Übersnasen klassiker fra Østerrike

Übersnasen klassiker fra Østerrike

Ukas vin er en dyp og kompleks sauvignon blanc fra det tradisjonsrike familievineriet Sattlerhof.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 18. november 2021

Det familiedrevne vineriet Sattlerhof befinner seg i Südsteiermark, en subregion i Styria i Østerrike. Her er vi altså helt sør blant vinregionene i landet, på grensen mot Slovenia. Familien har dyrket vindruer i landsbyen Gamlitz siden 1887, og på 70-tallet bestemte familien med pappa Willi Sattler i spissen seg for å flaske vin under familiens eget navn.

I dag dyrkes det totalt 40 hektar på økologisk vis, og vinmarkene er plantet med både sauvignon blanc, weissburgunder og morillon – det lokale navnet på chardonnay. Det er helt klart sauvignon blanc som er familiens kronjuvel.

Sattlerhof jobber med to av de beste enkeltvinmarkene i regionen, Kranachberg og Pfarrweingarten. Begge regnes som blant de beste stedene man kan dyrke sauvignon blanc utenfor Loire. Vinmarkene i Sattlerhofs eie har vært drevet økologisk siden 2013.

I dag er det sønnen Andreas Sattler som har hovedansvaret for vinmakingen, men han får også hjelp av tre yngre søsken samt pappa Willi selv.

Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

I kjelleren jobbes det hovedsakelig med ståltanker, men også med noe fat på deres toppviner fra enkeltvinmarker. Produsenten deler opp vinene sine i tre kategorier; vinene merket Südsteiermark er deres regionale innstegsviner. Vinene merket med Gamlitz er deres «village-viner» og er et steg opp i kvalitet.

Til slutt finner vi deres toppviner merket med STK fra enkeltvinmarker. Disse er ordentlig konsertrerte og intense viner som i tillegg har flott lagringspotensiale.

Sattlerhof er en del av organisasjonen STK (Steirische Terroir und Klassikweingüter) som jobber med å kartlegge de beste vinmarkene i Styria, og rangere dem etter kategoriene Erste STK Reid (premier cru) og Grosse STK Reid (grand cru).

Sattlerhofs viner er godt representert i Norge gjennom importøren Vinarius. Fem viner er tilgjengelige per i dag på polet – én vin laget på muskateller og fire på sauvignon blanc.

Sattlerhof Kranachberg Sauvignon Blanc 2017

🇦🇹 Styria, Østerrike

🍇 100% sauvignon blanc

💴 439,-

Tilgjengelig på polet

📦 Vinarius

Økologisk dyrket. Gamle vinstokker plantet i et sandholdig jordsmonn av kvarts og kalkstein. Vinmarken er bratt og befinner seg på 450-500 meters høyde. Druene presses etter 4-8 timer med skall og spontanfermenteres. Videre modning på ståltanker med bunnfallet før flasking. Vinen er ufiltrert og moderat svovlet.

👀 Klar, lett gyldengul farge med et svakt grønnskjær

👃 Vanvittig aromatisk og intens nese. Utvilsomt sauvignon blanc uten at den skriker like høyt som mange av sine litt mer langreiste slektninger. På ingen måte for grønn eller preget av kattepisstoner. Her er det digg frukt i retning fullmodne stikkelsbær, gule plommer, grapefrukt og sitron. Følges opp av urter som estragon og kjørvel. Til slutt et flott mineralsk bakteppe av stein og røyk. Veldig kompleks og dyp nese som trenger litt luft for å komme ordentlig i gang. Spennende nese som er druetypisk, men allikevel veldig stedsegen for Østerrike. Vinen er laget på ståltanker, så ingen fattoner her. Stilen er klassisk, men veldig fresh og elegant. Kul nese!

👅 Frisk syre og en utrolig velbalansert munnfølelse. Flott delikat inngang som følges opp av et litt rikere og mer fyldig midtparti og avlutning. De samme modne frukttonene av stikkelsbær går igjen i munnen samt litt bitter grapefrukt i avslutningen. Flott klarhet i frukten. Relativt rik og intens vin med god syre og konsentrasjon. Den er kompleks, men samtidig veldig ren og elegant. Mineraliteten er også tydelig tilstede og gir en ekstra dimensjon. Tiden på bunnfall bidrar også til en fin fylde i munnfølelsen.

Sattlerhof beveger seg mot en mer elegant og presis retning om dagen. Brødrene Andreas og Alex vet tydeligvis hva de driver med når det kommer til balanse. Her er det fint samspill mellom mellom fruktkonsentrasjon, fylde, syre og bitterhet. Lang, intens og harmonisk ettersmak.

Klassisk stil med tanke på struktur og karakter, men dette er en vin som også kan falle i smak hos de som heller mer mot den naturlige siden av vinverdenen. Kan beskrives som litt rikere og mindre grønn i stilen enn sauvignon blanc fra Loire, men kjøligere, friskere og mindre aromatisk enn utgavene fra Oceania. Mye personlighet og egenart her. Tydelig vinmakersignatur. Sattlerhof sine viner drikker godt som unge, men blir bare bedre med noen års lagring.

🐟 Matfølge 🍗

Simon Zimmermann som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen har følgende tips til matfølge:

– Vanvittig god matvin dette her. Vinen har en del fedme, frukt og syre så dette takler mye forskjellig mat. Pannestekt kveite eller piggvar med litt kraftig tilbehør som maispuré eller hollandaise vil nok være en innertier. Grillet sjøkreps eller backhendl, som er Steiermark-versjonen av fritert kylling, passer også godt. Dette kler kraftige retter med litt mer dybde og gjerne litt urter eller grønne toner i tilbehøret. Fersk geitost er også en klassiker til sauvignon blanc, sier Simon.