Fresh nebbiolo fra Alpene

Fresh nebbiolo fra Alpene

Ukas vin er en en elegant og fruktdrevet fjellnebbiolo fra den fantastiske produsenten Ar.Pe.Pe.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 24. november 2021

Nå er det fjellvin som står for tur i vår lille ukentlige vinspalte. Dalregionen Valtellina ligger helt nord i Lombardia i Italia. Her befinner vi oss ved foten av Alpene, nesten på grensa til Sveits. Druen det fokuseres på her er chiavennasca, som er det lokale navnet på nebbiolo.

I 1984 bestemte Arturo Pelizzatti Perego seg for å gjenreise familiens vingård og å flaske vin under eget navn. Navnet Ar.Pe.Pe. er en forkortelse som benytter seg av de to første bokstavene i navnet hans.

I dag er det Arturos tre barn Isabella, Emanuele og Guido som styrer vineriet som familiens femte generasjon med vinmakere. Fjellregionen Valtellina ligger som nevnt ved foten av Alpene og består derfor naturlig nok av bratte og terrasserte sørvendte vinmarker.

Her er jordsmonnet skrint og steinete. Alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd og etter økologiske prinsipper. Arbeidsforholdene er altså ikke de enkleste, noe som upraktisk nok ofte er en suksessformel for god vin. Familien eier totalt 10,5 hektar vinmark og produserer rundt 50000 flasker årlig.

Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Simon Zimmermann fra Happolati er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

I kjelleren jobbes det hovedsakelig med ståltanker, men også med noe fat på deres toppviner fra enkeltvinmarker. Produsenten deler opp vinene sine i tre kategorier; vinene merket Südsteiermark er deres regionale innstegsviner. Vinene merket med Gamlitz er deres «village-viner» og er et steg opp i kvalitet.

Familievineriet jobber utelukkende med nebbiolo, og satser kompromissløst på å vise frem terroir og mikroklimaer i de ulike vinene sine. Hele ni ulike cuvéer er tilgjengelig på det norske markedet hvorav noen viner er innstegsviner og i mellomsjiktet rent kvalitetsmessig – mens kronjuvelene i samlingen er er enkeltvinmarksvinene deres Valtellina Superiore Riserva fra Grumello, Sassella og Inferno.

Her snakker vi viner med en dybde og presisjon som etter min mening matcher det beste fra Piemonte, men i en litt kjøligere og friskere stil. Ar.Pe.Pe er definitivt den store stjernen i regionen, men det finnes også andre spennende produsenter i Lombardia.

Både Barbacan som også lager særpregede og fruktdrevne viner av nebbiolo samt kultprodusenten Barbacarlo di Lino Maga fra Oltrepo Pavese er verdt å trekke fram. Lino Maga jobber skikkelig old school og lager rustikke, lagringsdyktige viner på de obskure druetypene croatina, uva rara og ughetta.

Ar.Pe.Pe. Rosso di Valtellina 2019

🇮🇹 Lombardia, Italia

🍇 100% nebbiolo

💴 279,90

Tilgjengelig på polet

📦 Non Dos

Økologisk dyrket. 60 år gamle vinstokker plantet i et steinete jordsmonn med kalkholdig leire. Druene kommer fra ulike vinmarker i Valtellina. Mosten spontanfermenteres med tre-fire uker skallmaserasjon. Videre modning i tre måneder på store, gamle slavonske eikefat før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet (under 40 mg/l).

👀 Lys og lavmettet kirsebærrød farge. Mursteinsrød kant.

👃 Mmmm, supertrivelig snute på denne her. Utrolig flott primærfrukt. Skikkelig kirsebærbonanza! Ren, delikat og finstemt. Parfymert og floral stil som er både elegant, sjarmerende og særpreget. Dette er først og fremst en fruktdrevet vin, men med litt jordlige sekundæraromaer som gir dybde. Lett rustikk, men kun på en sjarmerende og fin måte.

Tydelig old school vinmaking med god tilførsel av oksygen under modningen på store gamle fat. Helt i bakkant lusker det også litt herbale toner av fjellfriske urter og alpeblomster. Ricola-steming! Sammensatt, men samtidig lett å like og forstå seg på. Sjarmerende og tilgjengelig. Veldig kul nese!

👅 Flott struktur som støttes av delikat frukt, god konsentrasjon og balansert syre. 2019 er en relativt varm årgang, men kjølige Valtellina er en region som, i motsetning til mange andre, kler litt varme årganger for å unngå skrinne og overdrevent syrefriske viner. Her er det faktisk hele 14% alkohol, men det er virkelig pent integrert. Kjølig og fruktdrevet stil. Frukten, syren, alkoholen og tanninene er i total balanse. Perfekt tørrende og grippy tanniner som er akkurat nok tilstede til å gi nødvendig motstand og struktur, men det er frukten som er i fokus. En juicy vin som kler høsten godt. Sursøte kirsebær dominerer på fruktfronten og følges opp av jordlige, nøtteaktige toner i retning mandler, kirsebærstein og skogbunn. Utrolig fin klarhet i frukten. Ukomplisert og juicy, men med nok struktur til å beholde spenningen.

Dette er pop'n'pour – 100% god stemning rett fra åpning. Begynn litt kjølig på 12-14 grader og la temperaturen stige i glasset. Vinen kler litt smale universalglass fremfor store klokker for å beholde frukten i fokus. Vinen er superstabil og i tillegg laget med mye oksigen, så denne kan sikkert stå åpnet i kjøleskapet i oppmot en uke.

Det fine med å drikke rosso´er til italienske produsenter er at de veldig ofte er gode kjøp som er tilgjengelige som unge sammenlignet med riserva-cuvéene deres som er mer fatpregede, knytte og trenger tid i kjelleren. Pris kontra kvalitet er helt topp her. 279,- for denne vinen er helt uslåelig. At dette er innstegsvinen til Ar.Pe.Pe. sier noe om den overordnede kvaliteten til produsenten. Vinen har ikke den samme dybden og strukturen som toppcuvéene deres, men tar det igjen på sjarm.

Ar.Pe.Pe. er en produsent som plasserer seg elegant midt i mellom naturvin og klassisk vin. Stort sett alle er enige om at dette er gode greier. Ren, old school naturlig vinmaking på sitt beste.

🐟 Matfølge 🍗

Simon Zimmermann som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen er ikke i tvil om sitt tips til matfølge:

– Det jeg umiddelbart tenker på her er sopp! Dette er en ukomplisert vin som kler litt ukomplisert mat. Kanskje en steinsopprisotto eller en kantarellpasta. Rustikke og klassiske retter. Et stykke grillet kjøtt med minimalistisk tilbehør blir heller ikke feil her. En perfekt høstvin som også lett kan drikkes alene, sier Simon.