Supersaftig rødvin som er skapt for den varmende vårsola

Supersaftig rødvin som er skapt for den varmende vårsola

Ukas vin er en juicy og lettbeint grenache fra Axel Prüfer.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 12. mars 2022

Nå som gradestokken kryper gradvis oppover og dagene blir lysere føles det naturlig å bevege seg mer mot de litt lettere røde vinene med høy friskhet og lav alkohol. Rødviner som gjør deg usikker på om det egentlig er en rosé du har i glasset blir mer og mer populært – og med god grunn.

Disse superlette rødvinene er utrolig allsidige matviner og byr ofte på masse fersk frukt og høy drikkeglede.

Ukas vin leverer så det synger i denne kategorien.

Nå som gradestokken kryper gradvis oppover og dagene blir lysere føles det naturlig å bevege seg mer mot de litt lettere røde vinene med høy friskhet og lav alkohol.

Tommy Andresen

Tyskeren Axel Prüfer flyttet til Frankrike som ung for å bli vinbonde, og ble raskt venn med Eric Pfifferling (Domaine l’Anglore) som inspirerte ham til å lage vin på den naturlige måten. I 2003 etablerte Prüfer sitt eget vineri og ga det navnet Le Temps des Cerises (direkte oversatt til kirsebærsesongen).

Prüfer har sin base i et svært så nøkternt produksjonsanlegg i et avsidesliggende skogområde i kommunen La Tour-sur-Orb, omtrent fire mil nord for Béziers i Languedoc. Her praktiserer han økologisk jordbruk og vinmaking med en minimalistisk tilnærming.

Prüfers vinmarker ligger omringet av skogområder, som gjør at de er godt beskyttet mot sprøytemidler og kjemikalier fra naboene.

Blant vinrankene finnes blomster, insekter, urter og ugress som alle bidrar med sitt til en naturlig symbiose i vinmarkene. Som i en ekte Asterix-fortelling så tusler det villsvin rundt i de nærliggende skogene, og Prüfer bruker menneskehår samlet inn fra de lokale frisørene, til å avlede villsvinene fra å spise fra vinstokkene.

Druesortene som dyrkes er typiske lokale sør-franske varianter og inkluderer blant andre syrah, grenache, cinsault, carignan, mourvèdre, aramon, clairette, chardonnay og muscat. Avlingene er svært lave, og det tilsettes ingen sprøytemidler eller andre kjemikalier i vinmarkene.

Herr Prüfer er en ivrig forkjemper av teknikken karbonisk maserasjon for sine røde viner – en teknikk kjent fra Beaujolais som innebærer at hele klaser spontanfermenteres i lukkede tanker tilsatt karbondioksid. Druene begynner gjæringen innenfra, og vinene oppnår en saftig og fruktdrevet karakter.

Les også: Ukas vin er en likandes lettvekter fra Preisinger

For å underbygge den allerede tydelige frukten videre, benyttes det hovedsakelig tanker av glassfiber eller rustritt stål i kjelleren, i tillegg til noen store, gamle fat. Resultatet er saftige, lettdrikkelige og elegante viner med fokus på primærfrukten som gjør seg best i ung alder. Det tilsettes kun en minimal dose svovel ved tapping hvis han føler vinen krever det.

Le Temps des Cerises er tilgjengelig i Norge gjennom importøren Vin John. Fem cuvéer var opprinnelig tilgjengelig for bestilling på polet – nå er det kun ukas vin, Les Lendesmains Qui Chantent, igjen. Men, til en liten trøst så finnes den røde Un pas de côté og den hvite La peur du rouge fortsatt liggende hos et par polutsalg. Friske, juicy og passe bondske viner som er vel verdt å sjekke ut!

Le Temps des Cerises Les Lendesmains Qui Chantent 2020

🇫🇷 Languedoc, Frankrike

🍇 100% grenache

💴 369,90

Tilgjengelig på polet

📦 Vin John

Økologisk dyrket. 40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av basalt, kalkstein og glimmerskifer. Vinmarken ligger på 450 meters høyde i et skogområde ved Parc Naturel Regional du Haut-Languedoc, ikke langt fra byen Béziers. Hele klaser spontanfermenteres med karbonisk maserasjon over 14 dager. Videre modning på glassfibertanker i ni måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Lys, lavmettet og transparent rødfarge – nesten som en tett rosé.

👃 Woooh! Überfresh, floral og aromatisk nese med klokkeklar frukt. Dette oser karbonisk maserasjon lang vei. Fullmodne jordbær, bringebær og lyse kirsebær dukker opp først. Skikkelig sommerlig hagebærstemning her. Det utrolig flotte florale preget bidrar uten tvil også til å booste sommervibbene. Dette minner mye mer om en lett gamay fra Beaujolais enn om grenache fra Languedoc – det er helt sikkert! Lettbeint og elegant nese som får fram smilet. Megadigg.

👅 I munnen er det litt CO2 ved åpning som blåser bort etter noen minutter. Syrefrisk og saftig vin med et lett bondsk preg over seg. Vinen har mer tydelig sør-fransk karakter i munnen enn på nesa. Lyse kirsebær, bringebær og jordsmonnstoner dominerer her. Superlette tanniner og en nærmest vektløs munnfølelse. Relativt lang ettersmak til å være en såpass lett vin. Delikat, salt avslutning. Havner helt i mellomsjiktet mellom en lett rødvin og en tett rosé.

Tydelig naturpreget stil med en god del funk og volatile syrer. Her må man like stilen! Veldig lettdrikkelig og avhengighetsskapende saker som glir farlig fort ned. Og det er nok lurt – jeg ville nok fullført denne flaska samme kveld. Det er nok en viss fare for urenheter på dag to her. Sånn er livet med skjør og levende naturvin!

🐓 Matfølge 🌭

Her kan man nesten tenke litt i samme gate som man ville gjort med en gamay. Hel, grilla kylling kommer til å sitte som et skudd her. Det samme gjør nok håndlagde og kjøttfulle pølser – f.eks. med potetpuré à la Arlots i Paris. Eventuelt kan man teste denne til en fresh, nordisk tartar med rips, sort hvitløksmayo og sprøstekt bokhvete. Uendelig mange muligheter her. En allsidig matvin!