Den populære vinbaren midt i Oslo blir utvidet til restaurant

Den populære vinbaren midt i Oslo blir utvidet til restaurant

Med utvidet lokale og Oslos mest sentrale bakgård er Esaias endelig klare til gjenåpning, med sesongen på tallerkenen og natur i glasset.

Tekst

Marcelle Mauritzson

@marcellemauritzson

Foto

Ida Bjørvik

@idabjorvik

Publisert 26. mai 2021

En gang var det diamanter og smykker som ble solgt i disse lokalene i Kirkeristen. I Esaias Solbergs gamle gullsmed har Esaias vinbar ligget i dvale siste månedene. Og de har brukt tiden godt.

Denne delen av lokalet tilhørte tidligere Bacchus.
Denne delen av lokalet tilhørte tidligere Bacchus.

Nå er ventetiden endelig over, og med utvidede lokaler og tilhørende bakgård kan vi glede oss til varme kvelder med funky musikk, god stemning og forfriskende naturvin.

– Esaias er plassen du kan diskutere gjærstammer og fat, samtidig som du kan se etter et godt glass vin uten noe større mikkmakk, forteller daglig leder Lise Aanes.

Tre tiår med Bacchus

Lise og resten av teamet gleder seg til å invitere gamle og nye gjester inn. Spesielt nå som de har overtatt lokalet som lå vegg-i-vegg med vinbaren. Det tilhørte Bacchus, restauranten som egentlig skulle feiret 30 år i fjor sommer.

Bacchus valgte å overlate sine lokaler til Esaias etter at selskapet som drev begge gikk konkurs i april 2020.

Bodil Drange står for furukunsten som pryder veggene i det nye lokalet.
Bodil Drange står for furukunsten som pryder veggene i det nye lokalet.

Lise hadde bare drevet Esaias i et drøyt år da de ble slått konkurs. Hun visste ikke hva hun turte å tro på frem til investorgruppen Oslo Uteliv kom med nyheten: de hadde kjøpt opp både Bacchus og Esaias. Lise fikk tilbake jobben som barsjef.

– Jeg må jo ha klart å overbevise de, for nå sitter vi her, sier Lise.

Lise var ønsket inn i et annet konsept, men med stor tro på Esaias presenterte hun et budsjett og en femårsplan for baren. Oppussingen begynte i slutten av februar, og nå sitrer Lise etter å åpne igjen.

Harald Vøyle er ny restaurantsjef. Han og resten av gjengen på Esaias står klar til å ta imot tørste oslofolk.
Harald Vøyle er ny restaurantsjef. Han og resten av gjengen på Esaias står klar til å ta imot tørste oslofolk.

Enkel og digg meny

Tidligere har Esaias servert på enkel barsnacks fra lokale leverandører – surdeigsbrød fra Ille Brød, spekemat fra Indre Oslo matforedling og norske oster.

Nå blir baren gjort om til restaurant.

Gjennom Oslo Uteliv har kokkene John Mauro Mandocdoc og Jean Babtiste Dezaux inntatt kjøkkenet. De var allerede opptatt av lokal mat og sanking, en profil som passet bra. Med det har Lise gitt dem en enkel føring og full tillit til å utforme menyen.

Viktigst er det at det skal være enkelt og digg.

– Jeg ser for meg en god bolle med reker, hjemmelaget surdeigsbrød og aioli til sommeren! Har du skikkelige gode råvarer så skinner de, uten at det trenger å være så komplisert.

Vinutvalget på Esaias består hovedsakelig av naturvin.
Vinutvalget på Esaias består hovedsakelig av naturvin.

Essensen av det naturlige

Lise bodde i London da en venninne introduserte henne for naturvin. Hun var allerede opptatt av mindfulness og etisk dyrking, og skjønte nå at det er likte viktig å være bevisst i sine egne drikkevaner så vel som i matveien.

– Jeg synes det er viktig å utføre det etiske videre fra mat til både vin og kaffe, og bidra til å lege landet og danne en positiv utvikling, sier Lise.

Hennes lidenskap med Esaias er å finne små produsenter få har hørt om, vise dem frem og gi folk nye opplevelser. Lise håper at Esaias spesielt kan bli forbundet med den kvinnelige vinmakeren Annamária Réka Koncz fra Ungarn.

– I et land som ikke er kjent for stort annet en søt dessertvin er det så rått med en ung, kvinnelig vinmaker med den driven hun har, med ønske om å gjøre noe annerledes! Annamária er essensen av alt jeg synes er fascinerende med naturvin, sier Lise.

Naturvin er en vinsjanger som fortjener respekt, med mulighet til å lære oss om planter, kultur og sammenhenger i naturen

Lise Aanes

Opp en smal vindeltrapp

Esaias har vært kjent for sjarmen i å ha et intimt barlokale. Lise er spent på utvidelsen og muligheten til å eksperimentere med mat og vin i kombinasjon.

I den litt bortgjemte overetasjen vil Esaias tilby vinsmaking og invitere vinmakere. Lise gleder seg også til å kunne holde større vinkurs.

Opp vindeltrappa blir det et eget rom for vinsmakinger og andre arrangementer.
Opp vindeltrappa blir det et eget rom for vinsmakinger og andre arrangementer.

– Naturvin er en vinsjanger som fortjener respekt, med mulighet til å lære oss om planter, kultur og sammenhenger i naturen. Vi er ikke et kulinarisk akademi, med jeg synes det er fint med et ordentlig alternativ for naturvin.

Overetasjen skal også brukes til innspillinger av podkasten Lise + Vin = Sant, som Lise startet sommeren i fjor, og til paneldebatter i ny og ne.

Når veiskilt viser avstanden til Oslo, er det Domkirken som er utgangspunktet. Dette er altså den mest sentrale uteserveringen i Oslo!
Når veiskilt viser avstanden til Oslo, er det Domkirken som er utgangspunktet. Dette er altså den mest sentrale uteserveringen i Oslo!

Bakgårdsgleder

Med utvidelsen har Esaias også kapret en romslig og solfylt bakgård. Selv med restriksjoner rommer bakgården opp mot hundre personer, og utekjøkkenet er polert og klart til bruk.

Esaias er summen av engasjementet til alle som elsker å være her, på begge sider av baren

Lise Aanes

Lise har også et lite ønske om at det med tiden kan arrangeres konserter her, og kanskje til og med et lite event med Bondens marked.

Hun gleder seg til at gjestene kan nyte av den nye bakgården og det kompromissløse vinutvalget. Og ikke minst å endelig ha plass til alle gjestene som kommer inn døra.

Den nybygde baren i Bacchus-delen av lokalet.
Den nybygde baren i Bacchus-delen av lokalet.

Og flere lurer kanskje på om Lise fortsatt blir å se på gulvet?

– Det blir jeg! Selv om jeg er ansiktet folk flest har sett, har vi veldig mange flinke folk på huset. Det er alle menneskene som gjør Esaias til et spesielt sted. Alle stamgjester og foreldre som har hjulpet til under dugnadene, rengjøring og til og med donering av planter. Esaias er summen av engasjementet til alle som elsker å være her, på begge sider av baren. Det blir det gøy å jobbe videre med.

Uteserveringen er forbehold dropins, mens du kan bestille bord til restauranten inne.
Uteserveringen er forbehold dropins, mens du kan bestille bord til restauranten inne.