Gamay-druen er den ubestridte kongen av juice

Gamay-druen er den ubestridte kongen av juice

Ukas vin er en mørk og floral Fleurie fra legenden Guy Breton.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 21. september 2021

Beaujolais! En av de triveligste regionene i Frankrike og utvilsomt kongen av juice.

En kan jo kanskje kalle gamay sin oppstandelse «gammelt nytt» om dagen, men det gjør ikke regionen noe mindre aktuell av den grunn. Kvaliteten på vinene bare øker, og det dukker stadig opp nye produsenter og andre funn.

I tillegg er Beaujolais blant de triveligste vinregionene å besøke. Produsentene i regionen er unormalt avslappede, gjestfrie og festlige typer. Her er det ingen dressjakker og upersonlige besøksguider, men gummistøvler, skitne arbeidsklær og personlige møter med vinmakeren selv som gjelder.

Vinbøndene selv har som oftest null problem med å bruke flere timer av tiden sin på vise fullstendig ukjente og for dem ubetydelige norske gjester rundt i vinmarkene og i kjelleren. Ofte åpnes både to og tre og sju og ni flasker for besøkende. Det er en genuin gjestfrihet og glede over vertskapet til disse franske bøndene som mangler sidestykke.

Guy Breton er en levende legende. Siden han tok over familievineriet etter bestefaren i 1986 har han vært sterkt delaktig i å heve Beaujolais som region til det nivået det har i dag. Breton må kunne regnes som den mest underkommuniserte i den beryktede «gang of four» som i tillegg til ham selv består av legendene Marcel Lapierre, Jean-Paul Thévenet og Jean Foillard.

Breton kultiverer kun 4,5 hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper, i tillegg til å kjøpe inn litt druer fra blant annet Chiroubles og Côtes de Brouilly.

Alle vinstokkene vokser i det karakteristiske granittjordsmonnet i Beaujolais og gir en herlig mineralitet som harmonerer knallbra med fruktintensiteten i gamaydruen. Vinstokkene i Bretons eie er jevnt over veldig gamle og snitter på rundt 60 år. De eldste er opp mot 120 år gamle og går til toppvinen P'tit Max.

Han høster tidlig sammenlignet med mange av sine naboer i Beaujolais, og gjærer vinene kjølig og langsomt. Kort maserasjon og lang total modning. Dette resulterer i et utrolig aromatisk og elegant uttrykk med lav alkohol, høy friskhet og masse drikkeglede.

Breton har sin base i Morgon, og det er her de fleste av vinene hans kommer fra. Toppvinen P'tit Max samt cuvéene Morgon og Morgon Vieilles Vignes er alle fantastiske uttrykk fra hjemregionen hans.

Hans Fleurie, som er Ukas vin, er et nytt tilskudd i porteføljen. I tillegg lager han også cuvéer fra Régnié, Chiroubles og Côtes de Brouilly, samt en i Beaujolais nouveau-stil som kalles Cuvée Marylou.

Vinene hans er utrolig lagringsdyktige, noe Guy selv demonstrerte på festivalen Vinfeber for et par år siden da han skjenket en ekstremt ungdommelig og flott Morgon Vieilles Vignes fra 2005-årgangen.

Guy Breton Fleurie 2019

🇫🇷 Beaujolais, Frankrike

🍇 100% gamay

💴 309,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. 70 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av granitt. Druematerialet kommer fra den sør-vestvendte enkeltvinmarken Les Garants i Fleurie. Druene spontanfermenteres med karbonisk maserasjon over to-tre uker før videre modning på brukte Bourgogne-fat på 228 liter i ett års tid før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Ung, rødlilla farge. Tydelig ufiltrert.

👃 Klokkeklar gamayfrukt da! Superdruetypisk. Skikkelig floral og aromatisk nese som domineres av nyknuste, fullmodne jordbær. Pepper og sommerblomster som fioler og syriner følger etter. Fint mineralsk preg fra det granittholdige jordsmonnet. Litt kledelig funk og bondsk sjarm hører med til stilen, selv om dette på ingen måte er urent eller spesielt naturpreget. Ren og pen nese.

Forandrer seg gradvis med litt luft og temperaturstigning i glasset. Frukten blir mørkere og går mer i retning plommer og bjørnebær. Dette går mer mot de mørke bærene på skalaen enn mot de lyse. Overraske mørk bærprofil til Fleurie å være. Intenst floral og parfymert stil. Relativt tung duft som tar sin plass, samtidig som den er elegant og fruktdrevet. Alt i alt en digg og druetypisk nese på den mørke siden.

👅 God på smak, som man sier! Superjuicy og konsentrert vin med et pent steinete mineralpreg. Fruktkonsentrasjonen er skikkelig intens her faktisk. Samme mørke bærprofil som på nesa. Ganske seriøs vin. Dette er ikke blant de lyseste og mest lavekstraherte gamayene, akkurat. Litt kledelige volatile syrer – men kun i beskjedne mengder som på ingen måte er overdøvende. Det tilfører bare fine nyanser. På én side slank og lett med supersmidige tanniner, men samtidig tett i frukten og med intens konsentrasjon. Veldig druetypisk. Raus, bondsk og folkelig. Middels syrenivå og kompleksitet. Balanserer det komplekse mot det enkle og primære på en veldig fin måte.

Savner derimot litt nerve og energi her sammenlignet med hans andre cuvéer. Kanskje litt i overkant moden fruktkarakter her også. Hadde håpet på litt mer friskhet, men for all del, en veldig god vin.

Vinen kler å serveres litt kjølig, gjerne ned mot 12 grader, for å beholde så mye friskhet som mulig. Dette er nok en vin som kler litt matfølge. To klassiske komboer til gamay er jo helgrillet kylling eller gode håndverkspølser.

Rikke de Lange, sommelier på Café Platz og gjest i podkastepisoden om denne vinen, foreslår retter med jordskokk eller sopp. Høres ikke feil ut, det!

Forventningene til en såpass dyktig vinmaker som Guy Breton spiller nok en del inn på totalinntrykket her. Syntes nok at både Morgon Vieilles Vignes og P'tit Max er noen knepp opp i kvalitet, men vedig gøy å smake hans nye Fleurie-prosjekt. Blir spennende å følge cuvéen i årene fremover. Dette er jo mye av sjarmen med småskala håndverksvinmakere – hver cuvée har sitt ærlige avtrykk fra vinmakeren, og hver årgang reflekterer vekstsesongen. Lenge leve karakteristiske viner, og heia det uperfekte 🎉