Monstervin fra ikoniske Maison Valette

Monstervin fra ikoniske Maison Valette

At vinene til kultprodusenten Maison Valette fortsatt er tilgjengelige på polet er helt hinsides – dette er ekstremt ettertraktede og tullete digge dråper.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 28. september 2021

Maison Valette! En ikonisk produsent som først i år ble tilgjengelig på det norske markedet takket være importøren Mousey Wine. Av en eller annen merkelig grunn er det fremdeles tilgjengelig for bestilling på polet – noe som for meg er helt sjokkerende. Kvaliteten denne produsenten leverer og etterspørselen på verdensbasis tilsier at vinene burde ha blitt utsolgt kl 08:05 på slippdagen.

Philippe Valette er tredje generasjons vinmaker hos Maison Valette som eier totalt 8,5 hektar vinmark med base i den lille landsbyen Chaintré i det sørlige Bourgogne, mellom Mâcon og Beaujolais.

Etter at han fullførte vinstudiene i 1990 bestemte Philippe seg for å konvertere alle familiens vinmarker til økologisk jordbruk, og etter hvert som årene gikk så ble han mer også mer dreven på å få frem det beste av vinmarkene uten kjemikalier.

I kjelleren jobbes det ganske old school med gamle eikefat og lang modning på bunnfallet for å få høy konsentrasjon og intensitet. Vinene har et rikt og lett oksidativt uttrykk med høy mineralitet, ikke ulikt mange av vinene til hans likesinnede vinmakere i Jura. Vinene til Valette kan ofte minne om de beste chardonnayene fra naboregionen ved foten av Alpene.

Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

Valette jobber utelukkende med chardonnay-druen, og vinene kommer fra flere ulike underdogregioner i Bourgogne som blant andre Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Mâcon-Chaintré og Viré-Clessé. Vinmarkene varierer i alder, fra 15–75 år, og er hovedsakelig plantet i jordsmonn bestående av leire og kalkstein.

Philippe Valette regnes som en en av de virkelig store blant produsentene som jobber med naturlig vinmaking, ikke bare i Bourgogne og Frankrike, men i hele verden. Vi er veldig heldige som har fått en såpass trivelig første allokasjon til Norge. Vinene har gått sjokkerende lenge under radaren her til lands så langt – det gjenstår å se hvor lenge det varer.

Maison Valette Mâcon-Chaintré Vieilles Vignes 2016

🇫🇷 Bourgogne, Frankrike

🍇 100% chardonnay

💴 495,-

Tilgjengelig på polet

📦 Mousey Wine

Økologisk dyrket. 65 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av silt og leire. Druene presses direkte og spontanfermenteres over seks måneder på ståltanker. Videre modning i 25 måneder på gamle eikefat før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.

👀 Dyp gul med et svakt gyldent skjær

👃 Umiddelbar innertier! Sjukt digg, presis og druetypisk nese som minner mer om Jura enn Burgund rent stilmessig. Dyp og intens med masse gul steinfrukt som gule plommer, fersken og aprikos samt moden sitron i førersetet. Et slør av røyk og mineralitet som gir assosiasjoner til en tørr og varm vinmark bygger på med kompleksitet. Et snev av tropiske toner helt i bakkant. Varm og sommerlig nese med en veldig tett og moden fruktkarakter. Tydelig preg av lang bunnfallsmodning.

Relativt åpen rett fra åpning, men utfolder seg gradvis og blir og mer kompleks med litt tid og luft. Perfekt balanse mellom kompleksitet og krystallklar frukt. Karakteristisk og lett oksidativ stil. Ikke den nøttete oksidative stilen som hos de mest ekstreme vinene fra Jura, mer en elegant type oksidasjon som preger fruktkarakteren og gir inntrykk av en vin som har fått puste langsomt over lang tid på store fat. Råflott nese!

👅 Ekstremt intens og konsentrert vin med sylskarp sitrusdrevet syre. Høy alkohol på 14,5%, men som bæres utrolig pent av den høye fruktkonsentrasjonen og syrenivået. Dyp sitrondrevet smak som minner om en syrlig sitronterte og lett kandisert frukt. Stor vin som har fått bygget kropp, tekstur og intensitet over flere år med bunnfallet på store gamle fat. Er nok en vin som kler de kjøligere årgangene dette her – heldigvis er 2016 en av de. Syndig og brautende stil men med fantastisk syrestruktur. Som et perfekt sitronskvis i en tung og digg smørsaus.

Har ikke helt de samme finstemte nyansene som mange av naboene litt lengre nord i Bourgogne, men tar det igjen på nerve, intensitet og sjel. Virkelig godt dette her! Kan lett nevnes i samme åndedrag som eklektiske luringer som Ganevat og Bruyere/Houillon i Jura.

Ikke kjøp denne vinen hvis du forventer en klassisk hvit sentralburgunder, men hvis du er fan av naturlig laget chardonnay fra Jura, så er det rett opp din gate. Dette er viner som lett tåler både fem og ti år i kjelleren. Ren og vellaget. Ekspressiv og uttrykksfull. Strøkent håndverk fra en vinmaker som virkelig kan sakene sine. Flotte greier!

Oskar Sköld som er gjest i podkastepisoden om denne vinen beskriver den som en finfin allrounder på matsiden. «Dette er nok en vin som tåler masse forskjellig fransk bondemat. Kremet kylling med morkler eller høstsopp. Lyst kjøtt og faste oster. Det er jo savagnin som ofte nevnes som den beste matchen til comté, men denne vinen hadde nok gjort jobben strålende den også. Soppretter med steinsopp eller kantareller er nok også gull. Smørstekte kantareller på toast med litt revet ost. Mmm! Her er det mye kropp og kraft som matcher umamirik mat med høy smaksintensitet.»