Dyp og fruktdrevet rødvin som skapt for høsten

Dyp og fruktdrevet rødvin som skapt for høsten

Ukas vin er en konsentrert, men elegant sangiovese fra en av Toscanas undervurderte stjerner.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 20. oktober 2021

Toscana! En superklassisk vinregion som fra gammelt av var regnet som den ultimate ferieidyllen. I dag har mye har forandret seg. Toscana har definitivt tapt seg i popularitet, og regnes nå egentlig som ganske uhipp. I mine øyne er det litt fortjent og litt trist.

De beste vinene fra Toscana laget på sangiovese er blant det beste jeg vet. Navn som Soldera, Salvioni og Stella di Campalto står høyt på listen over personlige favorittprodusenter uansett region.

Dette er dyre viner som både trenger litt tid, og som egner seg for gode middager og spesielle anledninger. Men – Toscana har også mye digg juice som ikke nødvendigvis koster all verden.

Utenom de opplagte klassikerne som Castell’in Villa og Fontodi så finnes det mange andre produsenter som lager saftig og druetypisk sangiovese på høyt nivå. Montesecondo, Tenuta di Carleone, Le Ragnaie, Collecapretta, Riecine, Fontarenza, Monteraponi og Caparsa for å nevne noen som er tilgjengelige på polet.

Massa Vecchia er en annen spennende produsent som ikke er å få tak i her i landet enda, men som er godt representert i f.eks. København nå som det er mulig å reise igjen.

Giovanna Morganti er kvinnen bak produsentnavnet Podere Le Boncie og har vært en av ledestjernene for naturlig vinmaking i Toscana – en region hvor det ikke har vært særlig stor kultur for nettopp det. Eiendommen til Morganti ligger basert i Castelnuovo Berardenga, midt i hjertet av underregionen Chianti Classico.

Giovannas far, Enzo Morganti, jobbet lenge som vinmaker for produsenten San Felice. Her jobbet også Giovanna selv en i periode på 80-tallet, før hun startet opp på egenhånd etter å fått vingården Le Boncie i gave fra faren.

I dag dyrker hun omkring 4,5 hektar vinmark sammen med mannen Giorgio.

Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!
Oskar Sköld er gjestesommelier i podkasten. Hør han og programleder Tommy diskutere denne vinen der du finner podkaster!

Vinmarkene befinner seg på litt over 300 meters høyde og de små vinstokkene er plantet frittstående etter metoden som kalles albarello. Her dyrkes det hovedsakelig sangiovese, men også litt ymse lokale sorter som colorino, foglia tondo, ciliegiolo og mammolo.

Podere Le Boncie produserer kun to viner – flaggskipet Le Trame som kommer fra eiendommens beste og eldste vinmarker og andrevinen Cinque (5). I kjelleren jobbes det naturlig og old school.

Vinene spontanfermenteres på åpne gjæringskar av eik og den videre modningen foregår langsomt på store gamle botti og mellomstore eikefat på 500-liter. Giovanna filtrererer ikke vinene sine, men tilsetter en liten dose svovel for å stabilisere.

I 2011 bestemte Morganti seg for å bryte ut av det lokale DOCG-konsortiet fordi hun mener at det legges for mye vekt på regler og standardisering av vinene, så nå klassifiseres begge vinene hennes som IGT Toscana.

Både Le Trame og Cinque er stort sett alltid tilgjengelige på det norske markedet og leverer etter min mening de beste kjøpene fra Toscana. Vinene er elegante og fruktdrevne, men samtidig med fantastisk fin struktur og konsentrasjon. Særlig Le Trame leverer kvalitet som er på høyde med mye dyrere viner fra regionen.

Podere Le Boncie Le Trame 2016

🇮🇹 Toscana, Italia

🍇 85% sangiovese, 5% mammolo, 5% colorino og 5% foglio tonda.

💴 469,90

Tilgjengelig på polet

📦 Autentico

Biodynamisk dyrket. 30 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn som lokalt kalles albarese. Jordsmonnet er kalkholdig og steinete med innslag av leire og glimmerskifer. Druene spontanfermenteres med tre uker skallkontakt. Videre modning på en blanding av 500-liters eikefat og enorme botti på flere tusen liter i 18 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Ufiltrert rød kjerne. Mursteinsrød kant. Lett utviklet tone.

👃 Herlig aromatisk og druetypisk nese. Ingen tvil om at dette er sangiovese! Åpen og tilgjengelig rett fra start. Dyp og fruktdrevet stil med med mørke, fullmodne kirsebær og blå plommer i front. Deretter følger litt jordlige toner i retning fersk skogsopp og skogbunn. Roser og sort te dukker også opp. Stilen er lett parfymert og går mer i retning urter og florale toner enn mot krydder. Utrolig fin høstlig karakter. Ganske mørk og seriøs, men allikevel fruktdrevet, fresh og elegant. Dyp og digg nese!

👅 Håh! Her er det godt med struktur ja. Ordentlig dyp og konsentrert vin, som samtidig har masse eleganse og frukt. Finfin balanse mellom unge, finkornede tanniner og kjøttfull frukt. Tanninbittet roer seg relativt raskt i munnen og man sitter igjen med masse syrlige kirsebærtoner. Primær og fruktdrevet stil. Det er mindre utviklingsaromer på smak enn på nesa. Kirsebærknaggen kommer man ikke utenom når man snakker om sangiovese. Det er sjelden den aromaen er så tydelig som hos denne druen. Dette er tydelig ungt, men det er absolutt ikke sånn at syren og tanninene tar helt overhånd. Vil ikke gå så langt som å kalle den juicy, men sammenliget med mange av de andre tungvekterne i regionen så er dette en relativt lettbeint og elegant sangiovese. Vinen balanserer stilmessig mellom klassisk og natur. Den er ren og har en klassisk struktur, men er herlig fruktdrevet og helt fri for overdøvende fattoner.

Vinen er fortsatt i en ganske primær fase av livet, men begynner å få bittelitt modningstoner. Ikke noe tørket frukt, lær og nøtter helt ennå. Føles ut som vinen er på et veldig fint sted i livet nå, og vil være på sitt beste de neste fem til åtte årene hvis man fortsatt vil ha litt primærfrukt. Vinen kan gjerne luftes noen timer på karaffel hvis den skal drikkes i dag. Nesa forandrer seg ikke så mye i løpet av den tiden, men munnfølelsen blir mer harmonisk og samlet. Utrolig vellaget vin fra en dyktig vinmaker. Skikkelig godt!

Oskar Sköld som er gjestesommelier i podkastepisoden om denne vinen tenker definitivt kjøtt som matfølge:

– Dette er en vin som er egnet til mat. Her får man virkelig lyst på et kjøttstykke av høy kvalitet. Sangiovese og bistecca alla Fiorentina er jo en klassisk mat- og vinkombinasjon av en grunn. Vinen vil føles mye mer fløyelsmyk med litt salt og fett kjøtt til. I tillegg til storfe vil både lam, vilt og generelt smaksrike høstgryter fungrere helt topp, sier Oskar.