Dette er en av de mest undervurderte produsentene i Champagne

Dette er en av de mest undervurderte produsentene i Champagne

Ukas vin er en sjarmerende og vellaget pinot noir-Champagne fra den spennende grower-produsenten Marie-Courtin.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 29. juni 2021

Dominique Moreau er kvinnen bak Marie-Courtin, en knøttliten Champagne-produsent oppkalt etter hennes bestemor. Dominique startet opp egen produksjon i 2005, med et mål om å lage ren og uttrykksfull Champagne der hver cuvée er basert på én enkeltvinmark, én druetype og én årgang. Noe som definitivt er en økende trend blant yngre, ambisiøse vinkakere i regionen.

Marie-Courtin holder til i landsbyen Polisot i Côtes des Bar, også kalt Aube, i den sørlige delen av Champagne. Her er det mer Kimmeridge-kalkstein og leire i jordsmonnet som i naboregionen Chablis, samt at temperaturene er noe høyere enn i de nordlige områdene i Champagne.

Vinmarkene hennes dyrkes etter biodynamiske prinsipper og mesteparten av eiendommen hennes består av 40-45 år gamle vinstokker plantet med pinot noir. I tillegg dyrker hun også litt chardonnay og pinot blanc.

Alle druene høstes for hånd og fermenteres med naturlig gjær fra egne vinmarker. Denne gjæren benyttes både til primærfermenteringen og til å sette i gang annengangsfermenteringen på flaske.

I kjelleren benytter Moreau en blanding av ståltanker og eikefat for gjæringen, vinene ligger to–tre år med bunnfallet på flaske under annengangsgjæringen og det tilsettes aldri dosage (tilsatt sukker). Svovelbruken holdes til det mininmale, og i noen cuvéer på null.

Hovedandelen av produksjonen hennes går til de to pinot noir-baserte vinene Résonance og Éfflorescence. I tillegg lager hun også toppcuvéen Concordance (pinot noir), Eloquence (chardonnay), Présence (chardonnay og pinot blanc), samt to rosé de saignée-cuvéer som heter Indulgence og Allégeance. Disse er også er laget på pinot noir. I tillegg lager hun også et par stille viner i bitte, bitte små kvanta.

Vinene til Marie-Courtin har vært tilgjengelige i Norge i noen år nå, men de flyr heldigvis fremdeles litt under radaren. I min bok er Marie-Courtin blant de aller mest spennende og dynamiske grower-produsentene man kan få tak i.

Marie-Courtin Éfflorescence Extra Brut 2014

🇫🇷 Champagne, Frankrike

🍇 100% pinot noir

💴 600,20

Tilgjengelig på polet

📦 Champagneinwest AS

Biodynamisk dyrket. 35-40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av Kimmeridge-kalk og leire. Druematerialet kommer fra en enkeltvinmark i kommunen Polisot i Côte des Bar. Mosten spontangjæres på gamle eikefat før tradisjonell annengangsgjæring med bunnfallet på flaske i tre år. Degorgert i mars 2020 helt uten tilsatt dosage. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Lys gul farge med et svakt kobberskjær.

👃 Relativt beskjeden rett fra åpning, men åpner seg veldig fint opp i glasset med litt tid og luft. Ganske mineraldrevet nese. Salt sjø og østerskjell popper frem umiddelbart. Kjølig stemning av kaldt hav. Deretter følger frukten på med en utrolig fresh og elegant steinfrukttone. Hvit fersken og litt krispe røde epler. Deretter blomster og et lite hint av fattoner.

Ingen rik og pompøs Champagne dette her, vinen er mer på den elegante siden. Autolysepreget er tilstede, men sekundært. Fersk og spenstig i uttrykket, med et lite touch av jordlige modningsaromaer i retning sopp og nøtter i bakkant. Kompleks og digg nese med masse personlighet.

👅 Sjukt høy syre da! Ordentlig trøkk. Her er det massiv intensitet, både på frukt- og syresiden. Gul steinfrukt og sjømineraler driver vinen – akkurat som på nesa. Kjøttfull, frisk og saftig frukt. Sammensatt og konsentrert vin som er kompleks, men samtidig sjarmerende, løftet i uttrykket og lett å forstå seg på. Elegant, fresh og sommerlig. Litt bunnfallstoner og modningsaromaer gir fine nyanser.

Vinen fremstår intens og primær så her er det nok rom for videre utvikling også selv om den er superdigg i dag. Denne cuvéen er altså ikke tilsatt noe sukker, men føles på ingen måte ut som om den trenger det heller. Masse punch, presisjon og fylde. Opplagt høy kvalitet og riktig modning på frukten. Digger vinene til Marie-Courtin – én av de mest undervurderte produsentene i Champagne!