Denne heftige rødvinen fra Sveits er helt klart noe for seg selv

Denne heftige rødvinen fra Sveits er helt klart noe for seg selv

Ukas vin er en en unik og finurlig pinot noir fra sveitsiske Mythopia.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 1. desember 2021

Den lille alpekommunen Arbaz ligger i kantonen Valais, kun tre-fire mil i luftlinje fra mektige Matterhorn. Her, i 2004, bestemte altså Hans-Peter Schmidt og kona Romaine seg for å lage vin.

De klimatiske forholdene er mildt sagt utfordrende og uforutsigbare, med enorme variasjoner fra sesong til sesong. Fra superfrodige, grønne sommere med ville alpeblomster og yrende dyreliv til vindfulle, snødekte og iskalde vintere.

Schmidt er en av de tydeligste stemmene innen naturlig vinmaking, og en sterk forkjemper av biologisk mangfold. Det første herr Schmidt gjorde da han tok over vinmarkene var å røske opp halvparten av det som allerede var plantet for å la de gjenværende plantene puste. Deretter plantet han mengdevis av blomster, planter, fruktrær og grønnsaker blant vinrankene for å øke biodiversiteten.

Bikuber til honningproduksjon og hekker som fugler kunne bygge reder i ble også satt opp. I 2017 ble det registrert hele 64 ulike arter sommerfugler i vinmarkene som et resultat av Schmidts nitidige arbeid. Det er mer enn halvparten av artene som finnes i hele Sveits.

De bratte vinmarkene dyrkes etter biodynamiske prinsipper og befinner seg på 800 meters høyde. Jordsmonnet er kalkrikt og med høyt innslag av glimmerskifer. Her benyttes det selvsagt ingen sprøytemidler eller kjemikalier.

Pinot noir er den eneste blå druen det jobbes med, men blant de grønne finner vi både chasselas (eller fendant som druen heter i Sveits), sylvaner og den lokale rariteten rèze.

I kjelleren jobbes det svært minimalistisk med spontanfermentering på ståltanker før lang og kjølig modning på store, brukte eikefat. Vinene ligger minst to til tre år på fat før de flaskes – én av Schmidts viner ligger hele ti år på fat uten å toppes opp.

Schmidt er stor fan av skallkontakt, og alle hans hvite viner er oransjeviner med varierende grad av maserasjonstid. Disse er livlige og florale, med flotte skallkontaktsaromaer. De røde laget på pinot noir er fascinerende viner med høy energi, mørke bærtoner og tydelig jordsmonnspreg.

Hans-Peter eksperimenterer mye i kjelleren når det gjelder tid – hvor lang skallkontakt druene skal få og hvor lenge de skal ligge på fat før flasking er det som skiller de ulike cuvéene fra hverandre. Denne tekniske variasjonen gir utrolig forskjellige viner – alt fra ferske, fruktdrevne viner til mer eklektiske viner med mystiske modningsaromaer.

Per i dag kan hele sju ulike cuvéer bestilles hos polet – to hvite og fem røde.

Cuvéene Pi-No, Illusion, Vagabond og Blue Velvet er alle eksempler på litt «kortere» fatmodning på to-tre år, mens Shining er vinen som har ligget ti år på fat i kjelleren i Sveits. Blant de hvite cuvéene finner vi Disobedience, en vin laget på 100% chasselas med tre måneder skallkontakt og fire år på fat, samt Finito, som er 100% sylvaner med seks måneder skallkontakt og fire-fem år på fat.

Mythopia Pi-No 2017

🇨🇭 Valais, Sveits

🍇 100% pinot noir

💴 595,-

Tilgjengelig på polet

📦 Holst Wines

Biodynamisk dyrket. 45 år gamle vinstokker plantet i et kalkholdig jordsmonn av glimmerskifer. Lavt utbytte på 25 hl/ha. Druene avstilkes delvis og spontanfermenteres på 1000-liters ståltanker over tre uker. Deretter følger videre modning på gamle 400-liters eikefat i to år uten inngripen før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Lavmettet, lys rød farge. Druetypisk.

👃 Jøsses, her er det mye som skjer! Vanvittig aromatisk og eksentrisk nese som først og fremst lukter naturlig laget pinot noir. Frukten er rød av farge, og går i retning fullmodne markjordbær og kirsebær. Fioler og rosebusker er definitivt med i miksen. Det er også en god del jordlig funk her. Sensommerlig hagestemning.

Med litt luft så kommer det også frem litt nøtter, kirsebærstein og sort pepper. Utrolig egenartet og kompleks nese som både underholder og sjarmerer. Stinky på en positiv måte. Tydelig naturpreget stil.

👅 Utrolig flott munnfølelse som følger opp den sprelske nesa. Syrefrisk vin med bøttesvis av mystiske og underfundige toner. En god del jordlig funk her også. I tillegg litt animalske toner i retning hengt kjøtt. Frukten er mørkere i munnen enn på nesa og går mer mot mørke kirsebær, plommer og bjørnebær. Pepperpreget følger med i munnen. Ørlite utviklet stil hvor primærfrukten så smått begynner å gi rom for tertiæraromaene. Tett og intens vin med høy konsentrasjon og vibrerende syre. Tanninene er finpolerte og lett støvete. Flott balanse mellom frukt, syre og moderat alkohol, selv om taninnene kanskje stikker litt ut.

Vinen kan helt sikkert utvikle seg positivt med et par år til i kjelleren, men drikker veldig pent per i dag. Ganske unik stil. Digg på en litt merkelig måte. Vet liksom ikke helt hva jeg kan sammenligne denne med. Helt klart noe for seg selv. Heftig og funky. Kompleks, vill og sjelfull vin med mystisk appell.

Mythopia er en utrolig spennende produsent som lager særegne, energiske oransjeviner og sjelfulle, jordlige rødviner. Verdt å utforske for den eventyrlystne. Høy femmer i retning Schweiz!

🦌 Matfølge 🦆

Dette er en vin som vil kle litt umamirik mat. Lette viltretter av f.eks. hjort eller reinsdyr med bakt rødbete og bjørnebær kan være spennende – gjerne med tilbehør hvor den jordlige funken og de mørke bærtonene plukkes opp. Grillet svin eller and vil nok også være en innertier.