Ukas vin er en herlig oransjevin fra Alpene

Ukas vin er en herlig oransjevin fra Alpene

Høyaromatisk oransjevin fra maserasjonsmesteren Jean-Yves Péron.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 17. desember 2021

Jean-Yves Péron er et velkjent navn for mange naturvinsentusiaster – man kan lett gå så langt som å kalle ham en levende legende innen sjangeren. Péron, som er født og oppvokst i Savoie, studerte ønologi i Bordeaux på slutten av 90-tallet før han jobbet seg rundt om i Frankrike for å få arbeidserfaring.

Etter opphold hos flere respekterte vinmakere som blant andre Thierry Allemand og Bruno Schueller, returnerte han til Savoie for å lage egen vin i 2004.

Med base i den lille alpekommunen Chevaline, omtrent midt mellom Albertville og Annecy, jobber Péron 100% manuelt i bratte og karrige vinmarker på opptil 550 meters høyde. Mange av vinstokkene i dette ulente terrenget er over 100 år gamle, og Péron mener det å få jobbe i disse eldgamle vinmarkene er vel verdt alt slitet.

Jordsmonnet her er dominert av glimmerskifer, og Péron praktiserer biodynamiske prinsipper. Vinmarkene er delt inn i mange ulike mikroparseller og er plantet med lokale druesorter som mondeuse, jacquère, altesse og roussanne. I tillegg lager han også viner som inneholder andre franske sorter som grenache, gamay og cabernet sauvignon.

I tillegg til hans to hektar med egendyrkede druer, kjøper Jean-Yves inn litt druer fra likesinnende vinbønder i Savoie og Piemonte. De italienske negociantvinene (altså viner laget med innkjøpt frukt) merkes med I Vicini på etiketten og er basert på druetyper som moscato, favorita, grignolino, barbera og dolcetto.

Hans røde viner lages ofte med karbonisk maserasjon og har en gjennomgående fruktdrevet og frisk stil. Alle hans hvite viner gjennomgår lang skallkontakt av varierende grad – sterkt inspirert av hans forkjærlighet for de nord-italienske oransjevinene fra Friuli. Som om vin ikke er nok å holde på med så lager han til og med litt sider av pærer og epler.

I kjelleren jobbes det ganske minimalistisk. Både de grønne og de blå druene gjæres som hele klaser og med varierende lengde av skallkontakt. Modningen foregår kjølig og langsomt på brukte fat over ett års tid. Péron verken klarer, filtrerer eller svovler vinene sine, noe som resulterer i skjøre og levende viner som på sitt verste kan være fullstendig skivebom, og som på sitt beste kan være 100% magi.

Importøren Vin John har lang historie med Pérons viner, som gjør at vi har et fantastisk utvalg av franskmannens viner tilgjengelig på polet. Hele ni ulike cuvéer kan for øyeblikket klikkes hjem fra bestillingsutvalget – tre negociantviner på italienske druer samt fem cuvéer på egendyrket frukt. Blant de røde er de to vinene laget på mondeuse, Côte Pelée og Champ Levat, fantastiske viner verdt å sjekke ut.

Jean-Yves Péron Côtillon des Dames 2019

🇫🇷 Savoie, Frankrike

🍇 100% jacquère

💴 479,90

Tilgjengelig på polet

📦 Vin John

Biodynamisk dyrket. 50 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av skifer og kalk. Hele klaser spontanfermenteres med karbonisk maserasjon over to uker. Videre modning på gamle eikefat med bunnfallet i 12 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet (ca 6 mg/l).

👀 Dyp gylden farge. Lipton iste i ufiltrert naturvinversjon.

👃 Jazz! Her er det oransjevin i glasset ja. Alle de karakterstiske aromaknaggene melder seg klart og tydelig. Tørket aprikos, mango og appelsinzest roper høyest. Mye mer elegant nese enn fargen skulle tilsi. Her hadde jeg fryktet en litt rik og ubalansert stil, men dette er helt bonkers. Florale honningtoner, cola og sort te følger opp den fruktdrevne og høyaromatiske åpningen. Rent og pent. Ganske nedtonet og elegant til å komme fra Jean-Yves Péron faktisk. Veldig likandes!

👅 Supersyrlig munnfølelse med masse ufiltrert nerve. Konsentrert og moden frukt i retning aprikos og appelsin. Varmende ingefærtoner og et herlig krydret preg i avslutningen. Flott, drivende syre. Digge bitterstoffer og lette tanniner gir et behagelig skallkontaktgrep. Fantastisk fruktkonsentrasjon her. Endeløs ettersmak. Litt kledelige eddiktoner hjelper til med å gi nok fylde og kropp. Kompleks og nyansert stil som utfordrer sansene og utvider aromareferansebanken. Vinen er relativt moden og fyldig, men samtidig kjølig i uttrykket. Balansert og raus til kun å ha 11,5% alkohol. Saftig og lettdrikkelig vin, men som samtidig har nok struktur og dybde til å passe et virrvarr av forskjellige matretter.

Naturpreget, levende og full av gjøgleri. Her må man ha et åpent sinn dersom man ikke har vært borti sjangeren før. Selv digger jeg dette. Jacquère-druen er glad i skallkontakt, og Jean-Yves vet en ting eller to om å lage oransjevin!

🐓 Matfølge 🍋

Dette er en utrolig allsidig matvin, så her er det plenty å velge mellom. Vinen funker både til fisk, kjøtt og rene vegetarretter. Oransjevin er i tillegg spesielt godt til retter med fermenterte elementer. Diverse meze eller marokkansk kyllingtagine med saltet sitron vil funke knall. Det samme vil for eksempel pinnekjøtt, sopprisotto eller klippfiskkroketter. Pizza med hvit base eller khachapuri vil passe bra hvis du er hypp på gluten. Hvis du vil gå i retning av det asiatiske kjøkkenet kan bo ssam være en artig match.