den serveres og danderes gjerne som en kake, og spises med noe protein – gjerne lam eller kylling, stekt, grillet eller i tomatbaserte gryteretter.
Til dessert serveres det helst baluchiske dadler fra området min egen familie er fra – jeg er tross alt barnebarnet til en daddelplantasjeeier. Og småkaker som vi gjerne kjøper på Medina Sweets på Grønland.
Retten som får frem flest eid-minner hos meg fra barndommen og feiringene med mamma er desserten – seviy halwa. Det er en vermicelli-pudding som toppes med iranske mandler eller iransk pistasj, den kan serveres både varm og kald.
Moe Chakiri
Fotograf og regissør, Oslo/Marokko
– Hvordan feirer du og familien eid i år?
– Jeg drar til min søster på eid-frokost/lunsj. Spiser godt. Det er veldige mange ekstravagant søte retter denne dagen. Vi gir gaver til barna. Etter hvert drar vi til mamma som har hovedretten.
– Hvilken matrett må du ha til feiringen?
– Veldig rart spørsmål, fordi matrettene kan variere. Den variasjonen er en velsignelse. Vi har ofte spist lammelår, men de beste minnene er overraskelsene mamma koker opp. En kopp marokkansk mynte-te kan jeg ikke klare meg uten.
☪️ Eid mubarak til våre muslimske lesere!
Alle bilder: Privat