Denne vinen er perfekt til skalldyr

Denne vinen er perfekt til skalldyr

Ukas vin er en elegant og mineralsk Muscadet med flott lagringspotensiale.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 13. oktober 2021

Domaine de la Pépière befinner seg i landsbyen Maisdon-sur-Sèvre i Muscadet, en halvtimes biltur sørøst for Nantes. Vi er da i den enorme regionen Loire, men i Muscadet er det ikke superstjernen chenin blanc som gjelder, men den litt mer stillferdige druen melon de Bourgogne.

Druen er kjent for å vise en tydelig sjøpreget mineralitet og er ofte et førstevalg til østers. Den lange bunnfallslagringen som er normen i Muscadet gir veldig spennende tekstur og fin dybde. Det begynner også å bli velkjent for mange at Muscadet er et område som gir utrolig mye verdi for pengene.

Vinene er spesielt artige objekter for mellomlang lagring. Etter fem til ti år skjer det mye spennende utvikling i aromabildet – teksturen blir vassere og vinen utvikler større dybde og kompleksitet.

Marc Ollivier er mannen bak Domaine de la Pépière. Han etablerte vingården i 1984, og har de siste årene fått med seg Remi Branger og Gwénaëlle Croix i produksjonen. 2019 var Marc sin siste årgang, så nå står altså Remi og Gwénaëlle bak spakene.

I dag driver de nærmere 40 hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper og med minimal innblanding i kjelleren. Vinstokkene i Pépières eie er mellom 40 og 80 år gamle. Majoriteten ligger i appelasjonen Château-Thébaud, men de eier også åtte hektar i Clisson lengre sør-øst i Muscadet.

Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

Jordsmonnet i Muscadet er veldig tørt, og domineres av en blanding av granitt og skifer, men her finnes også mikroklimaer hvor mer sjeldne bergarter som gneiss og gabbro påvirker jordsmonnet.

I kjelleren er det lang bunnfallslagring som gjelder – noe som er typisk for Muscadet. De siste årene har Domaine de la Pépière pushet antall år vinene får hvile med bunnfallet og lar nå flere av vinene ligge både tre, fire og fem år med gjærrestene på fat før flasking.

De ulike cuvéene som produseres skilles fra hverandre basert på hvilke vinmarker de kommer fra. De ulike markene som Clisson, Château-Thebaud, Monnières-Saint-Fiacre og Gorges har alle ulikt jordsmonn som gir overraskende forskjellige uttrykk av druen.

Domaine de la Pépière sine viner har vært tilgjengelige i Norge i årevis, takket være den eminente importen Autentico. I dag er fire ulike cuvéer fra produsenten i bestillingsutvalget. En morsom liten studie er å drikke Clos des Briords, Clisson og Les Gras Moutons ved siden av hverandre for å smake forskjellen på de ulike jordsmonnstypene og tiden de får med bunnfallslagring.

Dom. de la Pépière Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Briords Vieilles Vignes 2020

🇫🇷 Muscadet, Frankrike

🍇 100% melon de Bourgogne

💴 259,90

Tilgjengelig på polet

📦 Autentico

Biodynamisk dyrket. 70–90 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn dominert av granitt med innslag av sand og leire. Druematerialet kommer fra vinmarken Clos des Briords som ligger i en åsside ved elven Maine. Druene presses direkte og spontanfermenteres på betongtanker med totalt åtte måneder på bunnfallet før tapping. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.

👀 Her er det ikke mye farge gitt. Transparent og lavmettet med et svakt gulgrønt skjær.

👃 Erketypisk Muscadet-nese. Salt sjø, knuste østersskjell og stein dominerer. Mineralitet fremfor alt. I bakkant ligger et svakt slør av ultraprimær frukt. Grønne epler og sitrus, først og fremst. Klassiske og enkle aromaknagger. Hvit fersken og noe litt umodent tropisk som grønn papaya og umoden ananas. Hovedfokus på sitrus i fruktbildet. Middels intensitet. Ikke supersubtil, men langt fra aromatisk. Allikevel er den relativt uttrykksfull til Muscadet å være. Behagelig, balansert og fresh. Kjølig stil. Nøktern eleganse. Ganske så pent!

👅 Igjen er balansen det mest fremtredende trekket her. Slank og elegant vin med behagelig syrenivå – hverken for lavt eller for høyt. Knusktørr munnfølelse og lav alkohol. Fin konsentrasjon og tekstur. Relativt lang ettersmak. Kjølige sitrustoner og masse mineralitet. Tydelig en vin fra et kjølig klima. Smaken henger veldig fint sammen med nesa. Rent og pent. På den slanke siden av Muscadet, med kun åtte måneder på bunnfallet. Vinen åpner seg fint opp i glasset med litt luft. Hold den litt kjølig. Start gjerne rett fra kjøleskap og la vinen varme seg gradvis opp i glasset – mellom 6–10 grader er fint her.

Vinen vil nok bygge på litt mer dybde og kompleksitet med fem års tid i kjelleren, men absolutt på den åpne og tilgjengelige siden allerede i dag også. Vellaget, lettlikelig og fresh vin som holder seg henslengt og avslappet på midten av alle skalaer. Dette skremmer ingen – samtidig som det nok vil falle i smak hos både bestemor og naturvinsentusiasten. Hvis noe så er vinen litt på den anonyme siden. Ikke at det er noe negativt med det, men kan forstå at man syntes den er for lite aromatisk dersom man er vant med litt mer eksperimentell og uttrykksfull vin. Dette er stillferdig, stilrent og elegant, men samtidig med masse drikkeglede. Kan minne om Chablis når det kommer til struktur og tekstur.

Oskar Sköld som gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen anbefaler skalldyr og lokal ost som matfølge:

– Det er jo opplagt østers og skalldyr naturell som er det første man tenker på som matfølge til Muscadet. Ellers syntes jeg at moules frites og lokale geitoster fra Loire står veldig fint til disse vinene. Osten vil nok være en spesielt god match hvis du har en Muscadet med litt alder, sier Oskar.