Et rosa røverkjøp fra Østerrike
Dype, fruktdrevne og syrefriske roséviner som grenser til rødvin er i vinden om dagen. Dette røverkjøpet er et prakteksemplar.
Publisert 5. oktober 2021
Johannes Zillinger er en flink fyr som har beveget seg litt under radaren og i skyggen av de store naturlige produsentene i Østerrike. Det er det ingen grunn til, for vinene hans er strøkent håndverk med masse personlighet.
De har ikke den samme overdrevne instahypen som mange andre av hans likesinnede landsmenn. Etikettene er ikke like flashy og grafiske som de fra Gut Oggau eller Christian Tschida. Vinene til Claus Preisinger, Werlitsch og Sepp Muster selger nok mye mer basert på ryktet sitt, men kvalitetsmessig er Johannes Zillinger helt på linje med de andre.
Prisene er dessuten betydelig lavere.
Johannes lærte tidlig om økologisk landbruk. Faren konverterte vinmarkene så tidlig som i 1983, og da Johannes tok over styringen i 2013, tok han steget videre og introduserte biodynamiske prinsipper også.
Den 350 år gamle familiegården med 17,5 hektar vinmark ligger i regionen Weinviertel i Niederösterreich. Her dyrkes det hovedsakelig lokale druesorter som blant andre welschriesling, grüner veltliner, riesling, roesler, St. Laurent, blaufränkisch og zweigelt, men også noen internasjonale sorter som chardonnay, sauvignon blanc og syrah.
I kjelleren jobbes det stort sett med en minimalistisk tilnærming. Men det eksperimenteres også med både solera (trinnvis blanding av vin fra forskjellige årganger), bruk av amfora (leirkrukker) og varierende grad av skallkontakt – både på hvite viner og roséviner.
Zillingers viner er helt klart på den rene og ryddige siden av naturvinverdenen, og kan definitivt tilfredsstille også de med mer klassisk smak. Johannes filtrerer noen av vinene sine veldig forsiktig, og bruker minimalt med svovel ved tapping for å stabilisere vinene sine.
Fem ulike viner er tilgjengelig på polet. Cuvéen Numen rosé, som er laget på druen St. Laurent, er ikke ulik Revolution Pink Solera, men er et par knepp opp i konsentrasjon og kompleksitet. Hans andre toppvin i Numen-serien, Numen Fumé blanc, er laget av sauvignon blanc. I tillegg finnes innstegsvinen Velue Zweigelt på 100% zweigelt, samt Parcellaire Blanc, som er en blend av 65% welschriesling og 35% chardonnay.
Alle er friske, rene og prisverdige viner med masse karakter og sjarm. Verdt å sjekke ut!
Johannes Zillinger Revolution Pink Solera NV
🇦🇹 Niederösterreich, Østerrike
🍇 50% roesler, 25% syrah, 25% St. Laurent
💴 235,-
📦 Moestue
Økologisk dyrket. 25 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av løss og kalkstein. De tre druesortene roesler, syrah og St. Laurent spontanfermenteres og modnes separat. Halvparten av roesler-druene gjæres som hele klaser, mens halvparten avstilkes og presses direkte. Syrah-druene avstilkes og modnes på brukte fat. St. Laurent-druene modnes på et solerasystem som toppes opp hvert år med litt av den nye årgangen. Til slutt blandes vinen fra de tre druesortene sammen før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.
👀 Tett og dyp rosa farge.
👃 Utrolig digg nese. Veldig flott og primærfruktig med masse ferske, nyknuste bær. Frukten går både mot rips og bringebær, men også mot noe litt dypere i retning kirsebær. Utrolig aromatisk stil som gir klare referanser til viner laget med karbonisk maserasjon. Ufiltrert og digg frukt som popper skikkelig. Litt dropsaktig karakter. I tillegg til all frukten så er det et veldig delikat urtepreg av rosmarin og grønn pepper. Veldig behagelig å lukte på. Helt ren. Ikke noe særlig funk å snakke om her. Det er først og fremst den sunne og elegante frukten som er i fokus, men det er nok sekundæraromaer her også til å gjøre den spennende.
👅 Håhå, dette er godt! Munnfølelsen er så mye mer intens enn hva nesa tilsier. 100% nyknuste bær i monitor. Rips, bringebær og syrlige kirsebær. Litt røde norske høstepler som summerred og gravenstein. Utrolig flott syrestruktur. Behagelig og balansert stil. Ren og vellaget. Fjærlett og elegant vin som samtidig har masse fruktkonsentrasjon. Tilnærmet null tanniner. Masse personlighet og karakter. Har ikke de samme urte- og kryddertonene som på nesa, men aromabildet på fruktsiden er såpass flerdimensjonalt at man ikke savner sekundæraromaene. Kler 11% alkohol veldig, veldig godt. Jeg vil si at vinen har litt kompleksitet selv om det ikke er en spesielt kompleks vin. Her er det så mye sjel og nerve som gjør den spennende. Saftig og lettdrikkelig juice. Avhengighetsskapende saker!
Det er viktig å ikke kjøle ned denne vinen like mye som man gjør med en tradisjonell rosé fra typ Provence. Den kler litt høyere temperaturer – gjerne opp mot 8–12 grader. Begynn litt kjølig og følg vinen mens den endrer karakter etterhvert som temperaturen stiger i glasset. Her passer det seg med et litt smalt glass for å bevare friskhet og primærfrukt – som Zalto Universal. Ren og flott vin fra en produsent som fint kan sammenlignes med for eksempel Claus Preisinger rent stilmessig.
Oskar Sköld som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen foreslår bl.a. tartar som passende matfølge:
– Jeg har med hell brukt denne type rosévin til tartar i restaurantsetting. Ikke da den klassiske varianter med kapers, eggeplomme og rødbete, men en litt mer moderne nordisk utgave med for eksempel traktkantarell. Denne vinen tåler nok en del forskjellige retter tenker jeg. Spekepølser, grillet lyst kjøtt, pizza, pasta og retter med sopp. Alene, lett avkjølt er definitivt også helt topp. Det fine med denne er at det er rosévin man faktisk kan drikke om høsten eller om vinteren, sier Oskar.