På søndag er det andehjerters dag

På søndag er det andehjerters dag

Her er en date-meny fra en håpløs romantiker som aldri har feiret Valentine's.

Tekst

Magnus Viljanmaa Mossige

@max_mano

Foto

Jonathan Vivaas Kise

@jonathanvivaaskise

Publisert 10. februar 2021

Søndag 14. februar er det morsdag, fastelavn og valentinsdag på en gang. Av morsdager feirer jeg bare den finske. Fastelavn har alltid irritert meg, da ordet mangler en e, og jeg er dessuten ikke så glad i boller og pisket krem

Det nærmeste jeg kommer noen feiring blir vel valentinsdagen. Selv har jeg aldri feiret den, og siden jeg ikke har noen tradisjoner knyttet til denne dagen, vil jeg forsøke å skape en ny. Derfor skal alle hjerters dag bli til andehjerters dag i 2021.

Gutt (10) oppdager et tredje hjul

Da jeg var i niårsalderen var Roger og Jorunn kjærester. Selv var jeg stormforelsket i Kari. Da jeg spurte hvor mange prosent hun likte meg (en selvsagt form for flørting rundt millenniumskiftet) svarte hun 51. Nok til å gi meg håp, men også nok til at tårene trillet på vei hjem. Trøsten lå den gang i en pose Mr. Lee-nudler.

→ Les også: Sous vide-ribbe er bedre enn svidd ribbe

På valentinsdagen var det akkurat to uker siden Roger «hadde spurt» Jorunn, og han ville gjøre noe spesielt. Han syklet et hjerte i den siste snøen i hagen, og spurte om jeg kunne hjelpe ham med å lage mat. Det eneste jeg kan huske var en kake laget av diverse smågodt smeltet sammen, og mitt første møte med både valentinsdagen og tredjehjulet.

💸 Annonse

Mann (30) er singel

Med mindre noe skjer i løpet av to uker (fra skrivende stund), er jeg singel på valentinsdagen i år. Briten jeg bor med har kjøpt seg en rund seng for anledningen. Det kan hende jeg flykter ut i skogen med primus og en pakke nudler.

Sist jeg hadde en kjæreste på denne dagen, lærte jeg at hun hatet å få blomster. Heldigvis var det valgkampanje, så rosene var fra Arbeiderpartiet. Jeg måtte gå forbi alle AUF-erne i Karl Johan to ganger før jeg hadde nok til å kalle det en bukett.

Valentinsdagen har altså ikke vært det helt store for meg. Så hvorfor foreslår jeg selv å skrive om og lage en meny til akkurat denne dagen?

Svaret er at jeg er et håpløst romantisk tredjehjul. Dette gir meg en mulighet til å lage en meny basert på metaforer. Og jeg kan prøve å få deg til å spise innmat!

Hjerter og østers – du finner vel ikke mer passende på Valentine's-råvarer enn det!
Hjerter og østers – du finner vel ikke mer passende Valentine's-råvarer enn det!

Mann (26), sjaman (69) og innmaten

For noen år tilbake befant jeg meg i en liten hytte i Bolivia, der en sjaman skulle spå fremtiden min i kokablader.

Om penger sa han at jeg av og til kom til å ha det, av og til ikke. Kanskje vagt, men det har vist seg å stemme.

Om kjærligheten var han ikke like vag: «Du vil få deg kjæreste i desember neste år». Etterpå velsignet han hendene mine i en form for etanol, sa «Du vil få en fin tur. Spis godt, og husk å se innover».

Noe av dette kan ha blitt feiltolket fra min side – sjamanen snakket spansk med tykk boliviansk dialekt, og dessuten tygget han alle bladene han spådde meg i.

Kjærligheten hadde han kanskje ikke peiling på. Men det å spise godt tok jeg til meg. Og jeg så innover, og der var innmaten. Noen dager senere hadde jeg trykket i meg både krås, innvoller og utallige blodpølser.

Et godt miljøgrep for en kjøtteter, er å spise hele dyret. Pluss: Andehjerter er digg!
Et godt miljøgrep for en kjøtteter, er å spise hele dyret. Pluss: Andehjerter er digg!

I Norge har vi omtrent sluttet å spise innmat. Du finner fortsatt blodpudding og lungemos i butikken, men få legger det i handlekurven. Min far sier dessuten at lungemosen har endret seg de siste årene, og ikke lenger er så god.

Det selvsagte unntaket er leverpostei, og kanskje noen få som serverer okse- eller kalvelever i brun saus.

I en restaurant jeg jobbet på, unnlot vi å skrive at lammet vi serverte var lammehjerter. Det var det beste på menyen akkurat da, men om noen spurte, bestilte de fort noe annet

Magnus Viljanmaa Mossige

I en restaurant jeg jobbet på, unnlot vi å skrive at lammet vi serverte var lammehjerter. Det var det beste på menyen akkurat da, men om noen spurte, bestilte de fort noe annet.

I en tid der vi setter miljøet mer i fokus, er det flott å se at flere og flere blir vegetarianere og veganere.

Det vi som fremdeles spiser kjøtt kan gjøre, er å spise hele dyret.

Gratinerte østers med spinal og mezcal-beurre blanc.
Gratinerte østers med spinat og mezcal-beurre blanc.

Valentinsdag-menyen

Dette er en lett meny. Lett og rask å lage så det blir minst mulig krangel på kjøkkenet. Lett for magen, så dere har energi nok senere.

Forrett: Gratinerte østers med spinat og mezcal-beurre blanc – Østers er et naturlig afrodisiakum og spinat inneholder masse magnesium. Altså vil østersene gjøre dere kåte, mens spinaten gjør godt for blodsirkulasjonen. Emulsjonen av smør og Mezcal er et bilde på hvordan noe som egentlig ikke skal holde sammen, med jobb kan bli til ett.

Hovedrett: Andehjerter, jordskokkpuré, gulrøtter og potetgull – Metaforen om hjerter forklarer seg selv. Jeg gikk for andehjerter, til tross for at ender bytter partnere hver sesong. Vi sluttet dessverre å spise svane etter middelalderen.

Ost til dessert er enkelt og godt. Mine valg: Bleu d’Auvergne, Brillat Savarin, Comté, og kirsebærsyltetøy.
Ost til dessert er enkelt og godt. Mine valg: Bleu d’Auvergne, Brillat Savarin, Comté, og kirsebærsyltetøy.

Dessert: Ost – Jeg datet en jente i noen uker, så fant jeg ut at hun ikke likte ost. Når det kommer til ostevalg, fant jeg ut at den mest cheesy bryllupstradisjonen funker fjell:

  • Noe blått: en blåmuggost.
  • Noe nytt: en ulagret ost
  • Noe gammelt: en ost lagret over lenger tid
  • Noe lånt: syltetøy (jeg vet ikke hvor jeg ellers skulle fått det til å passe)

Mine valg: Bleu d’Auvergne, Brillat Savarin, Comté, og kirsebærsyltetøy

Til denne menyen ville jeg gått for noe med bobler i glasset, gjerne en god norsk sider.

Og samme om du feirer valentinsdagen med kjæresten, kona, typen – eller bare med en bolle, så feir uten måte.

Og husk å ringe mora di!