Endelig er disse vinene tilbake i landet!

Endelig er disse vinene tilbake i landet!

Ukas vin er en intens og høyspent hvitvin fra ekteparet Strohmeier.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 9. desember 2021

Vinlandet Østerrike slutter aldri å imponere. Denne gang er det en gammel kjenning som vender tilbake til det norske markedet. Endelig er de fascinerende vinene til Strohmeier tilgjengelige på polet igjen!

Franz og Christine Strohmeier holder til i Steiermark i regionen Styria, omtrent 15 kilometer nord for den slovenske grensen. Vineriet ligger på 425 meters høyde ved foten av de østerrikske alpene. Her er klimaet relativt solrikt sammenlignet med de andre vinregionene i Østerrike, men nærheten til fjellene gir kjølige netter, som gir balanse i regnskapet.

Herr und frau Strohmeier møttes på slutten av 80-tallet under vinstudiene på universitetet i Klosterneuburg, og har laget vin sammen siden 2003. I dag dyrker de til sammen 10 hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper.

Bruk av kjemikalier begrenses til et absolutt minimum – kun noe kobbersulfat benyttes i vinmarkene. Strohmeier gjør det han kan for å finne mer naturlige måter å unngå sykdom og råte, blant annet ved å eksperimentere med bruk av myse fremfor kobbersulfat.

Filosofien til Strohmeier baserer seg på troen om at en naturlig symbiose i vinmarkene gir mer levende viner. Her får allskens flora og fauna leve side om side med vinplantene. Strohmeier mener at et hvert levende vesen har en positiv rolle å spille i et sunt og mangfoldig økosystem.

Jordsmonnet i vinmarkene består hovedsakelig av ulike typer gneiss og avkastningen ligger på latterlig lave 10-20 hl per hektar.

Druenesortene Strohmeier jobber med er en blanding av lokale og internasjonale varianter. Sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, bronner, muscaris, büten-muskateller og souvignier gris er de utvalgte på den grønne siden, mens de blå druene inkluderer zweigelt, blauer wildbacher, cabernet jura, merlot, rösler og regent.

I kjelleren jobbes det eventyrlystent og med god tålmodighet. Strohmeier liker å eksperimentere med ulik grad av skallkontakt for både sine hvite og sine røde viner. Alle vinene dere, unntatt roséen Schilcher Frizzante, modner på brukte eikefat. De røde modner på 250-liters eikefat, mens de hvite ligger på 500-liters eikefat. Lagringstiden varierer fra ett til fire år. Kun minimale mengder svovel tilsettes ved tapping på noen av vinene.

Tre cuvéer kom til Norge i dette årets allokasjon gjennom importøren Vin John. En oransje pét nat kalt Blanc d’Orange, samt hvitvinene Weiss (70% weissburgunder og 30% chardonnay) og Lysegrön (100% weissburgunder). Skulle man ved en gledens anledning befinne seg i København, finnes det masse vin fra Strohmeier tilgjengelig hos blant andre Pompette og Ved Stranden 10.

Strohmeier Weiss 2019

🇦🇹Styria, Østerrike

🍇 70% weissburgunder, 30% chardonnay

💴 439,90

Tilgjengelig på polet

📦 Vin John

Biodynamisk dyrket. Vinstokker plantet i et jernholdig jordsmonn av gneiss. Druene presses forsiktig med noen timer skallkontakt før mosten spontanfermenteres. Deretter følger videre modning på brukte 500-liters eikefat i 11 måneder med bunnfallet før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Lysende gulgrønn farge. Tydelig ufiltrert.

👃 Ai ai ai, dette er ett stykk fantastisk nese. Utrolig løftet og elegant stil med tydelig naturpreg. Frukten er av den gule sorten og går i retning gule plommer og asiatisk sitrus som yuzu og pomelo. Litt undermodne tropiske vibber i form av ananas og mango er det også her. På toppen av det hele ligger det elegante overtoner av hvite blomster. Utrolig særpreget og flott. Presis og klar frukt. Vinen er relativt good to go rett fra åpning, men med et lite kvarter i glasset åpner den seg ytterligere opp og blir mer harmonisk. Råflott!

👅 Det første som slår meg er en helt vanittig konsentrert munnfølelse. Intens, sitrende syre og massiv fruktkonsentrasjon. Setter spyttproduksjonen i høygir. Frukten følger i samme spor som på nesa – kjøttfull, gul steinfrukt og bøttesvis med sitrus. Til slutt en supersalt og mineralsk avslutning som kommer til å vare til i morra. Altså, dette er helt drøyt høyspent og energisk. Samtidig så er vinen så utrolig balansert. Det er på ingen måte en skrinn syrefreak dette. Behagelige 12% alkohol. Et diskrét touch av skallkontakt og lette volatile syrer gir ryggrad og balanse. Tydelig naturlig vinmaking. En levende og energisk, men ganske skjør vin som ikke bør stå for lenge i åpnet flaske. Drikk opp samme kveld for å unngå snikende musearomaer.

Vinen trenger ikke masse luft, men sjenk gjerne kaldt og la glasset slappe av på benken i fem minutters tid før du begynner å smake. Vinen kan gjerne bevege seg opp mot 8-10 grader for å vise seg fra sin beste side.

Ekteparet Strohmeier lager lette, fantastiske og nerverike viner som gir en følelse av friskhet og oppstemthet. Lystige viner rett og slett. Tommel opp herfra!

🐟 Matfølge 🍋

Lett skallkontakt og høy syre gjør vinen veldig allsidig, men den florale, sitrusdrevne og løftede aromatikken gjør at det er naturlig å tenke på litt mer elegante retter. Crudo, ceviche eller andre retter med råmarinert hvit fisk og andre rene sjømatretter vil nok sitte bra. Breiflabb med yuzu- eller hylleblomsthollandaise kan være gøy. Lette vegetarretter fra Midtøsten vil også være et fikst alternativ. Her er det rom for eksperimentering!