Den populære vinbaren midt i Oslo blir utvidet til restaurant
Med utvidet lokale og Oslos mest sentrale bakgård er Esaias endelig klare til gjenåpning, med sesongen på tallerkenen og natur i glasset.
En gang var det diamanter og smykker som ble solgt i disse lokalene i Kirkeristen. I Esaias Solbergs gamle gullsmed har Esaias vinbar ligget i dvale siste månedene. Og de har brukt tiden godt.
Nå er ventetiden endelig over, og med utvidede lokaler og tilhørende bakgård kan vi glede oss til varme kvelder med funky musikk, god stemning og forfriskende naturvin.
– Esaias er plassen du kan diskutere gjærstammer og fat, samtidig som du kan se etter et godt glass vin uten noe større mikkmakk, forteller daglig leder Lise Aanes.
Tre tiår med Bacchus
Lise og resten av teamet gleder seg til å invitere gamle og nye gjester inn. Spesielt nå som de har overtatt lokalet som lå vegg-i-vegg med vinbaren. Det tilhørte Bacchus, restauranten som egentlig skulle feiret 30 år i fjor sommer.
Bacchus valgte å overlate sine lokaler til Esaias etter at selskapet som drev begge gikk konkurs i april 2020.
Lise hadde bare drevet Esaias i et drøyt år da de ble slått konkurs. Hun visste ikke hva hun turte å tro på frem til investorgruppen Oslo Uteliv kom med nyheten: de hadde kjøpt opp både Bacchus og Esaias. Lise fikk tilbake jobben som barsjef.
– Jeg må jo ha klart å overbevise de, for nå sitter vi her, sier Lise.
Lise var ønsket inn i et annet konsept, men med stor tro på Esaias presenterte hun et budsjett og en femårsplan for baren. Oppussingen begynte i slutten av februar, og nå sitrer Lise etter å åpne igjen.
Enkel og digg meny
Tidligere har Esaias servert på enkel barsnacks fra lokale leverandører – surdeigsbrød fra Ille Brød, spekemat fra Indre Oslo matforedling og norske oster.
Nå blir baren gjort om til restaurant.
Gjennom Oslo Uteliv har kokkene John Mauro Mandocdoc og Jean Babtiste Dezaux inntatt kjøkkenet. De var allerede opptatt av lokal mat og sanking, en profil som passet bra. Med det har Lise gitt dem en enkel føring og full tillit til å utforme menyen.
Viktigst er det at det skal være enkelt og digg.
– Jeg ser for meg en god bolle med reker, hjemmelaget surdeigsbrød og aioli til sommeren! Har du skikkelige gode råvarer så skinner de, uten at det trenger å være så komplisert.
Essensen av det naturlige
Lise bodde i London da en venninne introduserte henne for naturvin. Hun var allerede opptatt av mindfulness og etisk dyrking, og skjønte nå at det er likte viktig å være bevisst i sine egne drikkevaner så vel som i matveien.
– Jeg synes det er viktig å utføre det etiske videre fra mat til både vin og kaffe, og bidra til å lege landet og danne en positiv utvikling, sier Lise.
Hennes lidenskap med Esaias er å finne små produsenter få har hørt om, vise dem frem og gi folk nye opplevelser. Lise håper at Esaias spesielt kan bli forbundet med den kvinnelige vinmakeren Annamária Réka Koncz fra Ungarn.
– I et land som ikke er kjent for stort annet en søt dessertvin er det så rått med en ung, kvinnelig vinmaker med den driven hun har, med ønske om å gjøre noe annerledes! Annamária er essensen av alt jeg synes er fascinerende med naturvin, sier Lise.
Naturvin er en vinsjanger som fortjener respekt, med mulighet til å lære oss om planter, kultur og sammenhenger i naturen
— Lise Aanes
Opp en smal vindeltrapp
Esaias har vært kjent for sjarmen i å ha et intimt barlokale. Lise er spent på utvidelsen og muligheten til å eksperimentere med mat og vin i kombinasjon.
I den litt bortgjemte overetasjen vil Esaias tilby vinsmaking og invitere vinmakere. Lise gleder seg også til å kunne holde større vinkurs.
– Naturvin er en vinsjanger som fortjener respekt, med mulighet til å lære oss om planter, kultur og sammenhenger i naturen. Vi er ikke et kulinarisk akademi, med jeg synes det er fint med et ordentlig alternativ for naturvin.
Overetasjen skal også brukes til innspillinger av podkasten Lise + Vin = Sant, som Lise startet sommeren i fjor, og til paneldebatter i ny og ne.
Bakgårdsgleder
Med utvidelsen har Esaias også kapret en romslig og solfylt bakgård. Selv med restriksjoner rommer bakgården opp mot hundre personer, og utekjøkkenet er polert og klart til bruk.
Esaias er summen av engasjementet til alle som elsker å være her, på begge sider av baren
— Lise Aanes
Lise har også et lite ønske om at det med tiden kan arrangeres konserter her, og kanskje til og med et lite event med Bondens marked.
Hun gleder seg til at gjestene kan nyte av den nye bakgården og det kompromissløse vinutvalget. Og ikke minst å endelig ha plass til alle gjestene som kommer inn døra.
Og flere lurer kanskje på om Lise fortsatt blir å se på gulvet?
– Det blir jeg! Selv om jeg er ansiktet folk flest har sett, har vi veldig mange flinke folk på huset. Det er alle menneskene som gjør Esaias til et spesielt sted. Alle stamgjester og foreldre som har hjulpet til under dugnadene, rengjøring og til og med donering av planter. Esaias er summen av engasjementet til alle som elsker å være her, på begge sider av baren. Det blir det gøy å jobbe videre med.