Intens galskap fra señor Gozalo

Intens galskap fra señor Gozalo

Ukas vin er en ellevill verdejo fra én av Spanias mest innovative vinmakere. Et funn av en vin!

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 13. juli 2021

Ismael Gozalo står bak produsentnavnet Microbio Wines. Han holder til i den lille landsbyen Nieva i regionen Castilla y Léon – et stort vinproduserende område halvannen times kjøring nordvest for Madrid.

Her er vi omrent midt i Spania rent geografisk, og til tross for det varme innlandsklimaet tilføres det høy friskhet til vinene takket være høytliggende vinmarker som befinner seg opp mot tusen meters høyde.

Gozalo er oppvokst i en vinmakerfamilie og begynte å sysle med egen produksjon allerede i 1998. Han var med å starte vineriet Ossian i 2004, men det var først etter han forlot Ossian at han kunne satse fullt på egen produksjon.

Gozalo jobber økologisk i vinmarkene sine, som takket være et sandholdig jordsmonn og den høye beliggenheten forble upåvirket av vinlusen phylloxera, og er dermed helt latterlig gamle. Gjennomsnittsalderen på vinmarkene hans er 180 år, og de eldste kan dateres tilbake til 1748. Hele 273 år gamle vinstokker altså!

Blant alle de lokale druesortene Gozalo jobber med så er den viktigste helt klart verdejo – en aromatisk druesort fra Rueda-regionen i Castilla y Léon. I tillegg til verdejo så jobber han også litt med den lokale blå druen rufete, samt litt syrah, garnacha, mencía og tempranillo.

I sin underjordiske kjeller som ble bygget på 1100-tallet har señor Gozalo en ganske så eksperimentell stil. Det benyttes flere ulike beholdere som betong, gamle fat, amforaer av leire, ståltanker og små glassbeholdere kalt demijohns til gjæringen. Vinene modner med ulik tid på bunnfallet før flasking.

Noen viner lages med skallkontakt, mens andre presses direkte. Noen får til og med litt påvirkning av flor for å øke kompleksiteten. Alle vinene flaskes ufiltrert, og svovel tilsettes i noen tilfeller hvis vinene eller årgangen trenger det.

Alle vinene har en utrolig tydelig vinmakersignatur. Nerverik, ufiltrert og kjøttfull frukt, høy syre og konsentrasjon, samt salt og umamirik finish er en gjennomgående beskrivelse.

I Norge er har importøren Unico Real Wines sørget for en ganske så raus allokasjon av Gozalos viner. I skrivende stund er tre cuvéer tilgjengelig under navnet Microbio, mens seks cuvéer er listet opp under navnet Ismael Gozalo.

Personlig liker jeg hans hvite viner best. Cuvéene Respublica Verdejo, Rack, Fragil, Circustancial og Sin Nombre er alle fantastiske viner med hvert sitt unike særpreg.

Microbio Isse Viñador Soñador 2019

🇪🇸 Castilla y León, Spania

🍇 100% verdejo

💴 350,20

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Biodynamisk dyrket. Bitteliten vinmark på 0,58 hektar med over 150 år gamle (!) vinstokker plantet i 1868. Næringsfattig jordsmonn av kvartsholdig sand og grus på 900 meters høyde. Langsom fermentering på amforaer av leire i elleve måneder, hvor det underveis dannes et tynt topplag av flor. Videre modning på ståltanker i ti måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Ufiltrert, lysende gul med et svakt grønnskjær.

👃 Utrolig spennende, særegen og unik nese. Aromatisk til tusen. Kjølig og undermoden tropisk stil med grønn papaya, mango og ananas. Kjøttfulle gule plommer også. Fersk og tiltalende. Ekstremt fruktdrevet. Minner litt om belgisk geuze-øl. Syrlig melonyogurt. Har aldri luktet noe lignende før. Et lite kledelig touch av voks og gummi. Skikkelig kuriøs og morsom nese. Vinen åpner seg masse med luft og floraliteten kommer mye tydeligere frem. Toner av sommerlig blomstereng blir mer fremtredende og frukten går over mot stikkelsbær. En vin som er veldig spennende å følge i glasset. Livlig, sjelfull og høyst uttrykksfull nese. Dødsdigg!

👅 Håhå! Ekstremt overraskende munnfølelse her. Frukten er ekstremt intens og nesten litt sødmefull. Kjøttfulle gule plommer og litt tropisk steinfrukt som på nesa. Skikkelig slagkraftig vin med en syrlig og grønn karakter. Fresh og konsentrert. Fyldig og viskøs munnfølelse. Smaker litt som når man dypper tropisk frukt i salt på reise i Sørøst-Asia. Mye som skjer her. Utrolig unik vin med et uttrykk som jeg aldri har vært borti tidligere. Tettpakket, naturpreget og energisk med en herlig ufiltrert nerve. Masse salt mineralitet. Kombinasjon av eldgamle vinstokker og bunnfallslagring gir en gjennomgående intens og konsentrert vin. Samtidig er den utrolig frisk, presis og vital. Bærer sine 13,5% alkohol med glans på grunn av den høye friskheten. Florpreget er ikke merkbart. Vinen åpner seg veldig opp med litt luft, så sleng den gjerne over på karaffel en liten tur.

Åpen og tilgjengelig allerede nå som toåring, men det hadde vært veldig spennende å se hva som skjer med vinen med noen år på langs. Dette er en vin hvor det nok trengs litt eksperimentering med tanke på matfølge. Litt intense smaker er nok på sin plass her. Sjømat, pasta, lyst kjøtt eller grillede grønnsaker er umiddelbare tanker. Grillet piggvar med sommergrønnsaker og beurre blanc kunne sikkert funka bra. Nam nam nam!

2016-årgangen av cuvéen Isse Viñador Soñador var den første vinen jeg smakte fra Ismael Gozalo for noen år siden, og den imponerte meg noe voldsomt. Dette er 2019-årgangen, og den er rett og slett bare enda bedre. Mer salt, mer konsentrasjon, mer frukt og mer kompleksitet. Mer av alt rett og slett. Dette er strålende håndverk fra en undervurdert vinmaker. For en vin!