Slik holder du et perfekt vinkveld, uten å kaste bort kvelden på kjøkkenet

Slik holder du et perfekt vinkveld, uten å kaste bort kvelden på kjøkkenet

Kabaret og Fredfades tipser om mat og vin du bør kjøpe til en digg vinkveld (for inntil 10 gjester!)

Tekst

Kabaret-redaksjonen

@kabaret.no

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 16. desember 2021

De fleste spisesteder har stengt dørene for en ufrivillig tidlig ferie. Jobbfesten ble avlyst. Nok en gang legger statens klamme hånd begrensninger på vårt sosiale liv. Skal det ingen ende ta!?

Det finnes et lyspunkt! Du kan fortsatt invitere 10 gjester hjem på en trivelig kveld med god mat og vin.

Kabaret har fått hjelp av Fredrik Øverlie til å lage en guide til et imponerende middagskveld for venner – der du unngår å brekke ryggen på kjøkkenet.

– Da var det halvveis lockdown nok en gang. Vi kan alle kjenne på desperasjonen rundt det å miste mulighetene til å møtes der vi pleier. Det er derfor tid for å kjøpe noen hurtigtester og å finne på ting hjemme med de nærmeste igjen, sier Fredrik.

💸 Bildene i saken inneholder produktplassering fra Vinskap.no. Vinglassene er fra serien MARKTHOMAS, som nå endelig er tilgjengelig i Norge.
💸 Bildene i saken inneholder produktplassering fra Vinskap.no. Vinglassene er fra serien MARKTHOMAS, som nå endelig er tilgjengelig i Norge.

Fredrik er musiker under navnet Fredfades, og halvparten av duoen Tøyen Holding, der det hagler med vinreferanser. Fred er vinentusiast på sin hals, og hoster ofte uhøytidelige middagskvelder der ost og snacks er hovedretter og vinen er i førersetet.

– Jeg ble spurt av Kabaret om å sette sammen en slags snackmeny – ting som skal være raskt og enkelt å montere hjemme, slik at du kan tilbringe mer tid på stua med de du er glad i, istedenfor å stå på kjøkkenet når du har besøk, sier Fredrik.

Vi har kjøpt noen velvalgte delikatesser og ferdigprodukter fra gode forhandlere.

→ Sjekk vår store deli-guide for å finne de beste butikkene der du bor!

Fred har en klar butikkfavoritt:

– Jeg anbefaler alle å ta turen til Galopin på Mathallen når det skal gjøres innkjøp. De har nesten alt av ingredienser som er brukt i snacks nedenfor. Dessuten er de aller best på ost i Oslo. Bra ansjos og bottarga finner du hos Vulkanfisk, sier Fredrik.

Med velvagte produkter fra gode forhandlere kan du minimere kjøkkentida til litt sirlig anretning, og sprette champisen når det ringer på døra.
Med velvagte produkter fra gode forhandlere kan du minimere kjøkkentida til litt sirlig anretning, og sprette champisen når det ringer på døra.

Basics og tilbehør

Aldri undervurder viktigheten av et skikkelig godt brød! Oslos beste surdeigsbrød får du på Ille brød. Supert til toast. Vi gikk for et skikkelig smaksrikt (og dekorativt formstøpt!) smør fra Valmsnes. Coppa-skinke er ypperlig å maule. Og et snacksbord er aldri komplett uten oliven!

Vi kjøpte: Lyst surdeigsbrød fra Ille brød. Coppa-skinke fra Smak av Italia. Smør fra Valmsnes, kjøpt på Gutta på Haugen Via. Benza-oliven i økonomipakning fra Pasta Fresca (180 for 750 gram! 🤯 ).

Champagne slår aldri feil. Fredrik trekker fram en favoritt på 100% pinot meunier.
Champagne slår aldri feil. Fredrik trekker fram en favoritt på 100% pinot meunier.

Toast med kyllinglevermousse

Fantastisk kyllinglevermousse produsert av Hovelsrud gård sammen med Nektar vinbar. Deilig feit og søt, med jernsmaken som skinner gjennom. Midt i blinken med syrlige cornichons (lillefingerstore syltede agurker), sølvløk og løkmarmelade. Søtt, salt, syrlig! En strålende forrett eller snack som krever minimalt med arbeid.

Vi kjøpte: Kyllinglevermousse fra Hovelsrud og cornichons på Gutta på Haugen Via. Konfitert løk kjøpt på Smak av Italia. Brød fra Ille brød.

Slik gjør du: Pannestek godt brød i smør. Topp med snittede cornichons og sølvløk.

Toast med sjømatrøre og sikrogn

En god fiskedisk med respekt for seg selv lager en killer røre av noe slag. Vi kjøpte en fabelaktig hummer- og krepsesalat fra Brødrene Berggren i Sandefjord. Toppet med sikrogn fra Femunden – den norske løyrom-utfordreren.

Om du vil bruke litt mer tid på kjøkkenet, anbefaler Fredrik en hjemmelaget variant med crème fraîche, biiiittelitt hvitløk, avruga, ørretrogn, bottarga, sjalottløk, gressløk, dill og sitron.

→ Du kan eventuelt prøve vår oppskrift på skagenrøre

Vi kjøpte: Hummer- og krepsesalat med rogn på Brødrene Berggren i Sandefjord. Brød fra Ille brød. Sikrogn fra Femunden, kjøpt på Annis Oslobukta. Brød fra Ille brød.

Slik gjør du: Pannestek godt brød i smør. Ha rikelig med skalldyrrøre på og topp med en raus klatt med ørretrogn.

Mont d’Or lages av vintermelka til fjellkuene i Jura som på sommerstid gir melka si til Comté-produksjon.
Mont d’Or lages av vintermelka til fjellkuene i Jura som på sommerstid gir melka si til Comté-produksjon.

Ovnsbakt Mont d’Or med hvitløk og vin jaune

En klassiker som er blitt enda mer pop de siste åra, kanskje takket være fremveksten av gode vinbarer som serverer snadder som er overkommelig å tilberede. Dette er en fondue for de late, og en ekte crowdpleaser som sørger for at gjestene blir ganske mette selv på bare snacks.

Vi kjøpte: Mont d’Or på Galopin i Mathallen. Se vintips for vin jaune.

Slik gjør du: Sett ovnen på 180 grader. Ta plasten av osten og dekk bunnen av treboksen med litt aluminiumsfolie i tilfelle litt smeltet ost renner ut. Snitt opp hinnen, legg på litt finsnittet hvitløk og ha på en klunk med vin jaune. Sett i ovnen i ca. 20–30 minutter. Skrap av hinne og hvitløk og kast det. Rør litt i osten. Fjern aluminiumsfolien og sett osten på bordet med toastet brød, stekte baguetteskiver eller kjeks.

Tomater med stracciatella, ansjos og bottarga

Tomater er et produkt der du får veldig mye igjen for å droppe Rema 1000 til fordel for gode grønnsakshandlere, de er verdt prisen.

– En rett med stracciatella med tomat, ansjos, bottarga og basilikum funker både fint alene, eller som topping på toast eller rød pizza uten ost – etter at den er tatt ut av ovnen. Toppes forsiktig med en bra olje, salt, pepper og sitronskall, sier Fred.

Stracciatella er navnet på den myke kjernen i en burrata – altså uten hinna. Bottarga er speket rogn, populært rundt Middelhavet.

Vi kjøpte: Gode tomater på Juels 33 Kolonial. Burrata og ansjos på Smak av Italia. Bottarga på Vulkanfisk.

Slik gjør du: Skjær gode tomater i skiver. Snitt opp en burrata og ta ut stracciatella som du legger oppå tomatene. Topp med en ansjos eller to. Ha på god olivenolje, litt snittet basilikum, revet skall fra en økologisk (dvs. usprøyta) sitron, revet bottarga og litt nykvernet pepper.

Fredriks tips: Hvitvin til tomater med stracciatella og ansjos

Thiebaud Boudignon Savennieres Clos de la Hutte 2019

– 2019 er en årgang der frosten ødela en god del for Boudignon, så det er ikke like mye av denne vinen som i andre årganger, visstnok. Likevel finnes en del flasker her i Oslo, og de druene som overlevde frosten har resultert i en vanvittig bra vin. En vin fra Loire med sterkere struktur enn dette skal du lete lenge etter. En sinnsyk syre jeg ikke tror jeg har sett maken til før. Derfor tenkte jeg at den kan brukes til en stracciatella-rett med ansjos som har ligget i olje. Høy fruktkonsentrasjon som matcher syra i vinen. Eple- og pæredrevet frukt og hvite blomster. Mineralsk. Sjø. Har du mulighet til å oppbevare litt vin, så kjøp litt av denne og la det ligge noen år. Men den drikker bra nå også. Trenger bare litt luft.

🇫🇷 Loire, Frankrike

🍇 Chenin blanc

💸 745 kr

→ Til polet!

Ypperlige oster, rillettes på glass, fisk på boks – det er fullt mulig å servere superdigg mat uten å tilbringe hele kvelden foran kjøkkenbenken.
Ypperlige oster, rillettes på glass, fisk på boks – det er fullt mulig å servere superdigg mat uten å tilbringe hele kvelden foran kjøkkenbenken.

Ost og greier

Avslutt med et utvalg av digge oster. Gjerne servert med mandler og fikenmarmelade eller annet syltetøy – espelette-gelé om du får tak i det!

Vi åpnet også noen bokser med kvalitetssardiner som svømmer i olivenolje, og rillettes fra byens aller flinkeste kjøttmakere, Indre Oslo matforedling. Rillettes er kjøtt som er konfitert i lang tid – helt sjukt godt.

Vi kjøpte: Comté, Morbier, Tomme de Savoie, Brillat Savarin og marcona-mandler fra Galopin i Mathallen. Rillettes fra Indre Oslo matforedling. Sardiner fra Smak av Italia.

Fredriks tips: Rødvin til ost og snacks

Marcel Lapierre Morgon 2020

– En vin jeg har drukket i ganske mange årganger, og der jeg helt ærlig må si at jeg var noe skuffet over 2020. Drikk 2017 og 2019 hvis du får tak i det. Ser at 20-årgangen har fått hele 92 poeng hos Robert Parker, så helt off er den jo ikke. Mulig jeg ble finta av fræverende mineralitet og alle banantonene som var tilstede ved åpning, som man egentlig kanskje forbinder mest med fra Beaujolais Nouveau. Plenty modne jordbær, plommer og kirsebær både i nesa og munnen. Savner noe mineraler og tranebær her. Den fremstår noe varmere og mindre sexy enn i andre årganger. Men til 274 kroner er dette fortsatt et godt kjøp. Ettersom årgangen skuffet noe, benytter jeg anledningen til å anbefale Thillardons viner fra Chénas, som gir litt mer for penga blant av det som finnes fra Beaujolais på polet akkurat nå. Sjekk ut Vibrations (292 kr), Chassignol (396 kr), og Les Blemonts (294 kr) for et litt mer spennende uttrykk fra regionen. Det ligger litt forskjellige årganger av de ulike markene på polet.

🇫🇷 Beaujolais, Frankrike

🍇 Gamay

💸 274 kr

→ Til polet!

– Gamay er flott til mineralske oster, lyst kjøtt og spekemat, sier Fredrik Øverlie.
– Gamay er flott til mineralske oster, lyst kjøtt og spekemat, sier Fredrik Øverlie.

Fredriks tips: Hvitvin til ost og snacks

Egon Müller Scharzhof 2018

– 2018-årgangen er en bra for Egon Müller, sier de med peiling, uten at jeg har drukket så mye av 18-vinene hans selv. Noe reduktiv fyrstikkstemning ved åpning, som ga seg fort. Lukt av petroleum, gummi, modne pærer, tørket ananas og hylleblomst. Kjempelett i munnen, høy fruktkonsentrasjon med smaker som er i tråd med nesa, samt noe lime og grapefrukt. Mineralsk og friskt. Jeg har aldri hatt noe megaoppheng på verken Mosel eller riesling, men dette er jævlig bra. Det gjelder forsåvidt alt jeg har drukket av Egon Müller. Dette skal gå fint med alt fra sjømat til desserter.

🇩🇪 Mosel, Tyskland

🍇 Riesling

💸 600 kr

→ Til polet!