Oransje luring fra kultvinmakerne Enderle & Moll

Oransje luring fra kultvinmakerne Enderle & Moll

Ukas vin er en fantastisk skallkontaktsvin fra Baden i Tyskland.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 27. oktober 2021

Baden er den sørligste og tredje største av vinregionene i Tyskland. Her er vinmarkene naturlig nok litt varmere og mer solrike enn i de andre regionene, noe som gir viner med en litt annen karakter enn lengre nord.

Jordsmonnet er variert og består blant annet av kalkstein, granitt, leire og sand. Baden er også kjent for å ha større druevariasjon sammenlignet med f.eks. Mosel, Pfalz, Rheingau og Rheinessen. Her er ikke riesling engang den viktigste grønne druesorten. Müller-thurgau og grauburgunder er faktisk de mest plantede grønne druesortene etterfulgt av weissburgunder, gutedel og riesling.

Klimaet egner seg også godt for dyrking av spätburgunder og andre blå druesorter. Hele 40% av Badens vinmarker er plantet med blå druer, mens de resterende 60% er plantet med grønne. Spätburgunder er faktisk regionens mest plantede drue med ca en tredjedel av det totale arealet.

Ukas vin er laget på weissburgunder, eller pinot blanc som den er kjent som i Frankrike. En drue som har moderat syrenivå og aromatikk – på én måte i mellomsjiktet mellom grauburgunder og riesling, når vi er inne på lokale druesorter. Druen egner seg veldig godt med litt skallkontakt, noe flere produsenter i den naturlige leiren i Østerrike har funnet ut.

Enderle & Moll er en bitteliten kultprodusent fra landsbyen Münchweier i Baden, og driftes av kompisene Sven Enderle og Florian Moll. Rundt fem hektar med gamle vinmarker blir odlet med biodynamisk jordbruk og tilhørende åndelig tilnærming.

Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

Da de to startet opp i 2007 med under to hektar vinmark var de ganske alene om å lage naturlige viner i Baden, og ble sett på som rebeller. Mens de fleste andre produsentene i regionen fokuserte på effektivt jordbruk med høy avkastning, kraftig bruk av eik samt høy modning og alkohol, gikk Enderle & Moll motsatt vei.

Gamle vinmarker med lav avkastning, naturlig jordbruk, kun modning på brukte fat og en forsiktig hånd i kjelleren er stikkord som definerer vinene til Sven og Florian.

Pinot Noir er definitivt påfuglen hos tyskerne, men det dyrkes også andre lokale varianter som Müller-Thurgau, Grauburgunder og Weissburgunder. I kjelleren presses druene med en gammel kurvpresse før de modnes på brukte fat. Vinene er ufiltrerte og det tilsettes kun en minimal dose svovel ved flasking for stabilitet.

De hvite vinene får opptil to uker med skallkontakt, mens de røde er fjærlette, elegante, jordlige og saftige. De røde vinene til Enderle & Moll deles opp etter to ulike typer jordsmonn; kalkstein og sandstein. Village-cuvéen Liaison er en blanding av de to, mens de to røde toppcuveene Muschelkalk og Buntsandstein er basert på hvert sitt jordsmonn.

Per i dag er fire av deres hvite cuvéer tilgjengelige for bestilling på polet, mens fem av deres røde er mulig å skaffe på utvalgte pol rundt om i landet gjennom tilleggsutvalget. Dette er fantastiske viner som flyr elegant under radaren til de fleste.

Enderle & Moll Weissburgunder Muschelkalk 2020

🇩🇪 Baden, Tyskland

🍇 100% weissburgunder

💴 309,-

Tilgjengelig på polet

📦 Garage d’Or

Biodynamisk dyrket. 40-60 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av kalkstein (muschelkalk). Druene presses i en gammel kurvpresse og mosten spontanfermenteres med ca to uker skallkontakt. Videre modning i 10 måneder på bunnfallet i store gamle fat. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Lys, glødende aprikosoransje farge. Lett ufiltrert.

👃 Ah, dette er snasent, ass. Skikkelig fresh og fruktdrevet nese med et superpent preg av skallkontakt. Pent ekstrahert med masse sunn og fersk frukt. Appelsinszest, aprikos, hvit te og blomster dominerer smaksprofilen. Litt tropiske vibber også. Det er ikke ekstreme skallkontaktsaromaer dette her. Langt fra tørket frukt og krydder. Delikat og nedtonet stil som allikevel har høy aromatisk kvalitet. Weissburgunder som i utgangspunktet er relativt lite aromatisk drue får en skikkelig kickstart av litt skallkontakt. Uttrekket av aromaene som sitter naturlig i drueskallet gjør at druen viser seg frem på en helt annen måte. Naturpreget, men ikke særlig funky – dette kan appelere til alle. Svakt volatil nese som gir et lite løft og er veldig kledelig i samsvar med den aromatiske frukten og de florale tonene. Vellaget og fresht. Utrolig elegant og behagelig. Etter fem minutter i glasset og litt temperaturøkning så blomstrer vinen enda mer. Topp oransjevinsnute!

👅 Veldig flott og frisk vin med god tanninstruktur. Sitrende syre og topp balanse. Ikke for intens og kraftig, men heller ikke for slank og syrlig. Her er vi i et behagelig mellomsjikte. Vanvittig elegant sak. Definitivt på den lette siden av skalaen av oransjeviner, men det er allikevel masse dybde her. Fruktig og aromatisk stil. Energisk og nyansert. Tanningrepet er der, men tar ikke særlig fokus. Det bare ligger i bakgrunnen og gir struktur og ryggrad. Flott mineralsk og salt finish. Pent balansert alkohol på 13%. Den florale og aromatiske nesa følges opp av en energisk munnfølelse med syre og tanningrep og danner en veldig fin overall pakke. Meget leskende og lettdrikkelig. Sehr wunderbar vin og masse high fives i retning Baden!

Et fint steg opp i kvalitet fra de tidligere årgangene av denne cuvéen. Vinene til Enderle & Moll blir bare bedre og bedre. Dette er en produsent som flyr litt under radaren her i landet. Internasjonalt har de en mye høyere status og er mer ettertraktet. Blant de beste naturlige produsentene fra Tyskland.

🥟 Matfølge 🍗

Simon Zimmermann som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen har følgende tips til matfølge:

– Definitivt en matvennlig vin dette. Passer meget bra asiatiske retter som f.eks. dumplings. Helgrillet kylling er en annen god kombinasjon. Allsidig vin som passer til et stort spenn av retter, sier Simon.