Strøken pinot noir fra down under

Strøken pinot noir fra down under

Ukas vin er en nerverik og kompleks pinot noir fra en av Australias store naturvinstjerner, William Downie.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 3. november 2021

Denne gangen skal vi til Australia! Et spennende vinland som er helt greit representert på det norske markedet, men som samtidig føles veldig fjernt. Landet har aldri fått helt fotfeste her på samme måte som andre fjerne vinland som USA og Sør-Afrika.

Det er det jo selvsagt ingen grunn til – sett bort fra den lange reiseveien som får prisene litt høyere opp enn ellers i Europa.

Det er de klassiske vinene fra Australia som har lengst fartstid i Norge, men de siste fem–ti årene har yngre, mer innovative vinmakere sakte, men sikkert tatt mer og mer over markedet.

Produsenter som William Downie, Patrick Sullivan, Lucy Margaux og Tom Shobbrook lager alle strålende viner med masse personlighet og drikkeglede.

Hos disse vinmakerne er pinot noir den klare favoritten blant de blå druene, ikke shiraz og cabernet sauvignon som lenge har dominert i Australia. Pinot noir fra Australia har helt klart et mer mye raust og modent uttrykk enn for eksempel i Bourgogne, men i de rette hendene og med nok friskhet kan vinene være helt strøkne.

William Downie har ledet an blant den nye bølgen av produsenter i Australia som satser på elegante og stedegne hands off-viner med moderat ekstraksjon fremfor ubalanserte, fatpregede kraftpakker som var lenge var normen down under.

Selv om han er blant den nye bølgen så har Downie allerede rukket å bli en aldri så liten veteran i gamet. Etter å ha jobbet for blant andre Fourrier og Lignier i Bourgogne, samt De Bortoli i Australia bestemte Downie seg for å satse på egen produksjon.

Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

2003 var den første årgangen han lagde vin under eget navn, og i 2007 forlot han De Bortoli for å satse 100 prosent på egen vin.

Siden den gang har Downie vært svært delaktig i å bygge opp Australias status som kvalitetsleverandør av vin på pinot noir.

Mellom 2005 og 2016 lagde han alle vinene sine sammen med kona Rachel på en gård i Gippsland kalt Guendulain Farm. I 2017 kjøpte han og kompisen Patrick Sullivan et vineri kalt the Wild Dog og 11 hektar vinmark sammen i Baw Baw Shire i Gippsland. Vinifikasjonen skjer nå på Wild Dog før tønnene flyttes tilbake til Guendulain Farm for elevage – altså videre modning på fat etter endt gjæring.

Downie lager nesten utelukkende vin på pinot noir – bortsett fra en laget på petit verdot. Druene han benytter kommer fra en blanding av egne vinmarker og innkjøpt frukt fra bønder han stoler på. Det faktum at han nesten bare jobber med pinot noir er basert på at han vil vise frem voksestedet heller enn selve druetypen. På den måten kan han snakke om vin fra Gippsland, Yarra Valley eller Mornington Peninsula og hvordan de alle smaker ulikt, uten å måtte nevne druetypen i det hele tatt.

Alle vinmarkene er enten biodynamisk eller økologisk dyrket og i kjelleren jobbes det så rent og enkelt som mulig. Alle vinene spontanfermenteres og lages uten tilsetninger. Produksjonen er veldig liten og vinene er høyt etterspurt rundt om i verden.

Per i dag er det kun Gippsland Pinot Noir og cuvéen Bill Downie laget på petit verdot som er tilgjengelige i Norge. Skarve 60 flasker av Gippsland ankom Norge av 2020-årgangen, så dette er dyrebare knapphetsvarer.

William Downie Gippsland Pinot Noir 2019

🇦🇺 Victoria, Australia

🍇 100% pinot noir

💴 549,90

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Økologisk dyrket. 20–40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av rød vulkansk leire. Druematerialet kommer fra de to vinmarker Lucinda Estate og Berry's Creek i den sørlige delen av Gippsland i Victoria. Vinmarkene er dry farmed, altså uten kunstig vanning. Druene avstilkes og spontanfermenteres som hele bær på åpne gjæringskar med 30 dagers skallkontakt. Deretter presses mosten over på franske eikefat (hvorav 20% er nye) for videre modning i 10 måneder. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Lett transparent rødlilla farge. Tydelig en ung vin. Svakt ufiltrert.

👃 Steike! Utrolig uttrykksfull og aromatisk nese med klar vinmakersignatur. Veldig delikat og ren stil. Primær og tilgjengelig frukt i retning fullmodne bringebær og kirsebær. Litt krydder, kirsebærstein og jordlige toner følger etter. Til slutt et lite urtetouch som går mot noe friskt og urteaktig fremfor det vegetale. La gjerne vinen få ei litta luftetur på karaffel for at den skal åpne seg ordentlig opp. Utrolig finstemt og løftet stil med masse digge topptoner. Råflott nese!

👅 Supersaftig og syrefrisk munnfølelse med intens fruktkonsentrasjon. Umamirik og pent strukturert vin med digge kryddertoner. Mye trøkk i midtpartiet før den fader elegant ut i en lett saltaktig og mineralsk avslutning. Jordsmonnspreget fra den vulkanske leiren kommer godt frem – dette er utrolig åpent og tiltalende i stilen. Leverer skikkelig på fruktfronten. Vinen er mer elegant og lettbeint i munnen enn det fargen skulle tilsi.

Selv om vinen er laget med 20 prosent nye fat, så er de perfekt intregrert. Null tegn til ubalansert trevirke her. Litt mer solmoden og juicy stil enn pinot noir fra Bourgogne. Kanskje ikke like elegant som de beste franske variantene, men tar igjen på nerverik frukt og karakter. Vibrerende, levende og sjelfull vin med masse høyspent energi. Viser voksested og frukt på en suveren måte.

Vinen vil nok kle noen års lagring, selv om den er helt nydelig nå. Per i dag får du toppfrukt og juice, men ønsker du litt mer sekundæraromaer og jordlige toner så kan du lett lagre den i 5–10 år med positiv effekt.

🐷 Matfølge 🍗

Simon Zimmermann som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen har følgende tips til matfølge:

– Veldig anvendelig vin som man kan bruke til mye! Det første jeg tenker på er at dette er en perfekt grillvin til lyst kjøtt som svinenakke, kylling eller and. Gjerne med litt lett tilbehør. Peking-and vil også passe perfekt. Med litt alder vil soppretter være veldig spennende, sier Simon.